Különleges ember volt az édesapám: a tragikus sorsú Drapál János fia a Mandinernek

2022. augusztus 13. 09:54

Rohan az idő, 37 éve szenvedett halálos motorbalesetet verseny közben Drapál János, a világ egyik legjobb motorosa. A fia, Drapál Ferenc 15 éves volt akkor és ott volt a pöstyéni pályán a tragédia pillanatában.

2022. augusztus 13. 09:54
null
Sal Endre
Sal Endre

1985. augusztus 11-én halt meg Drapál János a pöstyéni reptéren rendezett gyorsasági versenyen. Elcsúszott és nagy sebességgel vágódott a gumifalnak. Nem volt esélye a túlélésre. A négy világbajnoki futamot is nyerő klasszis fia azóta felnőtt, 52 esztendős. Ám sosem felejti el azt a napot. „Ott voltam a boxban, az egyik szerelő, az unokabátyám számolta, hogy hányadik helyen áll apu.

Ekkor már tudtuk, hogy biztosan kicsúszott. Ami tragikus, hogy hatalmas, kőkemény teherautó-gumikat tettek a pálya szélére vészmegoldásként, mert ez egy reptéri futam volt. Azoknak csapódott neki, mintha betonfalnak ment volna…A kicsúszáshoz hozzájárult, hogy a reptér felfestése a nagy forróságtól megolvadt, azon csúszhatott meg a motor kereke”– mondja Drapál Ferenc, aki az édesapja nyomdokaiba lépett és később magyar bajnok motoros is lett.

Drapál Ferenc kisgyerekként és az édesapja, a legendás motoros, Drapál János. Fotó: Arcanum/Autó-Motor

Arra a kérdésre, hogy milyen volt az a 15 év, amit együtt tölthettek, a következőt mondta: „Azt a kevés időt, amit együtt lehettünk, úgy élhettem meg, hogy érzelmileg mindent megkaptam, amit egy apa adhat a gyermekének. Különleges ember volt az édesapám, számomra nem motorversenyzőként, hanem elsősorban apaként.” A kisebbik Drapál ötévesen már motorozott, kilencévesen pedig már egy Yamahát vezetett és mindenhová elkísérte az édesapját. A közös képük történetére is emlékszik: „A fotó Opatijában, egy világbajnoki futam alatt készült.

Drapál Ferenc azt is elmondta, az édesapja imádott fotózni, mellette pedig büszke volt arra az autóra, amelyet 1982-ben vett roncs állapotban. Történt, hogy egy osztrák totálkárosra törte a Mitsubishi Lancer 2000 turbó autóját és Magyarországon hagyta. Drapál János egy autókereskedésben talált rá és megvásárolta. Egy évbe telt, de újraépítette a kocsit. Aztán eljött 1985 augusztusa, a tragikus nap…

Drapál Ferenc felnőtt korában szintén magyar bajnok motoros lett. Fotó: Drapál Ferenc/archív

„A motorozás számomra terápia lett, elmerültem benne apu halála után. Mindenki összeomlott a családban. Augusztus 11-én halt meg, én meg szeptemberben, mintha mi sem történt volna, mentem évnyitóra és iskolába.

Volt egy VHS-kazettám, amelyen világbajnoki futamok voltak. Három órás kazetta volt. Mikor hazajöttem az iskolából mindig elindítottam. Egy évvel később kaptam egy motoros bukósisakot. Sokszor a fejemen volt, egyszer még abban is aludtam” – folytatja Drapál Ferenc, akit akkoriban nehezen élte meg, hogy az édesapja halála után kevés ember nyitotta rá az ajtót a gyászoló családra, a régi, úgynevezett barátok elmaradoztak.

Drapál Ferenc hosszú évekkel később szintén versenyzett a pöstyéni pályán. Megnyerte a futamot, majd egy koszorút helyezett el abban a kanyarban, ahol az édesapja a végzetes balesetet elszenvedte. Szerinte amúgy még ma is sokan emlékeznek Drapál Jánosra. „Ha az emberek meghallják a nevemet, az idősebbek egyből tudják, ki volt az édesapám, a 37 év ellenére emlékeznek rá. Azt viszont furcsállom, hogy még 1992-ben a televízióban is elhangzott, hogy édesapámról egy kanyart akarnak elnevezni a Hungaroringen. Harminc év alatt nem történt meg…”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2022. augusztus 18. 14:55
Négy nagydíjat nyert szószerint sufnituningolt szériamotorral. Mielőtt Ferihegy2-t átadták, rendeztek ott egy versenyt, többiek erősen nézték a hátát. Egyenesben a gyári motorok rájöttek, kanyarokban leiskolázta őket.
okoskodó fórumlakó
2022. augusztus 16. 22:33
Emlékszem a tragédiára. Valahogy ezek, a saját fiatakoromban történt borzalmak nagyon belémivódtak. Nem tudom, hogy más is így van-e ezzel.
Takagi
2022. augusztus 16. 22:33
Nagyszerű versenyző volt!
MIstvan
2022. augusztus 15. 23:28
@Simson Remek versenyző volt Kurucz György, Reisz János. Gyermekként, apámmal sok, sok versenyen szurkoltam nekik a Népligeti pályán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!