Kína újra beint Amerikának: jöhet az exportkorlátozás 

2023. július 08. 15:37

Az USA lépésenként vezeti be az újabb és újabb kínai exportkorlátozásokat. Úgy tűnik, Kínának most telt be az a bizonyos pohár: az ázsiai ország korlátozást vezet be az elektronikai termékek és félvezetők gyártásához szükséges két kulcsfontosságú ritkaföldfém exportjára, a galliumra és a germániumra.

2023. július 08. 15:37
Matus Tibor
Matus Tibor

Kína és az Egyesült Államok 2019 óta áll technológiai-kereskedelmi háborúban, amely az elmúlt évek során sokkal inkább erősödött, mint enyhült. Az USA a külföldre szánt csipek teljesítménygyengítésével és határozott exportkorlátozásokkal vágja el Kínát a legmodernebb, kulcsfontosságú technológiai alkatrészektől, félvezetőktől, illetve csipektől – állítja a CNBC.

Az ázsiai nagyhatalom eddig nem sok amerikai korlátozást torolt meg, ám májusban „jelentős biztonsági kockázatúnak” minősítette az amerikai Micron csipgyártó céget. Azóta a kínai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy az új szabályozás értelmében a gallium és a germánium exportőreinek engedélyt kell szerezniük a fémek szállításához. Peking nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vezette be az új szabályokat, csak úgy, ahogyan az USA tett, amikor korlátozta a kínai exportot.

Ezért olyan fontos a germánium és a gallium

A germánium és a gallium nem fordulnak elő a természetben, általában más fémek finomításának melléktermékeként keletkeznek. A germániumnak többféle felhasználási módja is van, többek között 

napelemes termékekben és száloptikában találkozhatunk vele, valamint katonai célokra is felhasználható, például az éjjellátó szemüvegek kulcsfontosságú összetevője. 

A galliumot a gallium-arzenid kémiai vegyület gyártásához használják, amelyből 

például rádiófrekvenciás csipeket lehet készíteni – ezt pedig mobiltelefonokban és műholdas kommunikációhoz használják. Ez a vegyület a félvezetők kulcsfontosságú anyaga is.

A Critical Raw Materials Alliance, egy iparági szervezet szerint 

Kína állítja elő a világ germániumtermelésének 60, a galliumnak pedig a 80 százalékát. 

A gallium-arzenid előállítása bonyolult, a világon csak néhány vállalat képes erre. A CRM Alliance szerint az egyik Európában, a többi Japánban és Kínában található.

„Figyelmeztető lövés, nem halálos csapás” – írta az Eurasia Group, egy politikai kockázati tanácsadó cég elemzői csapata a kínai korlátozással kapcsolatban, majd hozzátették, hogy „bár az új szabályok értelmében a kínai exportőröknek először engedélyt kell szerezniük, egyetlen szabály sem tiltja automatikusan a kivitelt bizonyos országokba”.

Az Egyesült Államok és Európa nem importál hatalmas mennyiségben ilyen anyagokat. Az USA-ba 2022-ben 5 millió dollár értékben érkezett galliumfém és 220 millió értékben gallium-arzenid – legalábbis a kormányzati adatok szerint.

A germánium bevitele magasabb volt, az S&P Global Market Intelligence adatai szerint az USA 60 millió, míg az EU 130 millió dollár értékben importált ritkaföldfémet 2022-ben.

Fontosak a kínai fémek, de állítólag pótolhatók

Más országok is képesek előállítani ezeket a fémeket. Belgium, Kanada, Németország, Japán és Ukrajna képes germániumot, Japán, Dél-Korea, Ukrajna, Oroszország és Németország pedig galliumot előállítani. Kína azonban – méretéből adódóan – alacsonyabb költséggel tudja előállítani ezeket, mint más államok.

Az Eurasia Group szerint Kína a friss exportkorlátozással csupán emlékeztetni akarja a többi országot – köztük az Egyesült Államokat, Japánt és Hollandiát –, hogy neki is vannak még kijátszatlan kártyái. Azaz csak el akarja rettenteni őket attól, hogy további korlátozásokat vezessenek be a fontos csipekre és eszközökre.

Címlapfotó:123rf.com
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki MAGYAR
2023. július 09. 07:18
Az USA mára a világ leggyűlöltebb országa lett. Pofátlanság UK, pökhendi beképzeltségük határtalan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!