A Rolls-Royce veszélyezteti a német tankgyártást?

2023. február 07. 05:40

A Rolls-Royce Power Systems németországi leányvállalatánál, a Bodeni-tónál nagy a nyugtalanság: a nagy-britanniai konszern új vezetése miatt fontos beruházások kerültek veszélybe. Az üzemi tanács máris figyelmeztet, mindez kockázatokat jelent a német védelmi iparnak is.

2023. február 07. 05:40
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A Rolls-Royce Power Systems a Bodeni-tónál tud egy-két dolgot az erőforrásokról. Hatalmas motorokat gyártanak hajókhoz, speciális járműveket a bányászathoz és nem utolsósorban olyan harckocsikhoz, mint a Leopard I, Leopard II, Puma vagy a Panzerhaubitze 2000.

Az üzem most egészen más miatt aggódik: a gyengélkedő Rolls-Royce anyavállalat új londoni főnökéről, Tufan Erginbilgicről van szó. Ugyanis az ő irányítása alatt fontos beruházások fenyegetnek bukással, és Erginbilgic a túlélésért megszorongathatja a német leányvállalatot. A január 1-jén történt vezetői váltás után a dolgozók féltik a telephely motorgyártásának jövőjét,  és ezzel együtt a fontos német védelmi projekteket is.

A Rolls-Royce Power Systems – amelynek motorjai az MTU márkanév alatt váltak világhírűvé – német leányvállalatának több ezer alkalmazottját hívták össze, ahol Thomas Bittelmeyer, az üzemi tanács vezetője elmondta, hogy megszorító intézkedéseket és a munkaerő-felvétel befagyasztását fontolgatják annak érdekében, hogy minél többet tudjanak fizetni a brit anyavállalatnak. Hozzátette, hogy a transzfereket már betiltották.

„A katonai ágazatban kulcsfontosságú technológiával rendelkezünk, és most egy nem uniós országból származó vállalat döntéseitől függünk, amikor beruházásokról van szó” – mondta Bittelmeyer a SPIEGELnek, hozzátéve, hogy

A munkásgyűlés hátterében az új főnök múlt heti, a dolgozókhoz intézett videóbeszéde áll. Ebben Erginbilgic „égő platformnak” nevezte a vállalatot, amely intézkedések nélkül lehetséges, hogy a vég felé tart – mondta Bittelmeyer, az üzemi tanács vezetője. A londoni központ szerint takarékossági és hatékonysági politikát kell folytatni. A vállalat ezt visszautasítja.

Friedrichshafenben félnek a spórolástól, bár a német Rolls-Royce leányvállalatnál jól megy az üzlet. Tavaly a Rolls-Royce Power Systemsnek csaknem 3,2 milliárd eurós forgalma volt.. Az úgynevezett kormányzati üzletág, amely a harckocsimotorok gyártását foglalja magában, 2021-ben a teljes értékesítés kilenc százalékát tette ki.

Bittelmeyer szerint, ha nem történnek fontos beruházások, fennáll a veszélye annak, hogy a megrendelések további elmaradásával kell számolni. A helyzet már most is feszült az ismételt megrendelések tekintetében, például a német fegyveres erők esetében. Az üzemi tanács vezetője szerint a megrendelőkönyvek tele vannak, 2024-ig le van kötve a kapacitásuk. Műszakilag pedig nem egykönnyen megvalósítható, hogy a hajómotorok helyett egyszerűen több tankmotort gyártsanak.

Mindenesetre maga a motorgyártó tagadja, hogy kemény költségcsökkentő intézkedések történtek volna a vállalatánál. Nincs létszámstop” – mondta a vállalat szóvivője. Következetesen dolgozzák le a hatalmas megrendeléseket, és szilárd pénzügyi helyzetben vannak – tette hozzá. Hangsúlyozta: „Továbbra is a szövetségi kormány megbízható partnere maradunk, és a megrendeléseket teljesíteni fogjuk”.

A szóvivő azonban azt is elmondta:Az, hogy nyereségesebbé kell válnunk, az üzletág jelenleg folyó felülvizsgálatának egyik első eredménye”. Hozzátette, hogy ezek teljesen normális folyamatok.Ahol ez a nyereséges növekedést szolgálja, ott továbbra is felveszünk munkatársakat.”

A Rolls-Royce anyavállalat, amely a nagytestű repülőgépek meghajtására specializálódott, különösen a koronajárvány nyomán került pénzügyi nehézségekbe.

Megjegyeznénk:
Az események kínosan érhetik a Rheinmetall vállalatot, hiszen most, hogy az ukrán fronton kiszórják az elöregedett katonai eszközöket, várhatóan fokozott megrendelésekre számíthatnak Európa kormányaitól. Másrészt – cinikusan fogalmazva – az elkövetkező hónapokban az ukrán fronton komoly tankbemutatóra számíthatunk, ami egyben a megrendelők meggyőzésére is szolgál. A megrendelők pedig igyekezni fognak nem csak a legjobb tankhoz hozzájutni, hanem a legrövidebb idő alatt is.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2023. február 20. 08:15
Ez tökéletesen igaz! Csak szomorú hogy életemben harmadszor élem meg, hogy az előtte biztosnak hitt világomat úgy bombázzák szét, hogy a nép ennek tapsikol!
Armageddon
2023. február 12. 14:11
Leszarjuk, német belügy!
AntiSorosWeapon
2023. február 12. 01:57
Kijevet is olyan jól felszabadította!
AntiSorosWeapon
2023. február 12. 01:54
Wao, ezt hogy sikerült kiolvasni a cikkből? Egy középvezető aggódik a befektetés stop miatt. Szó nincs itt semmiféle leállásról, hanem a további bővítés marad el, amit a felső vezetés cáfol. Konkrétan nincs hirérteke a cikknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!