Most újra jó üzletnek tűnik az ezüst

2023. december 10. 20:14

A világ arra figyel, miképp ugrott meg az arany ára az elmúlt időszakban, hiszen a múlt héten már rövid időre áttörte a 2100 dolláros unciánkénti szintet. Vele együtt az ezüst is erősödött, de a drágulási üteme továbbra is elmarad az arany mögött.

2023. december 10. 20:14
Halaska Gábor

A szakértők szerint jelen pillanatban az ezüst jelentősen alulárazottnak tűnik, érdekes befektetési célpont lehet – mondják ezt a kereslet/kínálat dinamikája, illetve a történelmi adatsorok alapján.  

Tulajdonképpen a piaci szakrtők azt figyelik, hogy az ezüst és az arany ára közötti arányszám miképpen változik. Jelenleg ez 81:1. Azaz egy gramm vagy uncia arany megvásárlásához több mint 81 gramm vagy uncia ezüstre van szükség. Ez az arány azért is érdekes, mert az utóbbi évtizedekben az ezüst-arany árhányados átlagosan 40:1 és 60:1 között mozgott. Persze voltak kilengések, az arány 2011-ben 30:1-re, 1979-ben pedig 20:1 alá esett, de mindig visszatért a szokott átlaghoz, és általában meglehetősen ütemes ármozgással. 2000 januárja óta négyszer tapasztalhattunk ilyen viharos kiigazítást.  

 

Volt, amikor 1:1 váltották az ezüstöt aranyra! 

A geológiai becslések szerint a földkéregben körülbelül 19 uncia ezüst jut minden uncia aranyra, és a valaha kibányászott mennyiséget tekintve körülbelül 11,2 uncia ezüstöt termeltek ki minden uncia aranyra. Érdekesség, hogy az ezüst-arany árának az aránya az ókori Egyiptomban még 1:1-hez volt.  

Az arany és az ezüst sokáig szolgált pénzként, vagy a pénz biztosítékaként. Ha a pénzrendszerben mindkét fémet használták, akkor gyakran rögzítették az áraik arányát is. Így tettek 1792-ben az Egyesült Államokban, amikor törvényben rögzítették az arany/ezüst árarányt 15:1-ben. Franciaország 1803-ban 15,5:1 hányadot írt elő.  

A rögzített árfolyamú két nemesfémre alapozó monetáris rendszer kihívásaival és a világméretű pénzügyi válság következményeivel szemben az Egyesült Államok kongresszusa elfogadta az 1873-as pénzverési törvényt. A nyugati országokban, köztük Angliában, Portugáliában, Kanadában és Németországban ez a törvény hivatalosan demonetizálta az ezüstöt, és aranystandardot hozott létre.  

Ahogy az ezüstnek mint monetáris fémnek csökkent a szerepe, fokozatosan kezdték figyelni az ezüst-arany árának arányát. Ahogy a világ egy totális fiat pénzrendszer felé ment, úgy tűnik, látni némi összefüggés az ezüst-arany hányad és a jegybanki pénzteremtés között. Az utóbbinak az időszakaiban a rés csökken. Például a 2008-as pénzügyi válság után zuhant, amikor a Fed szélsőséges monetáris politikát folytatott. Majd persze visszakorrigált. 

Kereslet és kínálat dinamikája 

Az Oxford Economics legújabb előrejelzése szerint a következő 10 évben várhatóan csaknem megduplázódik az ezüst iránti keresletet. Csak az ipari alkalmazások, az ékszergyártás és az ezüstárugyártás területén 2023 és 2033 között 42 százalékkal nőhet a kereslet, különösen a napelemgyártás további felfutása miatt. 

A napelemgyártók 2027-re valószínűleg a jelenlegi éves ezüstkitermelés több mint 20, 2050-re pedig a napelemek gyártása a jelenlegi globális termelés 85-98 százalékát fogják felhasználni.  

Az előrejelzések szerint az ezüst iránti kereslet az ékszereknél a következő évtizedben 34 százalékkal növekszik. India továbbra is vezet a világban az ezüst ékszerek gyártásában, de a prognózisok szerint Kínával szemben elveszíti a dominanciáját. 

Az ezüst iránti kereslet minden kategóriában rekordot döntött 2022-ben. Eközben a kínálat változatlan maradt, a bányák termelése 0,6 százalékkal, 822,4 millió unciára esett vissza (1 uncia 31,1 g). 

A rekord globális ezüstkereslet, illetve a kínálat hiánya hozzájárult a tavalyi 237,7 millió unciás piaci hiányhoz. Ezzel már második éve kínálati hiány mutatkozik, akkora, hogy összesítve ellensúlyozta az elmúlt 11 év összesített többletét. 

A szakértők szerint ezért nem tükrözi az ezüst ára a jövőbeli keresletet vagy a növekvő kínálati hiányt. Bár mindig érdemes szem előtt tartani, hogy az ezüst rövid távon ingadozóbb, idővel együtt mozog az arannyal. És persze a befektetőknek érdemes számolniuk az ezüstkínálat zsugorodásával és a kereslet növekedésével, valamint azzal, hogy a világ legnagyobb gazdaságában nem tudják visszahozni az inflációt a 2 százalékos célhoz.  

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 10. 20:58
Az ókorban más világ volt, ezt sem akarja tudni szerző. Annyi ezüst volt az ókorban, amennyit tisztán bányásztak. Amerika ezüstbányái még nem voltak felfedezve. Ma az ezüst vegyületeiből is ki tudják már nyerni az ezüstöt, ezért van ma sokkal több ezüst, mint az ókorban. Míg az aranyat már az ókorban is ki tudták bányászni, ma sem tudnak többet. Ahhoz az aranynak bármi a versenytársa lehessen, akárcsak elméletileg, először is el kellene törölni az adóztatását. De már az arany adóját is igen nehezen szüntette meg a hatalom, mintha a fogát húzták volna ki. A méregfogát.
Akitlosz
2023. december 10. 20:53
27%-os ÁFÁ-val? Hát nem igazán. 27%-ot kell emelkedni az ezüst árának ahhoz, hogy a vásárlója zérón legyen. 2020. júliusában ért az ezüst 27%-kal kevesebbet, mint ma. Miközben hatalmas infláció volt. Aki szerint ez jó befektetés ő vagy hülye vagy át akar verni. A szerző azt nem tudja, azt nem akarja tudni, hogy az arany ÁFÁ-ja 0%, míg az ezüst ÁFÁ-ja27%.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!