Ezek a világ legnagyobb fegyvergyártó vállalatai

2023. január 04. 12:15

Az első öt természetesen amerikai, az ő nyereségük a háború miatt csillagászati magasságokba fog emelkedni.

2023. január 04. 12:15
null

Bár a 2022-es teljes összesítés még várat magára, a tavalyi év részletes adatelemzése alapján elkészült a lista azokról a vállalatokról, amelyek a legtöbb fegyvert adják el a világon. A számok már csak azért is döbbenetesek, mert ezekben még nincsenek benne a háború általi pánik-vásárlások – gondoljunk csak a németek fegyverkezési programjára, benne az F–35-ösök nagybevásárlására

A Statista által közreadott ábrán a 2021-es eladások tekintetében az USA fegyvergyártói – az ellátási láncok akadozása ellenére – megint mindent vittek. 

A lista élén a slágernek számító F–35-ösöket gyártó Lockheed Martin áll 60 milliárd dolláros bevétellel, őt követi a Stinger-nagyhatalom Raytheon 41 milliárddal, majd a Boeing és a Northrop Grumman következik, a Big Five sorát pedig a General Dynamics zárja. 

Érdekes, hogy a Northrop a hatszázalékos eladási visszaesés ellenére 30 milliárdos bevételt könyvelt el, a Raytheon mutatója azonban kilenc százalékkal javult – és ez még csak a kezdet, hiszen a vállalat az Ukrajnába juttatott fegyverszállítások egyik főszereplője lett. 

Forrás: Statista
Forrás: Statista

Amire érdemes odafigyelni: a brit BAE Systems mögött két kínai gigász, a Norinco és az AVIC következik a sorban: a két cég összbevétele tavaly már a 40 milliárd dollárt is meghaladta, ezzel pedig nagyon erős globális tényezőnek számítanak. 

Az amúgy is felpörgetett fegyveripar a következő években soha nem látott lehetőségek előtt áll. A legfrissebb példa: az USA három évtized után először mutatott be új stratégiai bombázót. A nukleáris fegyvereket is szállítani képes B–21 Raider várhatóan 2027-ben áll hadrendbe,

a gyártó Northrop Grumman pedig darabonként 700 millió dollárt kap érte.

A vállalat beszállítói közé több száz másik cég tartozik – a Raytheon is a köztük van –, amely egytől egyig zsírosra keresi majd magát a gyártás során.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint a világ 100 legnagyobb fegyvergyártó vállalatának eladásai 1,9 százalékkal, 592 milliárd dollárra (ez a mai árfolyamon mintegy 224 ezer milliárd forint, ami a magyar költségvetési bevételek közel kilencszerese) nőttek 2021-ben.

Fotó: F–35 Lightening II (MTI/EPA/Rex C. Curry)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2023. február 21. 13:29
akkor minden a terv szerint halad, a deep state tervei szerint
kabajeva
2023. február 14. 20:17
Sebaj, hamarosan ott lesz Szalay Bobrovniczy gyára is! A többiek pénze sohasem fogy el.
Dr. Greta Grünberg
2023. február 14. 20:16
A nagyszerű és okos amerikaiak, ha képesek végre globális világnépként létezni, sok minden fantasztikus dologra képesek, amiről mi, a szélsőkárpátista szemerkélő barna esőben létező medencemagyarok még csak álmodni se tudunk, tálentum és helyes erkölcs híján. A szalonokból kiiratkozni tudunk csak! A romanik meg tudták csinálni Romániát, a bolgárok pedig meg tudták csinálni a Bvlgarit. Mi mérnemtuggyuk megcsinálni a Hvngarit?
hátakkor
2023. február 11. 20:54
USA eddig minden háborúján jól keresett. Másikén is. Talán a vietnami volt szoppantyú egyedül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!