Elképesztő eredmény, nőtt a szálláshelyek forgalma novemberben

2023. január 13. 11:28

A világot sújtó nehézségek közepette valószínűleg kevesen fogadtak volna rá, hogy jó hírek érkeznek a turizmus háza tájáról, a Központi Statisztikai Hivatal novemberi adataiból mégis az derül ki, hogy a vendégéjszakák száma 7,8 százalékkal nőtt 2021 novemberéhez képest.

2023. január 13. 11:28
null

A kereskedelmi szálláshelyeken 2022 novemberében 691 ezer vendég fordult meg, ami 17 százalékos növekedést jelent, ők együttesen 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el a hazai szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken.

A 7,8 százalékos növekedés önmagában is jó hír, de annak tükrében különösen szép adat, hogy még azt sem lehet mondani, hogy a külföldi turisták hozták össze. Ugyanis a KSH adataiból kiderül, hogy a

belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 380 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 856 ezer volt. Utóbbiak 76 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal magasabb lett az egy évvel korábbinál. Egyedül a panziókban csökkent a forgalom, méghozzá 8 százalékkal. 

„A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 23, illetve 21 százalékát regisztrálták” – írja a KSH.

A külföldi vendégek száma ennél is markánsabban, 27 százalékkal ugrott meg, a vendégéjszakáké pedig 15 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 311 ezer vendég összesen 842 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal emelkedett 2021 novemberéhez mérten. A KSH adatai szerint a legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 63 százalékát regisztrálták.

(Fotó: MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2023. február 01. 16:42
A válságban a NER haszonélvezői csak a saját luxuséletükkel vannak elfoglalva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!