„A reményt az utolsó pillanatig fenn kell tartani” – Lénárt Ágota sportpszichológus Suhajda Szilárd expedíciójáról

2023. május 26. 13:23

Az egyik legismertebb sportpszichológus elárulja, mit élhet át Suhajda Szilárd közvetlen környezete és a családja ezekben a rendkívül nehéz pillanatokban.

2023. május 26. 13:23
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Suhajda Szilárd magyar hegymászó április végén indult el, hogy oxigénpalack segítsége nélkül elérje a Mount Everest tetejét. A magyar hegymászó kedden este kezdte meg a csúcskísérletet, szerda délután érkezett az utolsó jel a GPS-jeladójáról, majd csütörtökön hegymászók találtak rá, rossz állapotban 8700 méteres magasságban. Péntek hajnalban mentőakció indult érte. A helyzettel kapcsolatban dr. Lénárt Ágota sportpszichológust nyilatkozott a Mandinernek. 

***

Mit élhet meg egy ilyen helyzetben egy hegymászó családja?

Mivel nem ismerem az összes körülményt, és hegymászó sem voltam soha, csak annyit mondhatok: biztos vagyok benne, hogy

Szilárd családja már az Everest-expedíció kezdetekor maximálisan felkészült arra az eshetőségre is, hogy bármi megtörténhet,

hiszen egy ilyen sportteljesítmény hatalmas kockázattal is jár!

Ezeket a nehéz pillanatokat, a bizonytalanságot miként lehet feldolgozni?

Amikor megtörténik egy traumatikus élmény, a reményt az utolsó pillanatig fenn kell tartani, bármennyire is nehéz helyzetben van most a család.

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea az elmúlt órákban többek között azt nyilatkozta: „a realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.” Erről mint gondol?

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea is bízik a csodában!
Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea is bízik a csodában!

Szándékosan nem ejtem ki azt a szót, amely már a legrosszabbat feltételezi, annál is inkább, mert ez a helyzet már nem is annyira a sportpszichológia, hanem a krízisintervenció szakterülete. Egy ilyen esemény vagy folyamat feldolgozása érdekében mindenképpen szükség van egy szakemberre, akinek a segítségével a legnehezebb pillanatokat próbáljuk feldolgozni, mert elfelejteni úgysem lehet soha. Még egyszer hangsúlyozom, egyelőre ne is feltételezzük a legrosszabbat, de az biztos:

bárhogy is alakul, a történtek feldolgozása egy nagyon hosszú folyamat eredménye lesz,

pláne, hogy a sportembert a kisfia is várja haza.

Nyitókép: Mindenki bízik a csodában! Kép: Suhajda Szilárd Facebook

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna 03
2023. május 27. 14:59
Ezek a pszichológusok: - mint a legundorítóbb emlősök - a dögevő hiénák...
DFK
2023. május 27. 08:13
Ez nem remény, hanem önbecsapás. Esélytelen az életbenmaradása.
sorivo4
2023. május 27. 06:54
Ha elhiszi, hogy túlélhet, túl is fog élni.
sorivo4
2023. május 27. 06:49
A test nem tudja mi van kívül. Abból ítél, amit válaszul kap. Irányítani kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!