Kellemes meglepetés: nagyot lassult az infláció üteme

2024. február 09. 10:50

Olcsóbb lett az energia a 2023. januári árszinthez képest, az élelmiszerek pedig átlagosan csak 3,6 százalékkal drágultak egy év alatt. Így a 4,4 százalékos elemzői várakozásokkal szemben csupán 3,8 százalékos volt 2024 januárjában az infláció üteme. A Makronóm Intézet elemzőjének értékelése szerint nem fenyeget az infláció ismételt felpattanása.

2024. február 09. 10:50

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője  

Ismét érdemi, kellemes meglepetést okozott az infláció. Az várható volt, hogy januárban tovább lassul a pénzromlási ütem, azonban az elemzői várakozások ennél magasabb, 4,4 százalékos rátát jósoltak. Ehhez képest már januárban 4 százalék alá (3,8 százalékra), vagyis a jegybanki toleranciasávon belülre került az infláció.  

Az éves fogyasztóiár-indexet három termékcsoport húzta felfelé: a szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási cikkek, illetve a szolgáltatások. Utóbbi kategória volt az egyetlen, ahol két számjegyű volt az áremelkedés. A szolgáltatások esetében a visszatekintő, inflációkövető árazási gyakorlatok játszottak szerepet a magasabb áremelkedésben. Ellenben mérséklődött a tartós fogyasztási cikkek, a háztartási energia és az egyéb cikkek, üzemanyagok ára is.  

A járműüzemanyagok esetében az év eleji jövedékiadó-emelés ellenére, a magas bázisidőszaki árak miatt, jelentős, 11,9 százalékos árcsökkenést mért a KSH. A háztartási energia ára is 10 százalék feletti ütemben mérséklődött.  

Emögött főként a takarékoskodás, valamint a háztartások által végrehajtott energiahatékonysági intézkedések állnak, amelyek miatt egyre kevesebben kerülnek át a magasabb, átlagfogyasztás feletti kategóriába, így pedig az energiáért kifizetett átlagos összeg csökken.  

Mi történt az élelmiszerek esetében? 

 Az élelmiszereknél 3,6 százalékos éves áremelkedést mért a KSH. Termékcsoportonként itt is jelentős eltérések látszódnak.  

A liszt ára közel 20, a tej, tejtermék, tojás átlagos ára pedig 10 százalék felett csökkent egy év alatt, de a zsiradékok és a cereáliák esetében is érdemi ármérséklődés következett be, miközben a húsok, a halkészítmények ára csak kismértékben nőtt. Ellenben a cukor, a gyümölcsök és a zöldségek esetében gyorsabb drágulást láthatunk. 

Mi várható a jövőben? 

 Az ipari, mezőgazdasági termelői árak alapján a magyar gazdaságban nincs árnyomás, az energiaárak konszolidációja az új gáz- és elektromos év következtében már a vállalatoknál is megjelenik. Így költségoldalról nem számítunk az infláció ismételt felpattanására. Ezt támasztja alá, hogy januárban a havi pénzromlás rendkívül alacsony, mindössze 0,7 százalék volt, miközben az elemzők 1 százalék feletti havi áremelkedésre számítottak. A január, illetve az év első hónapjai kifejezetten fontosak az infláció szempontjából, tekintve, hogy sok vállalat csak az év elején áraz át, így ha ennek a mértéke az idén alacsony lesz, az kedvező hatással lesz az egész éves inflációra, és így a fogyasztáson keresztül a gazdasági növekedésre is. 

Kockázatok azért maradtak 

 Az infláció szempontjából a legnagyobb kockázatot egyrészről a világpiaci olaj- és azon keresztül az üzemanyagárak jelentik. A közel-keleti konfliktus eszkalációja jelentős rizikót rejt a világgazdaságra nézve, és ez a szállítási költségeken keresztül is begyűrűzhet az inflációba. Kockázatként megjelenik még a forint árfolyamának alakulása, valamint a vállalatok árazási politikája, azaz hogy a reálbérek érdemi emelkedése miatt felpattanó keresletre hogyan reagálnak.  

 

Ár-bér spirál megjelenésére ugyanakkor nem számítunk, figyelembe véve a termelői árak, valamint az energia árának alakulását, vagyis a vállalatok a két számjegyű béremeléseket várhatóan az árak növelése nélkül is ki tudják majd gazdálkodni.  

A következő hónapokban, ha az év eleji átárazások mértéke nem haladja meg a várakozásokat, tovább lassulhat a pénzromlás, ami az inflációs célt is megközelítheti. Az év egészét tekintve 5 százalék alatt alakulhat az infláció. 

 Címlapkép: shutterstock

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. február 15. 00:35
Molnár Dániel,kinek a f.szából szopta ki ezt? A 2024 januári 3,8%-os drágulás a tavalyi 22,5 %-ot emeli. Az árak nem csökkentek.
Falióra tábornok
2024. február 09. 11:24 Szerkesztve
"Olcsóbb lett az energia a 2023. januári árszinthez képest..." a földgáz 2023 januárjában már töredékébe került 2022 nyarához képest. tudjátok, amikor végtelen bölcsességében a kövér cigány úgy feltankolt földgázból az árcsúcson, hogy csak na. az ár azóta kilencedére zuhant be. ez már majdnem olyan remek biznice volt a getszinek, mint a darabonként tizenmillióért vett lélegeztetőgépek, amiktől már száz rugó környékén próbálnak megszabadulni, de persze a kutyának sem kellenek azok a szarok.
states-2
2024. február 09. 11:09
Szegény komcsik, marad a lélegeztető gép.
billysparks
2024. február 09. 11:01
Orosz propaganda
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!