Brüsszel újabb csapása: délen sok hőerőmű leáll

2023. március 19. 08:10

Szerbia a pár hónapja elfogadott EU-s karbonadó miatt az elkövetkező tíz évben a villanyáram előállításában részt vevő hőerőművek tíz blokkjának leállítását tervezi.

2023. március 19. 08:10
null
Miklós Hajnalka

Annak ellenére, hogy az egész Nyugat-Balkán, így Szerbia zöldtranzíciója során az energiaellátásban a szén fontos szerepet játszik, hiszen a cél az, hogy 2050-re a megújuló energiaforrások jelentsék a villanyáram előállításában az alapszintű energiaforrást, az energiaellátás terén legnehezebb időszakban az ország súlyos lépésekre készül. 

A Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije – EPS) Go Green Road elnevezésű hosszú távú terve 2024 végéig felszámolja a Morava Hőerőművet és a Kolubara A Hőerőművet. Ezt követően ugyanez a sors vár 2027 decemberéig a Nikola Tesla Hőerűmű (TENT) A1 és a Nikola Tesla Hőerőmű (TENT) A2-re, egy évre rá pedig a Kostolac Hőerőmű A1 és A2 is leállhat. 

Az EPS többi blokkja esetében fokozatosan mérséklik majd a munkaórák számát, és ennek eredményeként a kibocsátott szén-dioxid mennyisége is fokozatosan csökken, a 2019-es 0,86 tonna CO2/MWh-ról a 2035-re tervezett 0,51-re – hangzott el a nemrégiben Belgrádban megtartott szakmai tanácskozáson, amelynek témája a szén szerepe volt az ország zöldintegrációjában – írta az energijabalkan.net portál.

 Az Európai Parlament a múlt évben elfogadta az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmust (CBAM), miszerint az uniós klímacélok elérése érdekében a CBAM keretein belül ez év október 1-jétől alkalmazzák az úgynevezett karbonadót, ami a legszennyezőbb iparágak által érintett termékek (például a cement, az acél, a vas, a műtrágya, az alumínium és az elektromos áram) importját érinti.

A szakmai konferencián felszólaló szakértők szerint ez a mechanizmus nagyon sokba kerülhet a balkáni államnak, amennyiben nem tesz lépéseket a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében, ugyanis számítások szerint évente másfél-kétmilliárd eurót kell majd fizetnie karbonadó fejében. 

Szerbia ugyanis a villanyáram mintegy 70 százalékát szénből állítja elő, vagyis a karbonadó gyakorlatilag teljesen leterheli majd az EU-ba irányuló villamosenergia-exportot, 

ahogyan azokat a termékeket is, amelyek gyártásában szénből előállított energia vesz részt. Annak tudatában pedig, hogy a balkáni állam a kereskedelmi forgalmának csaknem kétharmadát az EU országaival valósítja meg, nem kérdéses, hogy mekkora csapást jelent ez számukra.

Amellett, hogy a CBAM hat ágazatban: a vas, az acél, az alumínium, a műtrágya, a villamos energia és a cement előállításában várhatóan megemeli a Szerbiából származó termékek árát, hosszú távon visszatarthatja a beruházásokat is, ami újabb nagy csapás jelenthet nemcsak ezen ágazatok exportőrei számára, hanem minden olyan kisvállalkozásnak, amely az ellátási láncokba integrálódik.

Az érintett ágazatokban 2021-ben Szerbia az EU tizenhatodik partnere volt. Ezen termékek adták a balkáni állam EU-ba irányuló teljes áruexportjának 11,8 százalékát.

 A Szerbiai Villanygazdaság az elkövetkező időszakban a villamosenergia-termelő és szénüzem-kapacitások rekonstrukciójára 2,2 milliárd eurós beruházást tervez, míg helyettesítő és új kapacitások megépítésére 5,8 milliárdot szán. A környezetvédelemre pedig további 500 millió eurós beruházást irányoznak elő.

Az Ökológiai és Fenntartható Fejlődési Központ (Centar za ekologiju i održivi razvoj – Cekor) kritikával illette az EPS szénüzemekbe történő beruházását, a központ szerint ugyanis azok nem kifizetődők. Rámutattak, hogy Szerbia az EU-csatlakozási szerződés aláírásával, az Európai Energiaközösséghez való csatlakozásával vállalta a szén-dioxid, valamint az üvegházhatást kiváltó egyéb káros gázok kibocsátáscsökkentésének kötelezettségét. 

Mint kihangsúlyozták, miután karbonadóval terhelik az EU-ba irányuló villamos energiát, valamint azon áruk exportját, amelyek előállításában szénből előállított energia vesz részt – amit az EPS nem tud majd törleszteni, az állami támogatást pedig az unió nem engedélyezi –, azok a meghirdetett projektek, miszerint a hőerőművekre kéntelenítő szűrőket telepítenek, nagy és egyúttal szükségtelen kiadást jelentenek. Ezzel ugyanis csak a hőerőművek élettartamát hosszabbítják meg, ám ezek az üzemek továbbra is nagy mennyiségű olyan energiát fogyasztanak, amelyeknek a szén-dioxid-kibocsátása jelentős.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. március 20. 18:04
Az eu egy német-belga-holland-francia újgyarmatosítási projekt. Angolszász irányítás mellett. A fehér rabszolgák hova álljanak?
brekker
2023. március 20. 18:03
Magyarként még látszólag megérte eu tagnak lenni, aztán egyre nehezedtek a feltételek, most már bizonyíték sem kell csak indok, hogy ne fizessenek.
brekker
2023. március 20. 14:47
Kedves Hajnalka! Köszönjük a szerbiai beszámolóidat. Arra lehetne valahogy ráhatásod, hogy valaki seggfej mandineres ne valamiféle hazug címet adjon?
letsgobrandon
2023. március 20. 12:36
a szerbek helyében leszarnám az EU-t
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!