Dollármentes elszámolási rendszert ajánlana Oroszország a BRICS-nek

2024. március 04. 16:15

A BRICS-országoknak egy új, dollármentes struktúra nemcsak gazdasági szempontból lenne érdekes, hanem politikai megfontolásból is nagyobb biztonságot teremtene. Sok államban bekapcsolták a vészcsengőt az Oroszország elleni szankciók és az oroszok SWIFT-ről való leválasztása.

2024. március 04. 16:15
Matus Tibor
Matus Tibor

A BRICS-országoknak saját külkereskedelmi elszámolási rendszert kell kiépíteniük, amely jövedelmező, olcsó és politikamentes lenne 

jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, ezzel tolmácsolva a BRICS-államok elnöki tisztét betöltő Oroszország javaslatát egy blokkláncelveken alapuló független elszámolási rendszer létrehozására. Ez lenne a BRICS Bridge platform.  

Az igény ennek létrehozására a többi tagország részéről is megvan, mivel ez közelítené a BRICS-tagok pénzügyi piacait, és segítené a kölcsönös kereskedelmi forgalom növelését. Az elmúlt időszakban a közös elszámolásokban amúgy is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzeti valuták arányának növelésére.   

Három éve még úgy tűnt, hogy a nemzetközi kereskedelmi rendszer megingathatatlan, viszont a dollár mint tartalékvaluta kezdi elveszíteni az erejét. 

Sok ország megtanulta mesterségesen manipulálni az árfolyamokat, hogy ezzel kereskedelmi előnyöket szerezzen. Ez a helyzet mindenkinek megfelelt, így az Egyesült Államoknak is, hiszen ők magukénak tudják a tartalékvalutát, és ennek megfelelően kezelték annak kibocsátását.   

Például mivel az olajkereskedelmi rendszer is megváltozott, Oroszország rákényszerült arra, hogy kikerülje a dollárt, illetve az európai, főképp az angol biztosítókat, valamint az európai fuvarozókat, és ehhez meg is találta az alternatív fizetési rendszert.  

Ahogy a világ többi államának, úgy a BRICS-országok számára is a nyugati SWIFT-rendszer a fő elszámolási és fizetési platform. A szervezet tagjai azonban, amelyek egymás között nemzeti valutában kereskednek, már el is kezdték használni a SWIFT létező, nemzeti alternatíváit, például az orosz SPFS vagy a kínai CIPS fizetési szisztémát. Az új rendszer kiépítésében létfontosságú lesz a megbízhatóságba és működőképességbe vetett bizalom megteremtése, amit a legkönnyebben a tranzakciók számának növelésével lehet elérni.  

Korábban az Eurázsiai Gazdasági Bizottság javaslatot tett az EAEU- és a BRICS-országok egyetemes fizetési rendszerének létrehozására, amely egyesítené Kína (UnionPay), Brazília (Elo), India (RuPay), valamint a volt szovjet tagállamok (Mir és Belkart) nemzeti fizetési megoldásait. A várakozások szerint ez a struktúra nemcsak a Visa és a Mastercard, hanem a SWIFT fizetési rendszer alternatívájává is válhat. Az egységes közép-ázsiai fizetési metódus létrehozásáról ugyan már több éve tárgyalnak, de eddig ez a kezdeményezés a gyakorlatban nem sokat haladt előre.   

Egyre több nem nyugati ország ébred rá a SWIFT-platformmal való további együttműködés kockázataira, az önálló elszámolási rendszer létrehozásának szükségére. A kérdés továbbra is az, hogy milyen utat válasszanak a kereskedelemben bekövetkező globális változás miatt.  

A BRICS-országok közötti kereskedelem három forgatókönyve:   

  • Az első a klasszikus barter: Oroszország így kereskedik Törökországgal.   
  • A második út lehetne az egységes valuta vagy elszámolási rendszer: az elszámolások pénzneme bármilyen tartalékvaluta lehet, mint a dollár a SWIFT-infrastruktúrán belül.   
  • A harmadik megoldás pedig a kölcsönös hitelezés rendszere: két ország jegybanki számláján egy másik állam pénznemében van egyenleg, és egy komplex rövid lejáratú kölcsönös adósságrendszert építenek ki.  

A második lehetőség a legegyszerűbb: itt csak az a kérdés, hogy maradnak-e a SWIFT-ben, vagy kiépítenek egy újat.  Az orosz Vzgljad portál által felvázolt alternatíva szerint az új BRICS elszámolási és fizetési rendszer a blokklánc elvére épülne, hogy minden tranzakció nyitott legyen mindegyik résztvevő számára.   

A platformon belül minden ország hozzájárulna egy közös központi bankhoz, amely blokkláncalapú számlaegységet bocsát ki.   

Ez nem egy klasszikus értelemben vett valuta, csupán egy számlaegység, amelyet az egyetlen központi bank egyenlege biztosít. Nem egységes értelemben vett közös fizetőeszközként jelenne meg, mint például az euró, azaz nem egy új BRICS-valutáról lenne szó, hanem kifejezetten egy blokkláncalapú elszámolási mechanizmusról.  

Az oroszok példát is hoznak: hasonló elven működik a Nornickel, ahol a nemzetközi piacon lebonyolított tranzakciók többsége blokkláncot használó okosszerződéseken keresztül zajlik. Tehát a rendszert az egyes vállalatok szintjén már kidolgozták, a globálisabb bevezetése pedig már csak idő kérdése. 

Mivel az új fizetési és elszámolási szisztéma digitális lenne, így az lehetővé tenné, hogy digitális pénznemben is lehessen rajta fizetni. Globálisan már van piaca a digitális pénzügyi eszközöknek, amely lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt lehessen utalni egyik országból a másikba.  

A blokkláncon alapuló közös fizetési és elszámolási rendszer létrehozását azonban hátráltatja, hogy Kína kivételével nem minden állam áll készen arra, hogy az exportért és az importért így fizessen. Nem mindegyik BRICS-ország bocsátott ki saját digitális valutát, eddig ugyanis csak Kína volt képes erre. Ha azonban a többi ország is megtalálja annak a módját, hogy a különböző állami digitális valutákban történő elszámolásokat egyetlen platformon keresztül integrálja, akkor ez a rendszer nagyon gyorsan felállítható lesz.  

Bár nem olyan könnyű ezt az egységes fizetési metódust felállítani és működtetni, Oroszországnak jogi kerete már van erre. A múlt héten fogadták el ugyanis a digitális pénzügyi eszközökről szóló törvényt, amely lehetőséget biztosít a digitális valutákkal történő külkereskedelmi tranzakcióknak. Kérdéses, hogy más BRICS-államok jogilag és technológiailag készen állnak-e egy ilyen egységes digitális szupranacionális pénznem létrehozására.   

Érdekes megközelítése volt az egyik orosz szakértőnek, aki szerint 

ahhoz, hogy az új elszámolási mechanizmus létrejöjjön, fokozódnia kell a szankciós nyomásnak, mivel ez arra ösztönzi a BRICS-országokat, hogy minél hamarabb áttérjenek a hazai elszámolási rendszerre.  

Az orosz portál úgy véli, hogy ha egy ilyen blokkláncalapú elszámolási szisztémát nem tudnak gyorsan felállítani, akkor az alternatíva egy egységes BRICS-valuta létrehozása lehet, amelyről tavaly Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök beszélt.  

(Forrás: Vzgljad)  

Kapcsolódó:  

Címlapfotó: Shutterstock

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­l­­á­­n­­y­o­­­k­­­ ­­v­­á­­r­n­­a­k­­ ­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
pipa89
2024. március 05. 15:53
Meglátjuk, hogy mi mellett voksolnak. Valószínűleg nem a rúbel az esélyes a közös valuta melletti voksolásnál, sokkal inkább a jüan, mivel az olajkereskedelemben már forog.
nempolitizalok-0
2024. március 05. 15:47 Szerkesztve
Frankó lenne, ennek a tagja is lenni. Ha a libsik maradnak, nem pukkadnak ki a nyáron, az EU-nak úgyis vége.
Mankel
2024. március 05. 15:40
Ejj ejj újabb lépés OV rémálma a blokkosodás felé. Olyan 50 év és meg is csinálják. Ez olyan mint a fúziós erőmű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!