Paradigmaváltás a fogtechnikában: a manuálistól a 3D-nyomtatóig

2023. április 02. 09:45

Nem a piaci körülményeknek kell alakítania bennünket, hanem nekünk a piaci körülményeket – vallja a fogtechnikai termékeket gyártó győri vállalkozás vezetője.

2023. április 02. 09:45
null

Kónya János okleveles gépészmérnök és aranykoszorús fogtechnikus mester, a DENT-ART-TECHNIK Kft. ügyvezetője volt a vendége a Trend FM Fejlődik a hazai című műsorának március 21-én.

A vállalkozás több mint 30 éves múltra tekint vissza a modern gyógyászati segédeszközök, elsősorban fogtechnikai termékek, fogpótlások gyártása és kereskedelme területén. Kónya János eredetileg képzőművészeti ambíciókat dédelgetett, végül – alapvetően környezete hatására – a fogtechnikusi tanulmányokat választotta. Mint mondta, igazi kihívásnak tekintette, hiszen egy fogtechnikusnak a használt anyagok sokfélesége miatt mindenhez kell értenie. Magyarországi tanulmányai mellett Németországban ismerkedett meg az új technológiákkal, az ott szerzett kapcsolatai segítségével tudta végül 1992 áprilisában elindítani saját vállalkozását, amely bár rengeteg német megrendelést elégített ki, szigorúan magyar tőkéből és hazai alkalmazottakkal jött létre.

A cég működtetésében a kezdetektől fogva erős volt a családi jelenlét. A könyvelésben először az ügyvezető édesanyja segített, ezt a munkakört és a külkapcsolati irányítást a későbbiekben felesége vette át, míg nővére a kezdetekben fogorvosként dolgozott a vállalkozásban. Hamarosan a német mellett a magyar piac is erős érdeklődést mutatott termékeik iránt, a cég így terebélyesedni kezdett mind nagyságában, mind az alkalmazott technológiák területén.

Manuálisból a digitálisba

A vállalkozás egymásra épülő és egymást kiegészítő technológiával dolgozik, így termékpalettájuk valamennyi fogtechnikai terméket felöleli. A műsorban elhangzott: bár mindig a legmodernebb technológiát használták, a kezdeteknél még erősen a manuális készítés dominált, a fejlődésnek köszönhetően azonban mára már gyakorlatilag 3D-s nyomtatóval gyártják termékeiket. 

Az ügyvezető rámutatott: a manualitás soha nem fog eltűnni a fogtechnikai szegmensből, mindössze annyi történt, hogy a technológiai fejlesztésekkel a szükséges tudás széttagozódott: a területen ma már nélkülözhetetlenek az informatikai, gépkezelői és mérnöki ismeretek, amelyeket kiegészít az a kreatív tudás, amelytől a termékek felső kategóriássá és személyre szabottá válnak.

„Igyekszünk megfelelni a magunknak támasztott követelményeknek és a piaci versenynek is. Ugyanakkor alapfilozófiánk része, hogy mi alakítsuk a piaci körülményeket, ne azok bennünket. Vagyis mindig a konkurencia előtt kell járnunk a legújabb technológiák felfedezésében és beszerzésben” – mondta.

Jövőkép és együttműködés

A legújabb technológiai fejlesztések beszerzése természetesen rengeteg költséggel járt a cégnek. Ebben segítettek a GINOP-pályázatok, amelyek révén a vállalkozás összesen 71 millió forint értékben tudott kapacitásbővítést és technológiai fejlesztéseket végrehajtani. „Jelentősek a költségeink, óriási munka a technológia felkutatása és kiválasztása. Az első 3D-nyomtatónk beszerzése még évekbe telt” – mondta Kónya János, aki szerint a fejlesztések soha nem állnak le, hiszen a mesterséges intelligencia térnyerésével a területen is olyan változások várhatóak, amelyekről tíz évvel ezelőtt még álmodni sem mert volna senki. 

A jövő tervei között szerepel az egyetemekkel való még szorosabb együttműködés. A vállalkozás aktívan részt vesz a magyar medikai mérnökképzés létrehozásában, amelynek a győri Széchenyi Egyetem lehet a központja. Jelenleg a cégből hárman is segédoktatói állást töltenek be felsőoktatási intézményekben.

Fotó: Dent-Art-Technik Kft.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!