EKB: Brüsszel nem adhatja Ukrajnának az orosz pénzt!

2023. július 04. 11:54

Az Európai Központ Bank óva inti Brüsszelt attól, hogy a tagállamokban zárolt orosz vagyonból egy centet is kérjen azért, hogy Ukrajnának küldhesse.

2023. július 04. 11:54
null
Révész Béla

A szankciók részeként külföldön zárolt orosz jegybanki és magánvagyonok folyamatosan izgatják az ukrán vezetés fantáziáját. Zelenszkij minden alkalmat megragad, hogy rábeszélje az országokat a pénz elkobzására és Ukrajnába küldésére, igyekezete azonban mindeddig eredménytelen maradt. A nemzetközi jog a lehető legszigorúbban védi a szankciók által befagyasztott összegeket, a folyamat lényege ugyanis éppen az, hogy a büntetett állam – amennyiben végrehajtja, amit követelnek tőle – visszakaphassa pénzét. 

Az ötlet az USA-ban is kezd újra terítékre kerülni. Az amerikai közvélemény Ukrajna iránti lelkesedése a romló gazdasági mutatókkal párhuzamosan csökken, és egyre többen határolódnak el Biden vég nélküli háborús finanszírozásától. A demokraták és a republikánusok a napokban konszenzusos megállapodással úgy döntöttek, hogy valamilyen úton-módon lehetőséget teremtenek az Egyesült Államokban zárolt orosz vagyonok felhasználásra Ukrajna javára – ezzel hallgattatva el a kritikus hangokat, amelyek szerint a saját házat, hazát kellene előbb rendbe tenni anyagilag, csak aztán ontani a dollármilliárdok tucatjait Ukrajnára. 

A terv egyelőre csak terv, Janet Yellen pénzügyminiszter többször figyelmeztette a hangoskodókat, hogy

az orosz pénzek einstandolására nincs jogi lehetőség,

de ha teremtenének is, annak nagyon súlyos következményei lennének a globális pénzpiacokra és kereskedelemre nézve.

Ezen a ponton az Európai Központi Bank is beszállt a történetbe, Brüsszel ugyanis az USA-nál jóval vehemensebben és átgondolatlanabbul kezdett foglalkozni a befagyasztott orosz vagyonok felhasználhatóságával. 

Brüsszel orosz rulettet játszana Moszkva befagyasztott pénzével

Az újabb ötlet: befektetni az orosz zárolt vagyont, a kamatokból pedig Ukrajna újjáépítését finanszírozni. De mi van, ha bukik a terv, és Brüsszel füstbe rizikózza Moszkva pénzét?

Az Európai Unió lázas ötletelése a zárolt orosz pénzösszegek elköltéséről össze sem hasonlítható a washingtoni agymunkával. A háború kezdete óta vadabbnál vadabb fantáziák merültek fel, miként lehetne a nemzetközi jogot kijátszva elkobozni az orosz központi bank és a szankciókkal sújtott magánszemélyek tagállamokban ragadt vagyonát. Az ötletek a teljes elkobzástól egészen a vagyon újbóli befektetéséig terjedtek, jelenleg azt vizsgálják, hogy az utóbbiból mi a megvalósítható, és hogyan lehetne a kamatnyereséget átjátszani Kijevnek. 

Az EKB nem moralizál, nem érzelmi és pláne nem propagandaelvárásoknak megfelelően viszonyul a háborúhoz. Elsődleges feladata ebben az esetben az euró védelme, márpedig most úgy véli, hogy az veszélyben van. Mint arra rámutatott: ha az EU tagállamai Brüsszel elvárásának megfelelően elkezdik a zárolt orosz vagyon kamatait Kijevnek átutalni, annak

nagyon komoly következményei lehetnek a globális pénzügyi bizalomra nézve. 

Egy ilyen folyamat megrendítheti az euróba vetett bizalmat, és sértheti a pénzügyi stabilitást is. A központi bank arra az egyszerű tényre utal, hogy a befektetési bizalom azonnal csökken egy olyan régió iránt, amely a nemzetközi jogot kijátszva elkezdi saját céljainak megfelelően felhasználni a nála lévő külföldi összeget, ha az szankcionálva van. Miután az Egyesült Államok mindenkori kereskedelmi politikája éppen a szankcionálásra épül, a dedollarizációs törekvésekben óriási szerepe van annak, hogy a globális kelet és dél egyszerűen megelégelte az izomra épülő, dolláralapú globális pénzügyi rendszert, és teljesen elvesztette a bizalmát benne. Az EKB vészcsengője azért szólalt meg, hogy

Európa el tudja kerülni a hasonló bizalomvesztést, az eurót pedig továbbra is stabil és biztonságos eszköznek tekintsék a globális piacokon.

A Financial Times birtokába jutott dokumentum szerint Christine Lagardék figyelmeztetése annak szól, hogy egy ilyen tendencia arra fogja ösztönözni az országok jegybankjait, hogy tartalékaikat diverzifikálják, és hátat fordítsanak az eurónak, vagyis máshol helyezzék el országuk külföldön lévő állami vagyonát. 

Tisztára mosva

Az Európai Unió jelenleg a belga székhelyű, több tagállamot is kiszolgáló Euroclear vagyonkezelőre összpontosít. Az értéktárban összesen 196,6 milliárd eurós orosz vagyon hever, az összeg pedig egyre gyarapodik, mivel az Euroclear a lejáró kötvények összegét – miután azt nem adhatja át jogos tulajdonosának – a piacok mozgásban tartása miatt újra befekteti. Az ebből származó nyereség (a terv szerint egy arra kivetett kötelező közvetlen hozzájárulás formájában) egy részét küldené Brüsszel Ukrajnának, és ez volt az, ami ellen az EKB határozottan tiltakozni kezdett.

A terv azonban nem csak az Európai Központi Banknak nem tetszik. Több tagállam is súlyos aggályait fejezte ki a trükkel kapcsolatban, pontosan a bank aggályait fogalmazva meg. Az ellenzők szerint az euró mint globális valuta kerülhet veszélybe, ha az uniós pénzügyi struktúrákba vetett bizalom az ilyen ötletelésnek köszönhetően elenyészik. „Mindenki egyetért abban, hogy erkölcsileg ez lenne a helyes döntés. Ám a kivitelezése nagyon nehéz. Senki nem írhatja felül a jogot” – fogalmazott a Financial Timesnak egy EU-s diplomata. 

Sem az Euroclear, sem a belga kormány, sem az Európai Bizottság nem volt hajlandó kommentálni a lap értesüléseit.

Fotó: Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke 
MTI/EPA/Ronald Wittek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. július 04. 12:43
Brüsszel egy elszabadult hajóágyú. Von der Miafrász egy minden realitástól elrugaszkodott Bideb-báb.
bagira002
2023. július 04. 12:28
Inkább a magyarok pénzét adja Zelenszkijnek .
pipa89
2023. június 29. 10:48
Ez műbalhé, eljátsszák nekünk a vergődő vadlibát, miközben a lengyel és a magyar pénzeket is odaadták már Zselének! Az egész FED-es bandát (FED+ EKB+ Brüsszel) a lecsóba kell aprítani!
zuriktodor
2023. június 23. 08:45
Csak a miénket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!