Felfuthatnak az építkezések, ígéretesek az építőipari adatok

2024. április 12. 12:09

Az építőiparra idén több kormányzati program is pozitív hatást gyakorol. A CSOK Plusz és a Falusi CSOK támogatásainak emelése mellett a múlt héten bejelentett 108 milliárd forintos Otthonfelújítási program a régebbi családi házak energetikai korszerűsítésén keresztül támaszt keresletet az építőiparban.

2024. április 12. 12:09

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Az építőipar teljesítménye februárban éves alapon 3,2 százalékkal nőtt. Kedvező, hogy mindkét főcsoportban bővült a teljesítmény: az épületek építésénél 2,8, míg az egyéb építmények esetében 4,4 százalékkal. Havi alapon ugyan volt egy jelentős, 8,5 százalékos visszaesés, ugyanakkor ez a kiugró januári, 10 százalékot is meghaladó bővülés korrekciójának tekinthető. Az őszi mélypontot követően az építőipari számai ezzel együtt is már a kilábalás jeleit mutatják. 

Milyenek a kilátások az építőipari szerződések terén?

Kedvezőbb képet festenek az ágazat kilátásairól az új szerződésekre vonatkozó adatok. 

A februárban megkötött új kontraktusok volumene 84,1 százalékkal nőtt éves alapon,

 ezt elsősorban az egyéb építményekre vonatkozók 150,9 százalékos bővülése húzta magával, köszönhetően a közútfejlesztési szerződéseknek. Ugyanakkor a döntően a piaci szférához kötődő épületek építésére kötött szerződések volumene is jelentősen, 30,1 százalékkal emelkedett. Az ágazat hó végi szerződésállománya azonban még ezzel együtt is csökkent éves bázison 7,6 százalékkal. 

Meghatározó az árak alakulása

A további kilábalással kapcsolatban kulcskérdés lesz a kereslet mellett a termelői árak alakulása is. Ezek az építőiparban a negyedik negyedévben az alacsony kereslet ellenére is éves alapon 9,2, míg negyedéves alapon 1 százalékkal nőttek. 

Itt az energiaárak normalizálódása fokozatosan javíthatja a helyzetet. 

Ugyanakkor az ágazatban ezzel együtt is szükség van a hatékonyság javítására annak érdekében, hogy a várhatóan emelkedő kereslet ne az árak növekedésében csapódjon le.   

A támogatások sokat segíthetnek

Az építőipar teljesítményére idén két kormányzati program is érdemi pozitív hatást gyakorol. A CSOK Plusz, valamint a Falusi CSOK támogatásainak emelése a lakásépítések támogatásán keresztül segítik az ágazat növekedését. A múlt héten bejelentett Otthonfelújítási program pedig az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésén keresztül támaszt keresletet az építőiparban. Ezen felül a kamatkörnyezet csökkenése a vállalati beruházásoknak adhat újabb löketet, itt ugyanakkor a külső környezet lassulása óvatosságra intheti a vállalatokat. Az építőipar bővülése pedig közvetve, például az alapanyaggyártáson keresztül hozhat fellendülést az iparban is. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­á­n­­y­­o­k­­­ ­v­­­á­­­r­­n­­a­­k­­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Tommaso
2024. április 12. 14:43
"Felfuthatnak az építkezések, ígéretesek az építőipari adatok" - állitja a lakájmédia. De vajon melyik országban??? Mert Varga M. a héten jelentette be , h idén 700 MILIIÁRDNYI épitkezést halasztanak el. A magánberuházásokat pedig a drága hitelek nehezitik.
Tommaso
2024. április 12. 14:42
"A JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" is Most éppen hazug kijelentésekkel vezetik meg sikeresen agymosott hiveiket.
lauderstenonis-2
2024. április 12. 14:16
Egyébként az az egészben a legviccesebb, hogy az a 108 milliárd forint az EU-s támogatás. És ezt adja el úgy a pedofidesz, mintha az ő érdeme lenne az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!