Negyedmillió halott: békéért kiáltanak a németek is! 

2023. március 14. 12:26

A német nőmozgalom legismertebb képviselőinek egyike és a Die Linke (Balpárt) parlamenti frakciójának társelnöke néhány hete kiáltványt tett közzé az ukrajnai békét szorgalmazva.

2023. március 14. 12:26
null

Lóránt Károly közgazdász írása a Makronómon.

közgazdász írása a Makronómon.

Alice Schwarzer, a német nőmozgalom legismertebb képviselőinek egyike és Sahra Wagenknecht német politikus a Die Linke (Balpárt) parlamenti frakciójának társelnöke kiáltványt tett közzé a békéért. Előbb idézzük fel a kiáltványt, azután kitérünk annak fogadtatására is.

Kiáltvány a békéért!

„Ma van az ukrajnai háború 352. napja (a  kiáltvány eredeti szövege február 10-én íródott – a szerk.). Eddig több mint 200.000 katona és 50.000 civil halt meg. Nőket erőszakoltak meg, gyerekeket rémítettek meg, egy egész nemzetet traumatizáltak. Ha a harcok így folytatódnak, Ukrajna hamarosan egy elnéptelenedett, elpusztult ország lesz. Európa-szerte sokan félnek a háború továbbterjedésétől is. Féltik a saját és gyermekeik jövőjét.
Az Oroszország által brutálisan megtámadott ukrán népnek szüksége van a szolidaritásunkra. De mi lenne most a szolidaritás? Meddig kell még harcolni és meghalni az ukrajnai csatatéren? Mi most, egy évvel később, valójában ennek a háborúnak a célja? A német külügyminiszter nemrég arról beszélt, hogy „»mi« háborút vívunk Oroszország ellen". Komolyan?
Zelenszkij elnök nem csinál titkot a céljából. A beígért tankok után most vadászgépeket, nagy hatótávolságú rakétákat és hadihajókat követel – hogy Oroszországot teljes egészében legyőzze? A német kancellár továbbra is biztosítja, hogy sem vadászgépeket, sem „szárazföldi csapatokat" nem akar küldeni. De hány „vörös vonalat" léptek már át az elmúlt hónapokban?
Félő, hogy Putyin – legkésőbb a Krím megtámadásakor – maximális ellentámadást indít. Vajon akkor feltartóztathatatlanul haladunk a világháború és az atomháború felé vezető csúszós lejtőn? Nem ez lenne az első nagy háború, ami így kezdődik. De lehet, hogy az utolsó.
Ukrajna megnyerheti az egyes csatákat – a Nyugat támogatásával. De nem tud háborút nyerni a világ legnagyobb arzenállal rendelkező atomhatalma ellen. Ezt mondja az USA legmagasabb rangú katonatisztje, Milley tábornok is. Ő patthelyzetről beszél, amelyben egyik fél sem győzhet katonailag, és a háborút csak a tárgyalóasztalnál lehet befejezni. Akkor miért nem most? Azonnal!
A tárgyalás nem jelent megadást. A tárgyalás kompromisszumok megkötését jelenti, mindkét oldalon. Azzal a céllal, hogy megakadályozzuk a további százezrek halálát és a még rosszabbat. Mi is így gondoljuk, a német lakosság fele is így gondolja. Itt az ideje, hogy meghallgassanak minket!
Mi, német állampolgárok nem tudjuk közvetlenül befolyásolni Amerikát és Oroszországot vagy európai szomszédainkat. De számon tudjuk és kell is kérnünk a kormányunkat és a kancellárt, és emlékeztetni kell őt esküjére: „Elhárítani a német népet fenyegető veszélyeket".
Felszólítjuk a kancellárt, hogy állítsa le a fegyverszállítások fokozását. Most! Egy erős szövetség élére kell állnia a tűzszünet és a béketárgyalások érdekében mind német, mind európai szinten. Most! 
Mert minden egyes elvesztegetett nap akár 1000 további emberéletbe kerül – és közelebb visz minket egy harmadik világháborúhoz.
Alice Schwarzer és Sahra Wagenknecht

Forrás: https://www.change.org/p/manifest-f%C3%BCr-frieden

A német INSA (Institut für Neue soziale Antworten) közvélemény és piackutatással foglalkozó intézet mintegy kétezer ember megkérdezésével felmérést készített arról, hogy a németek mennyiben támogatják ezt a kiáltványt. Németország egyik vezető Oroszország-szakértője, Boris Reitschuster által fémjelzett internetes újság, a reitschuster.de közölte a felmérést, nézzük az eredményeket!

A németek megosztottak a Kiáltvány a békéért tekintetében


Kiáltvány a békéért című írásában Sahra Wagenknecht és Alice Schwarzer figyelmeztetnek az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások folytatására, és az Oroszorszggal való tárgyalásokra szólítanak fel. Mi a véleménye erről a kiáltványról?" Egy reprezentatív módon kiválasztott, 2006 főből álló németországi mintacsoportot kértek meg arra, hogy válaszoljon arra a kérdésre, mennyiben támogatja ezt a kiáltványt. Az eredmény a következő lett:

1. A felmérésben résztvevők körében nem állapítható meg egyértelmű vélemény: Míg a megkérdezettek 39 százaléka (inkább) támogatja, 38 százalék (inkább) elutasítja a kiáltványt. Kilenc százalék nem foglalkozik vele, tizenegy százalék nem tud, három százalék pedig nem kíván értékelést adni.

1. ábra

Forrás: https://reitschuster.de/post/deutsche-gespalten-ueber-manifest-fuer-frieden

2. A női válaszadók relatív többsége üdvözli Sahra Wagenknecht és Alice Schwarze ányát (45 százalék), míg a férfiak relatív többsége ezzel ellentétes véleményen van (47 százalék). Ráadásul a nők gyakrabban nem tudják a választ, mint a férfiak, és az utóbbiak valamivel nagyobb valószínűséggel nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel (11 százalék a férfiak 8 százalékához képest).

2. ábra

Forrás: https://reitschuster.de/post/deutsche-gespalten-ueber-manifest-fuer-frieden

3. A felmérés 30 és 59 év közötti résztvevői relatív többséggel (42-44 százalék) támogatják a Kiáltványt a békéért, míg a 60 év felettiek relatív többséggel (43-49 százalék) elutasítják azt. A válaszadók legfiatalabb csoportja (18-29 évesek) megosztott e tekintetben (35 százalék támogatja, 33 százalék ellenzi). Emellett az életkor növekedésével csökken a kérdésben közömbös válaszadók aránya (18-ról 5 százalékra).

3. ábra

Forrás: https://reitschuster.de/post/deutsche-gespalten-ueber-manifest-fuer-frieden

4. A felmérés nyugat-németországi résztvevői megosztottak a Kiáltvány a békéért megítélésében: 39 százalékuk negatívan, 37 százalékuk pedig pozitívan nyilatkozik róla. A keleten élő válaszadók viszont viszonylag (inkább) jónak találják (48 százalék).

4. ábra

Forrás: https://reitschuster.de/post/deutsche-gespalten-ueber-manifest-fuer-frieden

5. A magukat politikai középen és attól jobbra elhelyező válaszadók körében Sahra Wagenknecht és Alice Schwarzer kiáltványát relatív többségben (inkább) üdvözlik (41, illetve 48 százalék), míg a központtól balra elhelyezkedő, felmérésben résztvevők relatív többségben (inkább) elutasítják (46 százalék).

5. ábra

Forrás: https://reitschuster.de/post/deutsche-gespalten-ueber-manifest-fuer-frieden

6. Pártok szerint vizsgálva az AfD és a Baloldal szavazói (egyenként 67 százalék) abszolút többséggel támogatják a Kiáltványt a békéért, míg az SPD szavazói (47 százalék) relatív többséggel, a Zöldek szavazói (62 százalék) pedig még abszolút többséggel is elutasítják azt. A CDU/CSU (41 százalék elutasítja, 39 százalék támogatja) és az FDP szavazói körében nem lehet egyértelmű hangulatot megállapítani a kiáltvány értékelését illetően – 39 százalék elutasítja, 37 százalék támogatja.

6. ábra

Forrás: https://reitschuster.de/post/deutsche-gespalten-ueber-manifest-fuer-frieden

 

Mint láttuk, 

a németek fele a hihetetlenül egyoldalú német háborús propaganda és személyes támadások ellenére is a békét támogatná. 

Feltűnő, hogy a valamikor a békéért és az atomháború ellen tüntető zöldek a háború folytatásának legnagyobb támogatói, míg a két „szélsőség”, a jobboldali AfD és a baloldali Die Linke támogatói kétharmad részben a béke mellett foglalnak állást.

Címlapfotó:123rf.com

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 21. 20:50
A szorgalmazás az egyik dolog, amihez a politikusok értenek a legjobban.
budapesti
2023. március 21. 19:37
SPD és Zöldek... Nagyvárosi ballib ateisták kajálják meg leginkább az amcsi ballib propagandát.
soma100
2023. március 16. 17:07
"Felszólítjuk a kancellárt, hogy állítsa le a fegyverszállítások fokozását." Lehet, hogy alul iskolázott vagyok a phd-mal, de ezt a mondatot nem értem. Vagy a németek hülyék, vagy a fordítás nem jó. Egyébként minden fegyverszállítást le kell állítani, pár nap alatt véget ér a háború. Én Magyarország észak-keleti régiójában élek, naponta megszámlálhatatlan repülőgép megy át felettünk Románia irányába ( sokkal több, mint eddig) onnan pedig valószínűleg Ukrajna felé váltanak.
Reszelő Aladár
2023. március 16. 09:41
A kérdés, hogy az Oroszország egységnyi rombolása (emberélet, szankcionált gazdaság, nemzetközi elszigetelődés)mennyibe kerül a nyugatnak. Amíg úgy érzik, hogy a ruszkik csak egy picivel is többet buknak, addig csinálni fogják. Ha elfogy az ukrán, ott a lengyel, a román, a cseh, a szlovák és a balti, az mind feláldozható. És ott lennék mi is, de minket csak akkor tudnának ki mozgatni, ha a NATO-t érné támadás, vagy ha valami nemvárt hatalomváltás lenne itthon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!