Fintech Világa: vendégünk a ChatGPT!

2023. május 04. 13:04

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető nem marad le. A mesterséges intelligencia lehetőségeinek bemutatására a műsorszerkesztésbe vonták be az ChatGPT-t. Kiderült, hogy még az ennyire emberközpontú műfajokban is, mint a rádiózás, nagy segítséget jelentenek a nyelvi modellek.

2023. május 04. 13:04
null

A mesterséges intelligencia felhasználói alkalmazása a várakozások szerint úgy alakítja át a mindennapi életünket, mint korábban az alapvető szoftverek. A Word vagy az Excel nélkül például már elképzelhetetlen a munka. Jelentősen lemaradhat az, aki még felhasználói szinten sem használ MI nyelvi modelleket. A Fintech.hu szerkesztősége aktívan teszteli és használja a mesterséges intelligenciát az újságírásban. Ezúttal a Peak alapítója és a Fintech.hu lapigazgatója, Suppan Márton a Fintech Világa műsorába is „meghívta” a ChatGPT-4-et.

Jól szerepelt a chatbot

Az AI és a ChatGPT használata rengeteg időt és erőforrást takaríthat meg a szerkesztési folyamatok automatizálásával. A műsorvezetők könnyen gyűjthetnek ötleteket, témákat kutathatnak és háttérinformációkat szerezhetnek a ChatGPT segítségével. Az AI ráadásul képes szövegértelmezésre és összefoglalásra is, így a szükséges információkat feldolgozott formában kapják kézhez a készítők.

Így történt ez a Fintech Világa legutóbbi adásában is, ahol a műsor szakértője a következő promptot adta meg a ChatGPT-nek: Mesélj három tanulságos történetet Fintech cégekről, amiről érdemes beszélgetni egy podcastban.

A prompt a nyelvi modelleknél olyan kezdeti inputot vagy bemeneti szöveget jelent, amelyet a felhasználó ad a modellnek egy adott feladat elvégzéséhez vagy kérdés megválaszolásához. A promptok a nyelvi modellek számára útmutatást nyújtanak arra vonatkozóan, hogy milyen választ vagy kimenetet kell előállítaniuk. Amikor a felhasználó egy promptot ad a nyelvi modellnek (például a GPT-3 vagy GPT-4 modellnek), a modell a saját ismeretei és korábbi tanulmányai alapján próbálja előállítani a leginkább releváns és koherens választ vagy szöveget.

A ChatGPT a kérésre három olyan történetet hozott, amelyek együtt is történetívet rajzolnak ki. Minden sztori a fintech fejlődésének egy-egy érdekes időszakából származik, a kezdetektől napjainkig. Ráadásul egy olyan történet is van köztük, amelyet keresve se találhattunk volna meg a GPT nélkül. A ChatGPT válaszát szerkesztés nélkül közöljük, hogy bemutassuk, szinte megkülönböztethetetlen egy ember által írt szövegtől.

Mit mond a ChatGPT?

  1. Lehman Brothers és a digitális pénzügyi forradalom előfutára: Az első történet a Lehman Brothers által vezetett eSpeed platformról szól, amely 1999-ben indult. Az eSpeed egy elektronikus kötvénykereskedési rendszer volt, amely forradalmi lépésnek számított a pénzügyi piacokon. Az eSpeed segített megváltoztatni a kötvénykereskedelmet azáltal, hogy gyorsabb, hatékonyabb és átláthatóbb piacot hozott létre. Ez a platform megtanította a Fintech cégeknek, hogy a technológia és az innováció hogyan hozhat radikális változásokat a pénzügyi szektorban, és hogyan lehet előre jelezni a jövőbeli trendeket. A Lehman Brothers bukása ellenére az eSpeed öröksége továbbra is érvényesül a mai digitális pénzügyi szolgáltatásokban.
  2. Revolut és a globális bankolás új korszaka: Revolut 2015-ben alakult, és gyorsan a fintech szektor egyik legnépszerűbb és leginnovatívabb vállalatává vált. A cég célja, hogy átalakítsa a banki szolgáltatásokat, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy könnyedén küldjenek és fogadjanak pénzt világszerte, valamint kezeljék pénzügyeiket egyetlen alkalmazásban. A Revolut története arról tanúskodik, hogy egy Fintech vállalat hogyan képes gyorsan növekedni és átalakítani a pénzügyi iparágat a fogyasztók igényei alapján. Egy podcastban érdemes lehet megvitatni a Revolut sikerét és a hagyományos bankokkal való versenyét, valamint azt, hogy a cég miként képes globális jelenlétet elérni.
  3. Wirecard botrány és a szabályozás fontossága: 2020-ban a német fintech óriás, a Wirecard összeomlott, amikor kiderült, hogy több mint 1,9 milliárd euró hiányzik a vállalat könyveiből. A botrány komoly kérdéseket vetett fel a fintech szektor szabályozásával és a pénzügyi hatóságok felügyeletével kapcsolatban. Ez a történet rámutat arra, hogy a fintech vállalatok számára is létfontosságú a megfelelő szabályozás és az átláthatóság, hogy az ügyfelek bizalmát fenntarthassák és a pénzügy

Hallgassuk meg az adást

Az Lehman Brothers-féle eSpeed platform, az egyik legkorábbi fintech megoldás még a szakértő számára is ismeretlen volt. Ez jól mutatja, hogy hogyan forradalmasítja a Google keresést és az anyaggyűjtést a mesterséges intelligencia. Az AI olyan információt is szállíthat, amire nem jutna eszünkbe rákeresni. Ezzel egy lépéssel mögé megy a hagyományos keresésnek és desktop adatgyűjtésnek.

A Fintech Világa legutóbbi adásából az érdekes fintech sztorik mellett az is kiderül, hogy hogyan kutatja és alkalmazza a Peak, egy fintech technológiai cég a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeit a digitális pénzügyekben, az újságírásban vagy akár a fejlesztés területein.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!