Vége a költségvetési kabarénak, de a finálé fájni fog

2023. december 15. 09:39

Majd egy hónapnyi feszült tárgyalások után a német kormánykoalíció pártjai megegyeztek a jövő évi költségvetésben. Scholz kancellár szerint a kabinet kitart a céljai mellett, igaz, a megvalósításra kevés pénze lesz. Kivéve Ukrajnát, mert Kijev segítése mindenekfelett áll.

2023. december 15. 09:39
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Óriásit küzdött a német kormány annak érdekében, hogy összetákoljon egy olyan büdzsét, amelyen el tudta tüntetni a saját hibájából ütött lyukakat. A költségvetési válság akkor tört ki, amikor a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a Scholz-kormány trükközését a különböző büdzsén kívüli alapok (hitel)pénzeinek tologatásával, átcsoportosításával. A robbanást okozó szikra a Covid–19-alapba nyúlkálás lett, onnan ugyanis 60 milliárd eurót akart a kabinet a klímaalapba átvarázsolni, vagyis egyik hitelzsebből egy másikba tuszkolta a pénzt, hogy onnan tudja finanszírozni a zöldátálláshoz szükséges energiaterveket.  

Az Alkotmánybíróság aztán az egészet elkaszálta, a kormány pedig ott maradt, tehetetlenül bámulva az óriási lyukakat, és heteken keresztül fogalma sem volt, hogyan tüntesse el a jövő évi költségvetés 17 milliárd eurós hiányát. Olaf Scholz végül december 13-án jelentette be büszke félszegséggel, hogy sikerült „átállítani a jövő évi büdzsétervezet prioritásait”, így már nem lehet akadálya az elfogadásának.   

Ezt is ajánljuk a témában

Idén már nem lesz jövő évi költségvetése Németországnak

A jelzőlámpa-koalíció feladja a küzdelmet, hogy még az idén megtalálja a megoldást a 2024-es költségvetés óriási hiányának eltüntetésére. A békés, boldog ünnepek és a szilveszteri tűzijáték után aztán az egyre feszültebb kormánypártok újra nekiugorhatnak a munkának és egymás torkának.

Kicsit kevesebb, kicsit fájni is fog, de a miénk 

A kancellár rögtön sietett leszögezni, hogy a kormány céljai nem változtak, és ki is tartanak mellette. Prioritásként a zöldátállást, a szociális kiadásokat és Ukrajna folyamatos támogatását jelölte meg, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezek elérését lényegesen kevesebb pénzből tudják majd finanszírozni, mint eddig, amikor költségvetésen kívüli hitelalapokból varázsolták elő a pénzt. 

Tisztáznunk kell, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem. Ez a büdzsé tehát a csökkentésekről és a megtakarításokról szól 

 – mondta Scholz, utalva arra, hogy egyszerre fogják lehúzni az állami kiadásokat és remélnek több pénzt a speciális adókból.  

A német adósságfékre hivatkozva a jövő évi büdzsé éppen az energiaátállás területén fog karcsúsítani, vagyis pont azon, amely a kormány – Habeck zöldgazdasági miniszter vezetésével – programjának egyik alappillérét jelentette. Csökkentik többek között a napenergia támogatási összegeit, emellett jelentősen visszahúzzák azokat az ösztönzőket is, amelyekkel eddig az elektromos autót vásárlókat segítették. Habeck szerint a döntés fájdalmas volt, de a legnagyobb volumenű átállási projektek nem állhatnak le, így kénytelenek voltak meghozni azt.  

Ha már fájdalom: a kormány megszünteti azt az 5,5 milliárd eurós támogatást is, amellyel az elszabadult villamosenergia-árak miatt segítette a fogyasztókat, vagyis 2024-ben a német polgárok már a megbolydult piac szabályai szerint fogják nyitogatni a pénztárcájukat.  

Pénzkutatók 

Bár a részletes költségvetési tervezet csak annak véglegesítése, vagyis parlamenti jóváhagyása után áll rendelkezésre, az világos, hogy a kormány alapvetően az adók és hozzájárulási kötelezettségek növelésével kívánja betömködni a 17 milliárd eurós rést a német gazdaság furcsán manőverező hajóján.  

Az energiaválság miatt a mezőgazdasági ágazatban adott fosszilis energiatámogatásokat eltörlik, ezzel párhuzamosan pedig adót vetnek ki a belföldi repülőgépek üzemanyag-fogyasztására. Az EU-s rendelet alapján fizetett műanyagcsomagolási adó 1,4 milliárd euróját igyekeznek majd egy az egyben áthárítani a gyártókra és a kereskedőkre, de a legellentmondásosabb húzás a szén-dioxid-adó emelése lesz: ez az intézkedés ugyanis mind az üzemanyag-, mind a fűtési költségeket növelni fogja. 

A kormány érthető módon görcsösen ragaszkodik a nagy chipgyártók beruházásaihoz ígért összegek biztosításához, így az aláírt szerződéssel rendelkező félvezetőipari beruházások állami részéhez nem nyúlnak, ahogyan az ipari létesítmények tiszta energiára való átállásához vállalt összegeket sem bolygatják.  

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrajna mindenekfelett  

A német alkotmányban rögzített adósságfék, ami miatt a költségvetés és a kormány is majdnem megbukott, egyféle módon kerülhető ki: vészhelyzet hirdetésével. Az elmúlt esztendőkben a kabinet folyamatosan élt ezzel a lehetőséggel, először a világjárvány, majd az energiaválság kedvezőtlen gazdasági hatásaira hivatkozva. Az idén ezt csak visszamenőleg tették meg, miután kipattant a botrány, ám Scholz tájékoztatása szerint jövőre már nem kívánnak ezzel az eszközzel élni… kivéve ha Ukrajna érdekei úgy kívánják. 

Amennyiben jövőre a háború eszkalálódna, a vészhelyzetkártyát nemcsak lehetősége, de kötelessége is lenne a kormánynak használni, Scholz magyarázata azonban bőven túlmutat ezen. A német kabinet abban az esetben is előhúzza majd, ha kiderül, hogy az USA segélyezése drasztikusan csökken, vagy teljesen leáll. Berlin máris bejelentette, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén ugrásszerűen növelni akarja a saját segélyeit, „válaszul az Európát fenyegető veszélyre”

Odáig azonban még hosszú az út. Jelenleg a kormány legnagyobb mutatványa az lesz, hogy megtalálja a kényes egyensúlyt az ipari átalakítást célzó kiemelt beruházások folytatása és az adósságfék tiszteletben tartása között. Amennyiben ugyanis még egyszer a mostanihoz hasonló zsákutcába szalad, garantáltan meg fog bukni. De elképzelhető, hogy ennyi sem kell neki már hozzá. 

 

***  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. december 19. 18:31
A haladók kifogyhatatlan buzgalommal sietnek elkölteni mások pénzét. A jelzőlámpa koalíció pedig turbó fokozatban, hiszen 3 különböző színű haladó párt alkotja. Sokba fog ez fájni a németeknek
123321
2023. december 15. 12:05
Jelenleg egy öngyilkos szektától függünk gazdaságilag. Remélem a BYD csak az első volt egy nagyon hosszú sorban, és beindul a helyettesítés az autóiparban és más területeken is...
makapaka2
2023. december 15. 10:42
A németek folyamatosan rossz döntéseket hoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!