Nehéz válás lesz: Európa évtizedes lemaradásban van Kínához képest

2023. június 18. 06:30

Kínának 15-20 évnyi előnye van a kritikus nyersanyagok bányászata és finomítása terén. Az EU kapkodva ébredt, de még a reggeli kávénál sem tart.

2023. június 18. 06:30
null
Révész Béla

A zöldátállás felgyorsítása érdekében az EU márciusban hozta meg a kritikus nyersanyagokról szóló törvényt, amely elméletileg segíti a tömböt a könnyebb, bürokráciamentesebb és tempósabb hozzáféréshez a kritikus nyersanyagokhoz. A szabályrendszert éppen abban az időszakban állították össze, amikor Brüsszel – az USA útmutatásának megfelelően – stratégiai célként határozta meg a Kínától való „kockázatmentesítést”, vagyis azt az elgondolást, hogy folytatja a kereskedelmet Pekinggel, ám közben az egérutakat keresve igyekszik minél gyorsabban minél több alternatív megoldást találni

A brüsszeli terv merész célokat tűzött ki: 2030-ra Európának a kritikus nyersanyagok 10 százalékát saját bányászatból, 15 százalékát pedig újrahasznosításból kell előteremtenie, úgy, hogy a feldolgozás 40 százalékát is az Unióban végzik. Nem lesz egyszerű kivitelezni, és nem csak azért, mert az előrejelzések szerint a stratégiai ásványok iránti kereslet (például a grafit, a lítium és a kobalt esetében) 2050-re 500 százalékkal fog növekedni.

Kína a csúcson

Amint arról az EuroActiv beszámolt, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) jelentése szerint az EU jelenleg 100 százalékban külföldi beszállítóktól függ tizennégy kritikus nyersanyag tekintetében – további három esetében ez a szám 95 százalék. A legtöbbet Kínából importálja, a ritkaföldfémek összességét tekintve 86 százalékot onnan rendel. Ráadásul Peking nem csak a bányászat területén ül a trónon: a világ lítiumtermelésének közel 60 százalékát Kínában finomítják.

Európa meglehetősen későn szállt be a játékba – mutatnak rá a kínai dominanciára az elemzők, emiatt a függetlenedési kísérlet és a „kockázatmentesítés” nem csak ambiciózusnak, de lehetetlen küldetésnek is tűnik, legalábbis a 2030-as határidőt alapul véve.

Hiába játszik a Nyugat a szavakkal, a mögöttes jelentés ugyanaz

Peking szerint mindegy, hogyan nevezik, „kockázatmentesítésnek” vagy „függetlenedésnek”, a Nyugat csak játszik a szavakkal, a mögöttes jelentés azonban ugyanaz: kivéreztetni Kínát.

Behozhatatlan előny?

Egy szakértő szerint Európa késői ébredése Kínának óriási előnyt biztosított. Georg Riekeles, az Európai Politikai Központ (EPC) társigazgatója rámutatott: Kína már 15-20 évvel ezelőtt kidolgozta azt a zöldátmenetre vonatkozó stratégiát, amellyel az EU még csak most kezdett el foglalkozni. „Őszintén ki kell mondanunk, jelenleg ott tartunk, ahol Kína évtizedekkel ezelőtt. Peking mindent, ami a tiszta technológiával kapcsolatos, legyen szó hidrogénről, szél- és napenergiáról, nyersanyagstratégiáról, már akkor kidolgozott” – mondta, rámutatva a jelenlegi EU-s tervek pánikszerűségére. 

Az európai diverzifikációs törekvések mindenesetre optimistán nagyívűek: a cél, hogy az ellátási láncok bebiztosítása érdekében az EU legfeljebb 65 százalékban függjön egyetlen országtól. 

Fotó: 123rf

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2023. június 27. 10:14
https://m.youtube.com/watch?v=AKmc5_e6zBY
pipa89
2023. június 26. 15:38
Hát persze, hogy behozhatatlan! De nem Kína nagy előre lépése miatt, mind inkább Európa jenki gyarmattá züllesztése miatt. Nem leszünk partner sem egyiknek, sem másiknak, csakis piaca. Ezt pedig köszönhetjük UvdL mögötti erőnek, a vérszívó ukrán, valójában FED-es szupertőkének, a ránk kényszerített szankciós politikának és energiaválságnak. Európának lőttek. Harmadszorra is. Kizsigerelnek minket újra az adós rabszolgasággal.
MaBaker
2023. június 19. 00:27
A zöld átállás szótól mindig a hányinger kerülget. Valami kurvára zöld lesz a bányászat legalább 5x-ösére emelése új lelőhelyeket is feltárva. Zöld maszlag égisze és az ukrajnai háború miatti kitárazás alatt szervezik Kína világhatalomra emelését. Kurvára nem érdekel az elitek közül senkit a klíma vagy a környezet. Többmilliárd ember hulláján ülve is csak a pénz és a hatalom járna az eszükben.
Camael
2023. június 18. 21:45
Akkor ebből most az követketik, hogy a kommunista diktátor Hszi Csin-ping, jobban vezeti az országát, mint a nagyon demokratikus adminisztráció az EU-t?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!