Svédország eltitkol valamit az Északi Áramlat szabotázsával kapcsolatban?

2023. január 16. 08:05

Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékei elleni merényletet a svédek vizsgálata szerint robbanások okozták, amit súlyos szabotázsnak minősítettek, de az eredményeket nem osztják meg, mert az „veszélyeztetné Svédország biztonságát”. Most Oroszország panaszkodik amiatt, hogy Svédország nem osztja meg a vizsgálat eredményeit. Márpedig Oroszország az a fél, amely jelentős károkat és veszteségeket szenvedett el.

2023. január 16. 08:05
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Érthetetlen, hogy Svédország miért nem hajlandó együttműködni az orosz bűnüldöző szervekkel az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken történt robbanások okainak kivizsgálásában – vetette fel csütörtökön Marija Zacharova, az orosz külügyminisztérium tájékoztatási és sajtóosztályának igazgatója.

„Őszinte értetlenséget okoz, hogy a svéd fél megtagadta, hogy érdemben válaszoljon az orosz főügyészség újabb, az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 csővezetékekben 2022 szeptemberében okozott károkkal kapcsolatos büntetőügyben történő jogi segítségnyújtás iránti megkeresésre” – mondta.

Zacharova beszámolt arról is, hogy

„Stockholm azzal magyarázza, hogy nem hajlandó válaszolni, sőt nem hajlandó foglalkozni az orosz illetékes hatóságok által felvetett kérdésekkel, hogy

Hozzátette: ugyanakkor az orosz felet arról tájékoztatták, hogy a svéd ügyészség nem érdeklődött az orosz kezdeményezés iránt, miszerint közös nyomozócsoportot állítsanak fel a gázvezetékekben keletkezett károk kivizsgálására. Az orosz diplomáciai képviselet szóvivője rámutatott, hogy a svéd fél nem indokolta az érdeklődés hiányát, noha a vezetékek elleni szabotázs egyértelmű fenyegetést jelent Svédország és más balti-tengeri államok számára is. „Úgy tekintünk magunkra, mint arra a félre, amely jelentős károkat szenvedett el” – hangsúlyozta Zacharova. „Nem beszélve azokról a veszteségekről, amiket a hosszú évek alatt kiépített infrastruktúrában tettek, jogunk van a tájékoztatáshoz, jogunk van kérdéseket feltenni és válaszokat követelni. Biztosítanunk kell, hogy ez a jövőben még egyszer ne fordulhasson elő– mondta.

Mihail Miszustyin orosz miniszterelnök három hónappal ezelőtt a svéd kormányfőnek küldött egy üzenetet arról, hogy az incidens ügyében átfogó és nyílt vizsgálatot kell folytatni az orosz hatóságok és a Gazprom képviselőinek bevonásával, ami a svédek részéről megválaszolatlanul maradt.

Zacharova szerint

Svédország és a szomszédos országok vonakodása az orosz szakértőkkel való együttműködéstől az igazság eltitkolásának nyilvánvaló vágyával magyarázható,

mert ma már senki sem kételkedik abban, hogy „nem baleset, hanem szabotázs vagy terrortámadás történt a gázvezetékeken – ezeket az árnyalatokat tisztázni kellene”.

„Mik azok a nemzetbiztonsági fenyegetések, amelyekről Stockholm beszél?” –  tette fel Zacharova a kérdést zárásként. „Nem fenyeget-e az a veszély, hogy az orosz szakértők egy objektív vizsgálat során esetleg kényelmetlen következtetésekre juthatnak, és végül a nyilvánosság elé tárhatják a csúnya igazságot arról, hogy kik követték el ezeket a szabotázs- és terrortámadásokat, kik álltak mögöttük, kik találták ki és hajtották végre őket? A megállapított tények elhallgatása megcáfolhatatlanul bizonyítja a nyilvánvalót: a svéd hatóságok titkolnak valamit” – vonta le a következtetéseit az orosz külügyi szóvivő.

Megjegyeznénk:
Az Északi Áramlat 2-t soha nem helyezték üzembe, miután Németország az ukrajnai orosz inváziót követően leállította az engedélyeztetési eljárást. Oroszország a maga részéről szeptember elején határozatlan időre leállította az Északi Áramlat-1-et, arra hivatkozva, hogy a nyugati szankciók miatt nem tudja megjavítani a gázturbinákat.
Ezután következett be a vezetékeken a robbantás, ami az adott helyzetben – amikor morális szempontok miatt Európa igyekszik megszabadulni az oroszoktól való energiafüggőségtől – azt eredményezte, hogy technikailag is megnehezítette Európának a visszatérést az olcsó orosz gázhoz.
Svédország, Dánia és Németország közösen vizsgálja a balti-tengeri orosz gáz Németországba történő szállítására épített gázvezetékekkel kapcsolatos incidenst. Közvetlenül a robbantások után többféle forgatókönyv is felmerült, köztük az, hogy maguk az oroszok robbantották fel a vezetéket, de ez a feltevés gyorsan elhalkult. Vélhetően, a jelenlegi oroszellenes hangulatban, semmi sem indokolná a vizsgálat eredményének eltitkolását, amennyiben az orosz szálat támasztaná alá.
Érdekesség, hogy tavaly Oroszország az Egyesült Királyság haditengerészetét vádolta meg, hogy részt vett az Északi Áramlat 1. és 2. csővezetékeket üzemen kívül tartó robbantásokban. Bár a lehetséges forgatókönyvek között szerepelt Amerika részvétele is, ahogy arról a volt lengyel külügyminiszter is írt egy elhamarkodott bejegyzésében, az oroszok ez ügyben vélhetően nem kívántak egy újabb frontot nyitni az USA-val.
A svédek úgy tűnik az ügy miatt kínos helyzetbe kerültek, hiszen mielőbb szeretnének csatlakozni a NATO-hoz. Igencsak kellemetlen lenne most egy olyan konfliktus, ami amiatt robbanna ki, mert kiderülne, hogy az egyik NATO tagország megkárosított egy másik tagországot. Bár jogilag a robbantással Oroszország és Németország vagyonát károsították meg, viszont a háborús szankciók nélkül, békeidőben az Északi Áramlat egész Európa energiaellátási biztonságát meghatározná. A teljes képhez hozzátartozik: a német fél sem nagyon igyekszik felfedni az igazságot, még a saját közvéleménye előtt sem.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. február 09. 17:52
Naná, hogy kussolnak, hiszen mind a kettő transzponderét kikapcsoló hajó Svédországban kötött ki a robbantás után. Vajon, ha lesz egyáltalán, melyik NATO tagország fogja a csatlakozási kérelem támogatási feltételéül szabni, a nyomozás adatai és eredményei nyilvánosságra hozását? Hiszen a terrorcselekmény egy NATO tagország (rész) tulajdonában levő, NATO országok csoportját kiszolgáló létesítményt semmisített meg, rettenetes áringadozást okozva. Amikért valakinek felelni, az okozott károkat megtérítenie kell.
namégmitnem
2023. február 02. 12:58
Tiszta sor (egy piszkos ügyben).
antioxi
2023. február 02. 12:57
Usa-brit-lengyel-ukrán kooprodukció. A svédek pedig falaznak.
powerage
2023. február 02. 12:57
A nagy kussolás alapján teljesen egyértelmű, hogy USA+Brit akció volt és most már mindenki szeretné elfelejteni az egészet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!