Ismét több ezer dolgozóját rúgja ki a Meta

2023. március 09. 07:40

A tavaly novemberi 11 ezer főt érintő elbocsátási hullám nem volt elegendő. Zuckerberg a hatékonyság évének nevezte az ideit, így megint megválik néhány ezer alkalmazottjától.

2023. március 09. 07:40
null

Tavaly ilyenkor még majdnem 90 ezer alkalmazott dolgozott a Metának, a Zuckerberg-birodalom recsegése-ropogása azonban nemcsak a vezérigazgatót, hanem a befektetőket is megijesztette, így minden erejükkel azon voltak, hogy meggyőzzék a döntéshozókat, kezdjék el a tömeges létszámleépítést, különben a vállalat zsákutcába jut. Volt miért aggódni: a Meta részvényei tavaly több mint 70 százalékot zuhantak, a fő projektként beharangozott metaverzum pedig eddig csak nyelte, de nem termelte a pénzt.

Mark Zuckerberg végül vett egy nagy levegőt, és novemberben 11 ezer munkatársától vált meg, magára vállalva minden felelősséget azért, mert rosszul értelmezte a makrogazdasági adatokat, és teljesen téves pénzügyi következtetéseket vont le azokból. Az akkori vérfürdő azonban a jelek szerint nem volt elegendő, így a kirúgások a héten folytatódnak: információk szerint ismét több ezer munkavállaló szerződését bontja fel a vállalat, megfelelve Zuckerberg idei évre vonatkozó utasításainak a költséghatékonyság tekintetében. 

Mark Zuckerberg pénztárcáját alaposan megviselte vállalatának tőzsdei bukdácsolása. A vezér egyetlen év alatt több mint 100 milliárd dollárt bukott, ezzel pedig a 23. helyre csúszott vissza a világ leggazdagabb embereinek listáján. Nettó vagyona tavaly októberben 38,1 milliárd dollár volt, ami hihetetlen visszaesést jelentett a 2021. szeptemberi, 142 milliárd dolláros csúcshoz képest. 

Úgy tűnik, a költségcsökkentés hangoztatása, a Meta birtokában lévő ingatlanok eladása és a tömeges elbocsátási hullámok nyugtatóan hatnak a papírpiacon, az év eleje óta ugyanis 54 százalékot emelkedtek a vállalat részvényei a New York-i tőzsdén. A helyzet azonban továbbra is forró: a metaverzum változatlanul pénznyelőnek bizonyul, a reklámbevételek csökkenése sem állt meg, így Zuckerberg szemét eltakarva folytatja a leépítést a kitűzött pénzügyi célok elérése érdekében. 

A Meta nem kommentálta a sajtóértesüléseket, így az ezen a héten elbocsátandó alkalmazottak pontos számát sem lehet tudni.

Fotó: 123rf

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2023. március 10. 15:47
Remélem egyszer eltűnik a fenébe. Több a kára, mint a haszna. Rászabadította a világra a sok suttyó, ostoba prolit az ostobaságaival.
Vitéz János
2023. március 10. 15:47
Én inkább azt várom, mikor tiltják be ezt az egész kémszervezetet.
csoda
2023. március 10. 01:22
Támogatom, ha a részvények végre újra emelkednek a szektorban és egy csomó semmittevő, ámde beképzelt libcsitől is megszabadulnak az dupla haszon mindenkinek.
Selamat
2023. március 09. 20:12
Piszkosul elegem van már ezekből a brutális "újságírói" címkézésekből. Amikor egy cég, most mindegy hogy miért, de bajba kerül, akkor emberei egy részét el kell bocsájtani. Nem kirúgják őket, hanem elbocsájtják. Kirúgni azokat kell akik kárt okoztak a cégnek, vagy legalábbis a főnököknek. Úgyhogy kérem a mandi szerzőit, legalább ti álljatok le erről, az ilyen túlzó, direkt brutálisra hangolt barom címkézésekről! Legyen már legalább itt egy valódi újságírói szint!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!