Vérszemet kaptak a balti országok a NATO-főtitkári szék láttán

2023. december 04. 09:28

Krisjanis Karins lett külügyminiszter is szívesen vállalná a pozíciót, amennyiben a kormány támogatná szándékaiban. Közben finoman belerúgott a bukott holland miniszterelnökbe.

2023. december 04. 09:28
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Kisebb tumultus van kialakulóban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár székének majdani utódlása körül. Az elmúlt hetekben egyre-másra jelentkeznek be a tisztségért az EU egyes tagállamainak kormányfői vagy miniszterei. Míg a pletykák még mindig szellőztetik Zuzana Čaputová szlovák, Kolinda Grabar-Kitarović volt horvát elnök, Mette Frederiksen dán kormányfő, és igen, még Ursula von der Leyen nevét is, vannak, akik már kiléptek a homályból, hogy megfogalmazzák az igényüket a szervezet legmagasabb politikai posztjáért.  

Az észt hosszútávfutó és a bukott holland 

A napokban a haderőfejlesztési trükkökben technikás észt miniszterelnök, Kaja Kallas jelentkezett be a posztra – neve már többször felbukkant Stoltenberg lehetséges utódainak listáján, az esélyeit pedig cseppet sem rontotta, hogy miközben a szankciók szigorításának leghangosabban kiabáló képviselője, a férje boldogan üzletelt Oroszországgal úgy, hogy egyik vállalkozásába maga Kallas is beszállt anyagiakkal. Az esélyeit növeli, hogy nő, széles körben elkezdett terjedni ugyanis az a vélemény, hogy a következő NATO-főtitkárnak egy hölgyet kell választani.  

Ezt is ajánljuk a témában

A hírek szerint Németország és Franciaország azonban inkább a bukott holland miniszterelnök mellett tenné le a voksát. A Teflonember becenéven ismert Mark Rutte szerényen közölte, hogy ugyan nem fog harcolni a főtitkári székért, de ha megkínálják vele, örömmel beleül majd. Mint fogalmazott: „Nagyon érdekes lenne”.  

Az esélyeit rontja, hogy a napokban kiszivárgott: 

az amerikaiak (végül úgyis ők döntik majd el, ki legyen Stoltenberg utódja) nem favorizálják Rutte jelöltségét, miután a holland a rendelkezésére álló idő alatt sem érte el a NATO-elvárást, azaz a GDP 2 százalékának védelmi kiadásokba építését. 

A 2 százalékos küszöb ráadásul mára már minimum- és nem maximumelvárás lett, így a NATO-n belül kezdenek befogott orral járkálni azok mellett, akiknek nem sikerült megugrani a szintet. Hollandia a 2014-es 1,5-ről az idei év végéig mindössze 1,7 százalékra emelte a védelmi kiadások összegét, így Rutte személyével kapcsolatban a legfőbb kritika maga a hiteltelenség.  

És éppen ez az, amit a legújabb szereplő, Krisjanis Karins, a lettek nehézsúlyúja is bevet kampányelemként, amikor végre felfedi a kártyáit.  

Ezt is ajánljuk a témában

A 2 százalékos esély 

Egy Politicónak adott interjúban a miniszterelnökből külügyminiszterré avanzsált Karins elmondta: amennyiben a lett kormány is méltónak találja, harcba száll a főtitkári posztért. Ugyanitt elegánsan adott egy taslit holland versenytársának is, meglovagolva a 2 százalék körül felhabosított hullámot. Mint mondta, a következő NATO-főtitkárnak igenis olyan országból kell jönnie, amely teljesíteni tudta a minimális költségvetési szintet a védelmi területen, hiszen egy olyan embertől, aki a maga országában nem tudta megvalósítani azt, finoman szólva is visszás lenne a sürgető szavakat hallani a 2 százalék alattiaknak.  

Karins más érveket is előhúzott kalapjából a balti vonal erősítésére. Ha valakiknek, hát nekik sokkal nagyobb előnnyel kellene indulni a posztért, miután Nyugat-Európával ellentétben hosszú évek óta kongatták a vészharangot Moszkvára mutogatva – fogalmazott. 

„Előre szóltunk, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Figyeltük Oroszországot: Csecsenföld, Grúzia, a Krím annektálása. Láttuk, milyen a tendencia, láttuk a negatív irányt, és tapasztalatainkat, információinkat meg is osztottuk szövetségeseinkkel”

 – mondta, utalva arra, hogy a szövetségesek azonban a fülük botját sem mozdították a figyelmeztetésekre.  

Karins szerint a balti országok javára szól a földrajzi elhelyezkedésük is, miután egy eszkaláció esetén ők lennének Oroszország hátsó udvarában. Néhány elemző szerint a Kreml kifejezetten provokációnak tekintené, ha a balti országok egyikéből választanának új főtitkárt, ám a lett diplomata szerint ez badarság, sőt a NATO-tagállamok közül leginkább a baltiak érintettek a stabilitás megteremtésében, ezért elemi érdekük a provokációk elkerülése. 

Stoltenberg mandátuma jövő októberben jár le, de az információk szerint több NATO-ország azért lobbizik, hogy a bizonytalanság elkerülése érdekében minél hamarabb megnevezzék az utódját.  

*** 

Ezt is ajánljuk a témában

A friss NATO-jelentés szerint Magyarország az élre tört

Bár még nem érte el a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, Magyarország a tavalyi összeg 48 százalékát fordította haditechnikai eszközbeszerzésre és fejlesztésre, ezen a téren pedig abszolút listavezető a NATO-n belül.

 

Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. december 04. 17:10
helyes ez a Kaja, én dugnám... :)))
5m007h 0p3ra70r
2023. december 04. 13:25
Végül csak Moszkva témája köré van építve a főtitkárság ügye. Hamarosan átnevezhetik magukat mondjuk GAR-nak: Governments Against Russia. A NATO kifejezésnek már nem sok értelme van.
Dr Bubo
2023. december 04. 12:50
Nehogy már a farok csóválja a kutyát!
nempolitizalok-0
2023. december 04. 12:24
Na pont ezeket a CIA laborszökevényeket nem szabad a szék közelébe engedni. Egyébként a NATO-ból ki kellene képnünk, meghagyva azt az amerikaiaknak és alakítani helyette egy európait is, bevonva az oroszokat, Szigorúan védelmit, azaz nem olyat, ami elkezdi fojtogatni a riválisaokat mint a jelenlegi NATO
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!