Európai Bizottság: Európának növelnie kellene innovációs teljesítményét

2018. június 25. 08:44

Az Európai Unió (EU) innovációs teljesítménye javul, de további erőfeszítésekre van szükség Európa globális versenyképességének biztosításához – közölte pénteken közzétett 2018-as adatokat feldolgozó európai innovációs eredménytáblájában az Európai Bizottság. Az értékelés Magyarországot a mérsékelt innovációs teljesítményű országok közé sorolta.

Kína utolérheti az uniót innovációs teljesítményben

Az európai innovációs eredménytábla idei kiadása pozitív tendenciát mutat az uniós országok többségében. 2010 óta az EU innovációs teljesítménye átlagosan 5,8 százalékkal nőtt. Az utóbbi 8 évben 18 uniós országban növekedett, 10 tagállamban pedig csökkent az innovációs teljesítmény. A legjelentősebben Litvániában, Máltán, Hollandiában és az Egyesült Királyságban nőtt a teljesítmény, a legnagyobb csökkenés pedig Cipruson és Romániában volt.

Idén is Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban, utána sorrendben Dánia, Finnország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Luxemburg következik. Ez utóbbi ország most először került a vezető innovátorok közé. Németország az erős innovátorok csoportjába esett vissza. A sor legvégén Románia, Bulgária, Horvátország és Lengyelország sorakozik.

A szövegből kiderül, hogy globális szinten az EU csökkentette hátrányát Kanadával, Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben. Az EU továbbra is jobban teljesít Kínánál, fölénye azonban rohamosan csökken, mivel Kína háromszor gyorsabb ütemben fejlődött, mint az EU. Dél-Koreához képest az EU teljesítménye visszaesett, azonban az elkövetkező években az uniós országok várhatóan fokozatosan behozzák majd lemaradásukat.

Az innovációs teljesítményt illetően a legnagyobb mértékű javulás a széles sávú rendszerek elterjedése, az emberi erőforrások, valamint a kutatási rendszerek vonzereje terén volt megfigyelhető. Ez utóbbi főképp a nemzetközi publikációkban való részvételnek tulajdonítható. A kutatásra-fejlesztésre fordított közkiadások GDP-hez viszonyított aránya továbbra is a 2010-es szint alatt van. Mint közölték, a következő két évben az EU innovációs teljesítménye összességében várhatóan 6 százalékkal javulni fog.

Az európai innovációs eredménytábla az átlagos teljesítmény szerinti pontszámuk alapján a tagállamokat négy teljesítménycsoportba osztotta. Magyarországot – Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia mellett – a mérsékelt innovációs teljesítményű országok közé sorolta, ezen országok teljesítménye elmarad az uniós átlagtól.

Új innovációs politika kell

Mivel a magyar innovációs teljesítmény az uniós adatok szerint nem éri el az uniós átlagot, a magyar kormány megújítaná az innovációs politikát. A tudományos szereplők közpénzekkel való támogatásának feltétele Magyarországon a kormány szándéka szerint a jövőben a kiválóság és a társadalmi hasznosság lesz.

Ebben egyébként Magyarország az uniós megközelítést követi majd, ezért a kiválósági elvvel annak megelőzése a cél, hogy Magyarország uniós pénzeket veszítsen 2021 után amiatt, mert a tudományos élet nem hatékonyan működik. Külföldi tapasztalatok alapján a bizalmon alapuló, nem projekthez kötött finanszírozást is átfogó minőségbiztosítási rendszerrel kell kiegészíteni – írtuk a kormány új innovációs politikájáról szóló cikkünkben.

(MTI, Makronóm)

vissza a teljes nézetre