Jó hír: 7,9 százalékra csökkent a drágulás üteme – szakértői elemzés

2023. december 08. 12:10

A várakozásoknál kissé kedvezőbben alakult, mindössze 7,9 százalékra, közel kétéves mélypontra mérséklődött az infláció novemberben. Mi várható a következő hónapokban? Mennyi lesz az infláció? Mennyivel nőhetnek az átlagbérek? Az MBH Bank és a Makronóm Intézet gyorselemzései következnek a legfrissebb, mai adatok kapcsán.

2023. december 08. 12:10
Halaska Gábor

Az infláció az előző hónapban mért 9,9 százalékos éves áremelkedési ütemről 7,9-re csökkent novemberben a legfrissebb, ma közzétett KSH-adatok szerint. Érdekesség, hogy az előző hónaphoz képesti átárazás 0,0 százalékos volt, azaz e téren „megállt” a drágulás október és november között.  

Az MBH Bank legfrissebb, ma délelőtt közzétett elemzése szerint a folyamatot továbbra is érdemben segítik a bázishatások, kikerült a háztartási piaci energiaárak egy évvel ezelőtti meredek emelkedése és negatívba váltott az üteme, valamint az élelmiszerárakban az egy évvel korábban még jelenlévő kiugró áremelkedés is lassult, és immár az inflációs átlag alatti.  

Az érdemben mérséklődő inflációhoz hozzájárult, hogy részben a forinterősödésnek, részben a lassuló keresletnek köszönhetően a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése is kismértékű csökkenést mutat már, amit a szolgáltatások továbbra is erőteljes drágulása és az éves alapon 25 százalékos emelkedést mutató üzemanyagárak ellensúlyoztak negatív irányba. 

Miért állt meg az árak növekedése?

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint az árak havi alapú változatlanságában szerepet játszott az üzemanyagok ellenértékének 3,6 százalékos mérséklődése, ami a várakozásoknak megfelelően, 0,3 százalékponttal fogta vissza a pénzromlást.  

Ez azt is jelenti, hogy az izraeli háború egyelőre nem okozott jelentősebb zavart az olajpiacokon, az olaj árában nem látható érdemi emelkedés.  

Ugyanakkor éves alapon még 25,4 százalékkal drágultak az üzemanyagok, ami a bázisidőszakban érvényben lévő árstoppal indokolható. Ez azt jelenti, hogy a 7,9 százalékos inflációból az üzemanyagok áremelkedése önmagában 2,1 százalékpontot magyaráz.    

A közgazdász szerint a mostani adatok fontos újdonsága az éves alapú élelmiszer-infláció egy számjegyűvé válása: ez novemberben 7,1 százalékot tett ki az előző havi 10,4 után – ez már sokkal kedvezőbb a tavaly decemberi 44,8 százalékos csúcsnál. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az élelmiszerek olcsóbbá váltak volna, csupán azt, hogy nem emelkednek tovább az árak.   

Regős felhívja a figyelmet arra, hogy az árak annak ellenére sem mérséklődtek, hogy a világpiaci energiaárak bőven elmaradnak a tavaly nyári rekordszintjüktől, illetve a forint is jóval erősebb a tavaly októberi mélypontjánál.   

Ez azt is jelenti, hogy a költségtényezők csökkenése és az árak változatlansága mellett a profitok tovább emelkedhettek, és e profitok kiáramlása a folyó fizetési mérleg egyenlegét rontja.   

További részletek a Makronóm elemzéséről: https://makronom.eu/2023/12/08/makronom-ksh-inflacio-november/ 

Mik a kilátások rövid távon? 

Az MBH Bank gyors elemzése szerint tovább mérséklődhet az infláció. Ugyanis az év utolsó hónapjaiban az erőteljes bázishatások, a lassuló fogyasztás és kereslet, valamint az élelmiszereknél megjelenő egyre szélesebb körű árkorrekciók, akciók is hatnak. Illetve a versenyt erősítő lépések is támogatják ezt. Továbbá éves alapon 8 százalékkal erősebb a forint-euró árfolyam, így a tartós cikkeknél látható egyfajta kifulladó áremelkedés. E tényezők okán az MBH Bank elemzői az infláció további mérséklődésére számítanak. A bázishatásokban szerepet játszik, hogy a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak többségében már a 2021-es szintekre estek vissza az utóbbi hónapokban. 

Az alábbi ábrák a fontosabb trendeket mutatják: 

Forrás: KSH

Az üzemanyagárak emelkedése, valamint a szolgáltatok jelentős részénél továbbra is megfigyelhető drágulás mérsékli az infláció csökkenésének folyamatát, azonban összességében  az év utolsó hónapjára így is 6 százalék körüli árindexszel számolnak az MBH Bank elemzői. Az idén, tehát  

az éves átlagos inflációs ráta 17,7 százalék lehet, a jövő évben pedig az üzemanyagok év eleji jövedéki adóemelése ellenére 4 százalék körüli lehet az éves inflációs ráta,  

azonban ez utóbbi becslés kapcsán a piaci szereplők év eleji átárazási döntéseinek a mértéke hordozhat kockázatot.  

Mennyi lehet a béremelés jövőre? 

A legfrissebb inflációs adatok megerősítik a korábbi várakozásokat a tovább zajló dezinflációs folyamatokról, és lehetővé teszik a monetáris politika számára a megkezdett lazítási ciklus folytatását, valamint a kamatok további csökkentését az eddigi ütemben. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy  

a fundamentális kérdés jelenleg a jegybanki inflációs célhoz való visszatérés üteme az egy számjegyű szint elérése után, ami lassabb lehet, mint az eddig látott gyors dezinfláció. 

A folyamatban az egyik megnevezhető kockázat, hogy a feszes munkaerőpiac és a decembertől 15, illetve 10 százalékkal emelkedő bérminimumok – és az általa feljebb tolódó teljes bérskála – érdemi támaszt fognak jelenti a keresletnek és a fogyasztásnak a reálbér-emelkedésen keresztül, valamint a vállalatok a továbbra is erőteljesebben növekvő bérköltségeket érvényesíthetik az áraikban. Így kismértékben, de újabb löketet kaphat az ár-bér spirál.  

Amennyiben a vállalatok irányadónak fogják és tudják tekinteni a javasolt béremelési szinteket, és láthatóan két számjegyű mérték felett lesz a jövő évi átlagos béremelkedés szintje, az jelenthet felfelé mutató kockázatot.  

Amennyiben viszont szűken az egy számjegyű tartományban marad ez az ütem, akkor csak a már eddig is kalkulált hatásával kell számolni.  

Az MBH Bank jelenlegi várakozása 9,5 százalék a jövő évi bérek növekedése kapcsán, de az előbb említettek alapján némi felfelé mutató kockázat mellett. A szintén jelentős inflációs tételt jelentő üzemanyagárakra továbbá kockázatot jelent az OPEC által bejelentett jövő évre vonatkozó további kőolajkitermelés-csökkentés hatása az árak „stabilizálása” érdekében, valamint esetlegesen a közel-keleti konfliktus további eszkalálódása. 

Élelmiszerártrendek 

A terményárak tavaly év közepi jelentős megugrása átmenetinek bizonyult, azóta a nemzetközi árjegyzések érdemben süllyedtek,  

amit a FAO globális élelmiszerár-indexe, illetve a hazai mezőgazdasági termelői árindex meredek visszaesése is tükröz, ami segíti a legnagyobb súlyú inflációs komponens mérséklődését. Szintén ezt a folyamatot segíti, hogy  

több élelmiszer esetében jelentettek be jelentősebb árcsökkentéseket, továbbá az élelmiszerárak emelkedését a visszaeső kereslet is fékezi. Ezenkívül a kiskereskedők több esetben elkezdték mérsékelni azon termékek árrését is, amelyekbe beépítették a korábbi árplafonon elszenvedett veszteséget, és ezt az egyelőre a csökkenő kiskereskedelmi forgalom és az éles verseny is indokolja, amit az árfigyelő rendszer bevezetése felerősített. 

Az inflációs kosár, azaz drágulás adatainak részletes elemzése 

  • Az inflációs kosáron belül 29 százalékos súlyt kitevő élelmiszerárak 7,1 százalékkal nőttek éves összevetésben, ami részben bázishatások, részben pedig az egyre szélesebb körű árcsökkentések eredménye, a következő hónapokban egyre több élelmiszer ellenértéke csökkenhet a beszerzési árak visszaesése következtében.  
  • Az infláción belül 8 százalékos súllyal szereplő szeszes italok és dohányáruk ára átlagosan 10,6 százalékkal emelkedett a legutolsó hónapban az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a 4 százalékos súllyal szereplő ruházkodási cikkek ára 7,4 százalékkal nőtt – ebben az emelkedésében a szezonalitás is szerepet játszik –, míg a 8 százalékos súlyt képviselő tartós fogyasztási cikkek ára 0,4 százalékkal csökkent.  
  • Az 5 százalékos súllyal szereplő háztartási energiaár 18,1 százalékkal csökkent, a 20 százalékos súlyt képviselő egyéb cikkek (gyógyszer, testápolás, kulturális cikkek, lakásfelszerelés) és az üzemanyagok összevont kategória 14 százalékkal lett drágább. 
  • 26 százalékos súllyal a második legnagyobb kategóriát jelentő szolgáltatások áremelkedése 12,6 százalékos volt a hónapban. 

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. december 12. 23:22
A jó hír az, hogy Ukrajna GDP növekedése 4,5% és ezért az IMF gyorsan adott is nekik 900 millió dollár hitelt. https://hvg.hu/gazdasag/20231002_900_millio_dollar_IMF_hitel_Ukrajna https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/10/biden-es-borell-utan-az-imf-is-tovabb-penzelne-az-ukranokat-fico-a-kakukktojas Az ukrán GDP 5,5 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban Meglepő adatokat publikáltak az ukránok: nőtt az ország ... https://index.hu › gazdasag › 2023/09/06 › haboru-or... 2023. szept. 6. — Ukrajna hazai összterméke (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban a múlt év azonos időszakához viszonyítva – derült ki az ukrán ... https://telex.hu › Gazdaság 2023. nov. 25. — Tavaly az ukrán GDP 29 százalékkal esett vissza a háború miatt, ebből kapaszkodnak most felfelé. Nagyobbat nőtt az ukrán GDP, mint amekkorát a magyar ... https://hvg.hu › gazdasag › 20230906_ukran_GDP 2023. szept. 6. — 2,2 százalékkal nőtt Ukrajna GDP-je az idei első hét hónapban a múlt év azonos idő
bunko-jobbos
2023. december 08. 18:31
Egyébként ez az év/év alapon számolt infláció. Ha az utóbbi 3 hónapot nbézzük csak (és nyilván felszorozzuk 4-gyel, azaz évesítünk), akkor kb. 2% lenne. Egyszerűen egyszeri hatás volt, és lecsengett.
Aerion
2023. december 08. 16:54
Zsolakomarom November 2023 - Euro area annual inflation down to 2.4% kanyarban eloz a dagadt ----------------------------- Ezt honnan vetted, te soroasszarevő terrorista elmebeteg? https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Inflation_in_the_euro_area
Aerion
2023. december 08. 16:51
files32 A szaros nyugaton már nem IS tudják, hogy volt infláció. --------------------- Aha, de azt tudják, amikor a niggerek seggbe kúrták a brigittét meg a francit, ahogy azt is, mennyit fizetnek áramra és gázra. De degenerált pöcs. : D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!