Ígéretes adatok: így alakultak a hazai turizmus számai az elmúlt hónapokban

2023. december 07. 05:39

A vendégéjszakák számának növekedése októberben is folytatódott, a KSH éves alapon 5,1 százalékos bővülést mutatott ki. Ráadásul 6,9 százalékkal nőtt a vendégek száma, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban is rövidült a szálláshelyeken eltöltött átlagos idő.

2023. december 07. 05:39
null
Halaska Gábor

Az elmúlt hónapok során inkább a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák számának csökkenése és a külföldi vendégéjszakák számának két számjegyű bővülése volt jellemző, most a belföldi vendégéjszakák száma is növekedni tudott – mondta el Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Ez utóbbi 1,2 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák számának emelkedése pedig lassult, októberben már csak 9,1 százalékot tett ki.

Javulni kezdett a lakosság jövedelmi helyzete, így nőhetett belföldi vendégéjszakák száma. Szeptemberben ugyanis megállt a reálbérek csökkenése: a KSH már 1,7 százalékos reálbér-emelkedést mért. 

Ígéretes adatok 

A külföldi vendégéjszakák növekedésében továbbra is a koronavírus utáni újraindulás játszik szerepet – a forgalom csak fokozatosan éri el a 2019-es szintet, ugyanakkor az izraeli háború kitörése negatívan befolyásolhatta a forgalmat. Pozitívan hathatott viszont a vendégéjszakák számának alakulására az enyhe októberi időjárás. 

Íme az idelátogatók számának alakulása 

A hozzánk irányuló nemzetközi turizmus adataiban több érdekesség is megfigyelhető. Minden kontinens esetében nőtt a hozzánk érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma. 

A legkisebb növekedés Európa esetében történt, 2,4 százalék – bár értelemszerűen innen érkezik a legtöbb vendég. Ezen belül a kép vegyes: jelentősen, 17,8 százalékkal nőtt az Egyesült Királyságból érkező turisták száma, ellenben Csehországból 17,2 százalékkal kevesebben jöttek. Minden más térség esetében két számjegyű növekedést mért a KSH: Ázsia esetében 34,5, Afrikából 29,5, Észak-Amerikából 33,4, Közép-Amerikából 25,4, Dél-Amerikából 38,2, míg Ausztráliából és Óceániából 90,2 százalékosat. Ezen térségek közül jelentősebb küldőnek ugyanakkor csak Ázsia és Észak-Amerika számít. 

Lássuk a budapesti és a vidéki adatokat: a balatoni forgalom nőni tudott 

A nemzetközi turizmus fokozódása elsősorban a budapesti adatokban látszik meg: itt 11,4 százalék volt a vendégéjszakák számának emelkedése – természetesen a koronavírus kedvezőtlen hatása is leginkább a fővárost érintette. 

A többi desztináció vegyes képet mutat: a bük-sárvári régió 12,4 százalékos csökkenést mutat, ami nem független a cseh turisták alacsonyabb számától. 

Szintén számottevő, 16,4 százalékos volt a visszaesés a pécs-villányi régióban, míg a legjelentősebb emelkedés a Mátrában ment végbe, 11,6 százalékos. A Balaton forgalma ugyanakkor 1,1 százalékos növekedést ért el. 

Regős Gábor szerint a negyedik negyedévben a turizmus hozzáadott értéke tehát várhatóan pozitív irányban befolyásolja a GDP-t, és a nemzetközi turizmus élénkülése fontos exportbevételt jelent, így a folyó fizetési mérleg egyenlegét is javítja.

 

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dzso bacsi
2023. december 07. 07:02
2022-es júliusi ksh adatok szerint a híres-nevezetes "átlagbér" a bérek felső 20% és a maradék 80% vonalán helyezkedik. Irgalmatlanul nagy a társadalmi szakadék az országban. Ezért történhet meg az,, hogy ameddig a kiskereskedelmi forgalmi adatok hónapról hónapra esnek vissza (értsd: jelentős társadalmi rétegeknek az élelmiszeren kell spórolni), addig bizonyos rétegeknek meg a wellness dübörög.
Kozmosz
2023. december 07. 05:10
Erre ki a fasz adott egy mínuszt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!