Áll a bál az Ukrajnának szánt Leopardok miatt

2023. augusztus 26. 13:11

Száz Leopardot akart egy svájci vállalat eladni a németeknek, hogy azok onnan Ukrajnába küldjék tovább. A terv nem sikerült, vizsgálat viszont indult az ügyben.

2023. augusztus 26. 13:11
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Alaposan felborzolta a kedélyeket a svájci Ruag fegyvergyártó vállalat, amely a közelmúltban minden egyeztetés nélkül úgy döntött, hogy elad a tulajdonában lévő, egyébként működésképtelen Leopard 1 harckocsik közül kilencvenhatot a német Rheinmetallnak. A terv szerint a német cég felújította és Ukrajnába küldte volna a monstrumokat.

Bern rövid gondolkodás után határozottan megtiltotta a tranzakciót, közleményben tudatva: „A Szövetségi Tanács arra a következtetésre jutott, hogy a 96 harckocsi eladása a jelenlegi svájci törvények szerint nem lehetséges. Ez eltávolodást jelentene Svájc semlegességi politikájától.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nem az első próbálkozás volt

Az ország védelmi minisztériuma azonban nem elégedett meg ennyivel: teljes körű ellenőrzést rendelt el, hogy tisztázzák, miként tudott a svájci vállalat üzletbe kezdeni a Rheinmetallal, figyelmen kívül hagyva a semlegességi alapelveket, amelyek szigorúan tiltják az ottani haditechnikai eszközök eladását abból a célból, hogy azok utána konfliktuszónába kerüljenek. A vizsgálat arra is kiterjed, hogy megállapítsa: 

szükség van-e a kormány és a Ruag között fennálló kapcsolatok újraértelmezésére és más megközelítésére.

A fegyvergyártó cég nem először húzza ki a gyufát a háború kitörése óta. Korábbi vezérigazgatójának éppen azért kellett lemondania, mert határozottan kiállt amellett, hogy az európai országok svájci gyártmányú fegyvereket küldjenek Ukrajnába, hozzátéve, hogy Svájc szemet fog hunyni a dolog felett. A botrány kipattanása után bocsánatot kért mindenkitől, utódja, Nicolas Perrin azonban az általa megkezdett utat folytatta, azt hangoztatva, hogy az országnak újra kellene gondolni a nemzetközi álláspontját, és változtatni azon. 

Kampánytéma

Miután októberben választások lesznek Svájcban, a Ruag önjárása és vezetőinek nyilatkozatai természetesen beépültek a kampányba. A háború miatt a mostani voksoláson a semlegesség áll a középpontban – annak minden velejárójával, így a fegyvereladási tilalommal együtt.

A törvényhozás erős csapata, a jobboldali Svájci Néppárt a Ruag-ügy kapcsán azonnal jelezte, hogy semmiféle kompromisszumra nem hajlandó. Mint mondták, az ország békéjének és stabilitásának az alkotmányos semlegesség az alappillére, ezen a doktrínán pedig semmilyen körülmények között nem lehet és nem is szabad változtatni. A párt egyébként bőszen nekirontott a svájci védelmi miniszternek is, feltéve a kérdést: hogyan lehetséges, hogy egy állami cég ámokfutásba kezd, a felügyeleti jogokat gyakorló illetékes személy pedig csak utólag kezd el vizsgálódni az ügyben?

Fotó: Leopard típusú harckocsi felújítását végzik a Rheinmetall német hadi- és járműipari konszern unterlüssi gyárában.

MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Az eredeti cikk ezen a linken érhető el. 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.


 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanconegro
2023. augusztus 27. 17:31
Büdös tolvaj nép a svájci.
powerage
2023. augusztus 27. 13:25
>Leopard 1 > a monstrumokat Talán pléh halálcsapdákat akartál írni...
Türelem
2023. augusztus 27. 10:19
Zsolakomarom csak az aluljárókban, kocsmák előtt kéregetve, csatornákban éli az életét.......a patkányok előre köszönnek neki, de már egy kóbor kutya le sem pisili, arra is érdemtelennek tartja.......
Zsolakomarom
2023. augusztus 27. 09:58
mocskos fidesz hallani az utcasarkokon, a korcsmakban, a csatornakban a fideszes nen ember ilyesmiket hallani
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!