Norvégia vezeklése az Északi Áramlat szabotázsáért

2023. február 23. 14:38

Zajlanak az események, a híres amerikai újságíró, Seymour Hersh leleplezi az Északi Áramlat gázvezetékek Egyesült Államok és Norvégia általi szabotázsát, potyognak a hangzatos felajánlások, majd a konkrétumok már nem annyira nyilvánvalóak. Joe Biden hirtelen megjelenik Kijevben, valószínűleg feltűnést szeretne kelteni otthon, mielőtt bejelenti, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson. M.K.Bhadrakumar volt indiai diplomata pedig a norvégok viselkedésén háborog.

2023. február 23. 14:38
null

A Biden-kormányzat reménykedik, hogy Németországot az ukrajnai háborús frontra szorítja, de a brüsszeli találkozó eredménytelenül végződött. A Pentagon ukrajnai védelmi kapcsolattartó csoportjának védelmi miniszterei január 14-i brüsszeli „ramsteini” találkozóján nem született jelentősebb bejelentés a Kijevnek szánt támadófegyverek szállításáról. Bhadrakumar szerint, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatóján az üresség, az üresfejűség, a tartalom nélküliség levegője volt.

Ebben a homályos háttérben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csak annyit mondott, hogy 

tárgyalnak katonai repülőgépek szállításáról Ukrajnába, de ez még nem sürgős probléma. 

Szerinte a jelenlegi konfliktus a „logisztika és a lőszerek harca”, ezért a szövetségnek nem arra van szüksége, hogy új fegyvereket szállítson Ukrajnának, inkább biztosítania kell, hogy minden, amit már leszállítottak, működjön is. Persze azt Stoltenberg is látja, hogy teljesíteni kellene az ígéreteket a német Marder gyalogsági harcjárművekkel, az amerikai Bradley-vel, valamint a német Leopard 2 harckocsikkal kapcsolatban.

M. K. Bhadrakumar
Diplomáciai pályafutása három évtizedének nagyjából a felét a volt Szovjetunió területein, valamint Pakisztánban, Iránban és Afganisztánban töltötte. De volt kiküldetésben Dél-Koreában, Srí Lankán, Németországban és Törökországban is. Jelenleg főleg az indiai külpolitikáról és a Közel-Kelet, Eurázsia, Közép-Ázsia, Dél-Ázsia és az ázsiai-csendes-óceáni térség ügyeiről ír.

Azért a múlt héten Austin nagyobb bejelentést tett a norvég kormány azon döntéséről, miszerint az elkövetkező öt évben 7,5 milliárd euró (közel 2900 milliárd forint) katonai és polgári segítséget nyújt Ukrajnának. Ezt „nagyon jelentős kötelezettségvállalásnak” nevezte.

Az indiai volt diplomata felveti, hogy Austin úgy tett, mintha fel sem merült volna benne, Norvégia vajon miért is tesz ilyen nagyszabású gesztust. Szerinte valójában

ez csak egy szánalmas vezeklés az Északi Áramlat gázvezetékek tönkretétele miatt.

A ramsteini találkozón természetesen nem került szóba Seymour Hersh bombasztikus jelentése arról, hogy az ukrajnai konfliktus tombolása közepén az Egyesült Államok miként tette a németországi Északi Áramlat gázvezetékeket „egy fémdarabbá a tenger fenekén” – ahogy azt Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes definiálta.

Hersh forrása szerint 

a csővezeték szabotálására vonatkozó döntés közvetlenül Biden elnöktől származott, és ezt követően az amerikai kormányzaton belül szigorúan titkos, mintegy 9 hónapig tartó vita folyt arról, hogyan lehet elérni a célt anélkül, hogy lebuknának.

Hersh február 8-i riportjában már azt is nyilvánosságra hozta, hogy a norvég haditengerészet volt az, amely végül megtalálta az optimális helyszínt az Északi Áramlat 1 és 2 vezeték felrobbantásához. Így 2022. szeptember 26-án a norvég haditengerészet egyik P8-as felderítő repülőgépe egy látszólag rutinrepülés során ledobott egy szonár-bóját, amely beindította a csővezetékekre telepített nagy teljesítményű C4-es robbanóanyagot.

Hersh azóta a Berliner Zeitung című német lapnak kifejtette, hogy

Norvégia különösen érdekelt volt abban, hogy sikeresen véghezvigye az Nord Stream vezetékek elleni összeesküvést.

Úgy fogalmazott, hogy „Norvégia érdekelt volt a jövedelemnövekedésben, és így abban, hogy növelje az EU-ba, ugyanabba a Németországba irányuló energiaszállításainak mennyiségét. És mit láttunk a küldetés után? Norvégia megcsinálta. (Energia)exportja az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés hátterében szépen nőtt”.

Európa boldog embere: dagadtra keresi magát Norvégia a háborún

Az egyébként is a világ egyik legmódosabb országaként számon tartott Norvégia a szankciós politika elindítása és az energiaárak kilövése óta csúcsra járatta az energiahordozók exportjából származó bevételeit. Európa immár legnagyobb gázszolgáltatójaként olyan bevételre tesz szert, amelyről korábban álmodni sem mert.

Norvégiát úgy vonzotta Biden szabotázs projektje, mint legyet a dögszag, hiszen anyagilag mesés nyereséggel kecsegtetett, ha segít az amerikai hadseregnek megsemmisíteni az Északi Áramlat vezetékeket a dán vizek közelében, és felváltania Németország fő vezetékes földgázforrását, Oroszországot.

Bhadrakumar szerint

Norvégia bűntényt követett el, és a zsákmány értéke a becslések szerint eddig több mint 100 milliárd dollár!

Norvégia 2022-ben Németország gázszükségletének 33 százalékát biztosította, és ezzel az ország legnagyobb szállítója lett.

Szakértők becslése szerint Norvégia Németország kulcsfontosságú energiaszolgáltatójaként betöltött szerepe az elkövetkező években tovább fog növekedni, többek között az új sarkvidéki mezők üzembe helyezésével és az északi sarkkör fölötti új felfedezésekkel. Az északi sarkkör fölötti termelés bővítése, amely a Bodø-től 340 km-re nyugatra fekvő Irpa mezőből érkezik, amit a tervek szerint 2026-ban helyeznek működésbe, valamint a Barents-tengeren történt új felfedezések, köztük a Goliat mellett 2022-ben tett felfedezés, kulcsfontosságúak lesznek a csúcskitermelés fenntartásában.

Bhadrakumar ironikusnak tartja, hogy 2022 augusztusában Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök azt jelentette be, hogy „Norvégia a lehető legtöbb gázt szállítja Németországba”. Azt persze nem mondta el Scholznak, hogy Norvégia hamarosan végrehajtja azt a projektet, amelynek célja, hogy Németországot, Európa legnagyobb földgázfogyasztóját hamarosan a norvég földgáz foglyává tegye. Persze valójában Norvégia csak egy hónappal később, szeptember 22-én robbantotta fel az Északi Áramlat vezetékeket.

Norvégia most előveszi az emberi jóságát, és gazdag országként fényezi imázsát, amikor nagylelkűen megosztja a német zsákmányból származó, 100 milliárd dolláros váratlan nyereségét Ukrajnával, odadobva potom 7,5 milliárd eurót. És Austin ezt az orosz „agresszió” meghiúsítására tett nagy gesztusként hirdeti!

Mindezek után a volt indiai diplomata

csak sajnálni tudja a német nemzetet, amelyet ezekben a viharos időkben egy középszerű, tapasztalatlan, kétes hírű politikusokból álló kormány vezet,

amely nem meri megvédeni országa alapvető érdekeit az amerikai zsarnoksággal szemben.

Bhadrakumar szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telibe talált, amikor február 15-én, az Oroszországba akkreditált külföldi médiairodák vezetőivel tartott munkamegbeszélésen először beszélt hosszasan az Északi Áramlat vezetékről és Seymour Hersh cikkéről:

„A fő cél az volt, hogy Németország ne érezze jól magát az energetika területén, és ne kapjon gázt ezen a két vezetéken keresztül, amelyet orosz, német, osztrák és olasz cégek közösen finanszíroztak. Németországot nem egyszerűen megalázták, hanem az Egyesült Államok szatellitjeként tették helyre.”

Norvégia nem finnyáskodik, amikor Németországtól, a NATO-partner Németországtól származó zsákmányának egy aprócska részét nagylelkűen elajándékozza. Talán így vezekel a szomszéd és szövetséges ellen elkövetett ördögi bűntett miatt. Talán a Biden-csapat sürgette Norvégiát, hogy illene magát jó szamaritánusnak feltüntetnie. Austin pedig mindezt a brüsszeli Ramstein-találkozó szilárd eredményének nevezte. 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2023. március 18. 20:00
Mivel a teljes német sajtó tele volt vele, aligha. Rövid keresés: Focus, Tagesschau, AFD, Report24, Berliner Morgenpost, Sonntagsblatt, Berliner Zeitung, Weltwoche, Die Zeit, Deutsche Welle -- mindenféle sorrend nélkül, csak kapásból, ahogy Gugli mutatja az első két oldalt.
Hazafi Teddymackó
2023. március 15. 10:02
360 fokos fordulatot követelt Putyintól, de nem mindegy, mert a külügyminiszterről van szó és halálosan égő hogy ez a sokadik ilyen megnyilvánulása volt, amivel a teljes alkalmatlanságát bizonyítja. A cipófűzőjét sem tudja bekötni Baerbock, ez a baj.
Agnieszka
2023. március 15. 10:01
180 fok, de mindegy. Egyelőre Németországban megfelelő szaktudásból megélni még jobb, mint máshol, szóval az éhes német még odébb. Ez a jólakottság a titka, h. kitartanak a leszerepelt régiek mellett és nem próbálkoznak az AfD-vel, bár Szászországban egész jól áll az AfD, szóba, mondjuk, ott sem állnak velük Mindenesetre az Északi Áramlatok felrobbantása semmi jót NEM ígérő KORSZAKHATÁR. Ahhoz képest keveset hallunk róla.
Dixi
2023. március 12. 23:17
Igen, mert háromévesen kezdte a pályafutását a Szovjetunióban. Így könnyű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!