Bezzegkonzervatívok tévedései

2018. május 14. 00:26

Ágoston Balázs
Demokrata

Jobb sorsra érdemes tudósok, vélhetően személyes sértettségből, esetleg valamiféle megfelelési vágyból fakadóan, a bezzegkonzervatív közgazdaságtan Lengyel Lászlóiként önmaguk karika­túrái­vá válnak.

„Az elmúlt években tankönyvi dogmákra építkezve jobboldali közgazdászok, köztük korábbi kormányzati szereplők is kritizálták a nemzeti kormány gazdaságpolitikáját. Bár a liberális oldal előszeretettel ölelte keblére ezeket a gyakran sértettségből táplálkozó véleményeket, végül a sötét jóslatoknak épp az ellenkezője vált valóra.

A világ legfejlettebb országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint a tagállamok közül 2018-ban hazánkban emelkednek legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal a reálbérek. Összehasonlításképpen, Németországban az OECD csak 0,9 százalékos bérnövekedést jósol. Az Európai Unió statisztikai intézménye, az Eurostat szerint az EU-tagállamok sorában már tavaly is a második legnagyobb bérfejlődést könyvelhette el hazánk.

Többéves visszatekintésben pedig elmondhatjuk, hogy immár folyamatról van szó. A reálkeresetek öt esztendeje folyamatosan emelkednek, az átlagfizetés értéke 2010-hez képest több mint 60 százalékkal nőtt. Vagyis a saját úton járó magyar gazdaságpolitika eredményes. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a hazánkat a »közgazdasági szakma« nevében temetők hiteltelenné váltak. (...)

E folyamatos kritika és sötét jóslatok éles ellentétben állnak a hétköznapi emberek tapasztalataival, ami elemzők sokaságának véleménye szerint döntő volt a Fidesz mostani nagy választási győzelmében. Jobb sorsra érdemes tudósok, vélhetően személyes sértettségből, esetleg valamiféle megfelelési vágyból fakadóan, a bezzegkonzervatív közgazdaságtan Lengyel Lászlóiként önmaguk karika­túrái­vá válnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre