Hajszálnyival 10 százalék alá esett az infláció üteme

2023. november 10. 10:35

Októberben az infláció fontos mérföldkőhöz érkezett, és ha csak hajszálnyival is, de 10 százalék alá csökkent. Az egy számjegyű infláció egyelőre nem az inflációs cél elérését jelenti, a pénzromlás további leszorításán még dolgozni kell. Az év egészét tekintve az infláció 17,7-17,8 százalékot tehet ki, míg decemberre 7 százalék alá csökkenhet.

2023. november 10. 10:35
Portrait,Of,Millennial,Lady,Holding,And,Using,Smartphone,Buying,Food

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza 

 

A dezinflációs folyamatok a korábban vártnál gyorsabbak: az év elején még sokan abban is kételkedtek, hogy az egy számjegyű infláció decemberre elérhető, de az októberi teljesülés még az elmúlt hónapokban sem volt biztosra vehető. 

Az egy számjegyű infláció természetesen nem az inflációs cél elérését jelenti, a pénzromlás további leszorításán még dolgozni kell – és ebből a szempontból a januári áremelések mértéke lesz a fő kérdés.  

 

Az év egészét tekintve az infláció 17,7-17,8 százalékot tehet ki, míg decemberre 7 százalék alá csökkenhet. 

 

A januári kiemelkedően magas, 25,7 százalékos infláció jelentős mérséklődéséhez az erőteljes áremelkedés megállítására volt szükség, majd ezt követően ki kellett várni, amíg a magas árak a bázisba kerülnek.  

 

Ahhoz, hogy az árak csak minimálisan emelkedjenek az idei évben, szükség volt az energiaárak normalizációjára, a tavalyinál erősebb forintárfolyamra, az alacsony keresletre, illetve a verseny fokozására, aminek fő eszköze az árfigyelő volt.  

 

A gáz és az üzemanyagok ára is szerepet játszott 

 

Októberben indult az új gázév, így a gázárak konszolidációja a fix áras szerződésekben is ekkor jelent meg, ami szintén visszahúzta az inflációt. Ahhoz, hogy az éves alapú árindex az egy számjegyű tartományba kerüljön, arra volt szükség, hogy az árak havi alapon minimálisan, 0,1 százalékkal csökkenjenek – és pontosan ez történt.  

Az árak havi alapú mérséklődésében nagy szerepet játszott az üzemanyagok árának csökkenése, amihez a kormányzat verbális intervenciója járult hozzá. Az árak itt egy hónap alatt 3,8 százalékkal mérséklődtek, ami 0,3 százalékponttal fékezte az inflációt. Éves alapon az üzemanyagok jelentősen, 30,2 százalékkal drágultak – ebben a bázisidőszaki ársapka játszott szerepet.  

 

Az időjárás is segített 

 

A havi alapú árszínvonal-csökkenésben az energiaárak 0,3 százalékos mérséklődése is szerepet játszott. Ennek oka a meleg időjárás, így a háztartásoknak nem kellett fűtésre költeniük, azaz kevesebb fogyott az átlagfogyasztás feletti drágább gázból és áramból, ami az átlagárat lefelé húzta. Ez a csökkenés azonban kicsi, az infláció egészére érdemi hatást nem gyakorol. 

 

Megállt az élelmiszerárak növekedése 

 

Kedvező hír az élelmiszerek árának havi alapú minimális, 0,1 százalékos mérséklődése. Bár a drágulás éves alapon még így is jelentős, 10,4 százalékos, ez az áremelkedési ütem a korábbinál jóval alacsonyabb, azonban a megemelkedett árak már velünk maradtak.  

 

Havi alapon több terméknél volt egy százalékot meghaladó árcsökkenés, mint például a cukornál, a burgonyánál vagy a sajtnál.  

 

Ugyanakkor a csokoládé, illetve a kakaó 2,2 százalékot drágult egy hónap alatt, azaz az egyes termékcsoportok árváltozása eltérően alakult az élelmiszereken belül. 

 

Más árucikkek és a szolgáltatások inflációja 

 

Havi alapon jelentősebb árváltozás a főbb termékcsoportok közül a ruházkodási cikkeknél történt, itt 3,2 százalékkal emelkedtek az árak, az éves drágulás pedig 7,8 százalék volt. 

 

A szolgáltatások inflációja az átlagosnál némileg magasabban alakul, éves alapon 13,2 százalékot tesz ki. Itt a magas infláció némi késéssel jelenik meg, hiszen korábban ezen csoport inflációja az átlagosnál alacsonyabban alakult. 

 

Fontos megemlíteni, hogy szeptember után októberben is az átlagosnál alacsonyabb volt a nyugdíjasok inflációja, 9,1 százalék, ami az élelmiszerek erőteljesebb dezinflációjából ered. 

 

Feltehetően folytatódhat a kamatcsökkentés 

 

A mai adat alapján a jegybank novemberben tovább folytathatja a monetáris kondíciók lazítását. Ennek a mértéke ismét erőteljes, 75 bázispontos lehet – reméljük, hogy ezt a piac is elfogadja, és a forint árfolyamára nem lesz jelentős negatív hatással. 

Nyitókép: Shutterstock

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 10. 14:39
Felhívom a gyalázatos, tébolyodott ( hatalom hiányos) libbcsikommcsik figyelmét arra,hogy az MJK el is várja,hogy Központi Statisztikai Hivatal a valóságot, azzal a szánalmas 0,1% -l görbitse lefelé!! Mi nem világos libbcsikommcsik?
nguru
2023. november 10. 14:11
9,9?? Erre vagytok büszkék? Az EU legpocsékabb adata! És nem csak a szeptember, hanem az egész év! Ilyen 'böszme" gazdaságpolitikát még Rákosiék sem csináltak! Az egész banda kóklerségét meghatározza az infláció, a nemzeti valutánk (fabatka), a GDP, a gazdasági növekedés...ami ugye csökkenés jelenleg. Európa sereghajtója lettünk az utóbbi 14 évben! Le van rohadva a közúthálózat, a vasút, az egészségügy, az oktatás! De a birkák szerint a Qrmány, meg a csúti csüngőhasú nem tehetnek semmiről! Namármost báránykáim: ha a Qrmány nem tehet semmiről, semmit nem tud befolyásolni, akkor az a Qrmány inkompetens! Ha meg inkompetens, akkor semmi keresnivalója az ország élén! Ennyire egyszerű! Persze lehet bégetni, meg szaros füvet legelni, majd a Türk tanács megsegít! Vagy Putyin...vagy Kim-Dzsong-Un. Mert máshol már nem állnak szóba a csúti bugrissal!
lájkbajnok
2023. november 10. 13:08
Gondolom amiatt nem kell aggódnunk, hogy az első helyünk veszélyben lenne Európában.
Verdbenekhy
2023. november 10. 12:58
Puszta bázishatás, még akkor is, ha igaz! De - szerintem nem igaz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!