COVID-fertőzéstől való félelmekkel kezdődik Kínában a holdújév

2023. január 29. 09:26

A Holdújév január utolsó hétvégéjén kezdődik Kínában, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a négy évtizedes mélyponton megragadt gazdasági növekedés beindul, ugyanakkor az ünnepeket beárnyékolják a COVID-19 robbanásától való félelmek.

2023. január 29. 09:26
null

Miután Peking a múlt hónapban megváltoztatta a zéró COVID-politikát, amely a járvány idején a lakosság nagy részét otthon tartotta, sokan összpontosítanak az évek óta nem látott rokonokkal való találkozásra, ahelyett, hogy a turisztikai központokban költenék a pénzüket.

Míg Hongkong és Makaó a szárazföldi kínai látogatók beáramlására számít, addig a Sanghajhoz közeli Tongliban, egy népszerű turistacélponton nem ilyen fényes a hangulat. 

A friss tudósítások szerint a macskaköves utcák nagyrészt kihaltak, számos kiskereskedelmi üzlet zárva maradt, a festői csatornákon pedig üresen állnak a hajók.

mondta a Nikkei Asia-nak egy helyi idegenvezető.

Azok az üzlettulajdonosok, akiknek sikerült nyitva tartaniuk, arra várnak, hogy a turisták visszatérjenek a január végi egyhetes ünnep, ott tavaszi fesztiválként említett ünnep idejére, amikor hagyományosan több százmillió ember torlódik fel a repülőtereken és a vasútállomásokon a világ legnagyobb éves vándorlása során.

„Reméljük, hogy több embert fogunk látni, mivel az ünnepek alatt elengedik a belépődíjat Tongliba” – mondta egy reménykedő szuvenírbolt üzemeltetője, aki hozzátette, hogy az üzlet napi forgalma kevesebb mint 1000 jüan (149 dollár), ami harmada a járvány előtti szintnek.

A Sanghaj melletti Tongli turisztikai központban számos kiskereskedelmi üzlet bezárt a járvány idején. (CK Tan fotója)

Az egészségügyi hatóságok eközben azon fáradoznak, hogy megakadályozzák a hatalmas járvány újbóli kitörését, mivel emberek milliói hagyják el Pekinget, Sanghajt, Kuangcsojt és más nagyvárosokat, 

hogy a rossz egészségügyi ellátási lehetőségekkel és a veszélyeztetett idős lakossággal rendelkező vidéki területekre menjenek.

A kormány előrejelzései szerint a február közepéig tartó 40 nap alatt több mint kétmilliárd utas utazik (egy ember több utazást is tehet – a szerk.), ünnepelni a Nyúl évét. Az állami egészségügyi dolgozók eközben egyes vidéki területeken házról házra járnak, hogy beoltsák az aluloltott időseket.

„A világjárvány elleni védekezési intézkedések enyhítésével a vidéki falvak és a gazdák miatt aggódom a legjobban” – mondta Hszi Csin-ping elnök szerdai újévi beszédében. Az egészségügyi létesítmények viszonylag gyengék a vidéki területeken, így a megelőzés nehéz feladat lesz”.

Kína drámai fordulatot hajtott végre Hszi vírusellenőrzési politikájában, ami sokakat meglepett, és a fertőzések megugrását okozta.

Peking elismerte, hogy a múlt hónapban kevesebb mint egy hét alatt csaknem 60 000 fertőzött halt meg a kórházakban, miután évekig azt állította, hogy az egész világjárvány alatt csak mintegy 5000-en haltak meg a COVID-ban, ami újabb aggodalmakat szült az ország koronavírusadataival kapcsolatban.

Utasok várakoznak a vonatokra a sanghaji Hongqiao pályaudvaron a kínai holdújév előtt.            © Reuters

Az Airfinity brit egészségügyi adatszolgáltató cég előrejelzése szerint a fertőzések száma napi 4,8 millió esetnél tetőzhet, a január utolsó hetéig, 27-éig tartó két hétben összesen 62 millióval, majd csökkenhet. A halálesetek száma a becslések szerint csütörtökig napi 36 ezerre tehető.

A csónakosok várják a Sanghajhoz közeli Tongliban, egy turisztikai látványosságban, a festői csatornákon hajózni vágyó ügyfeleket. (CK Tan fotója)

A kínai gazdaság 2022-ben mindössze 3 százalékkal bővült, mivel a vírusok miatti ismételt leállás és a kínai áruk iránti gyengébb külföldi kereslet megviselte.

Ez volt Kína leggyengébb éves növekedése 1976 óta – eltekintve a világjárvány kezdetén, 2020-ban elért 2,2 százalékos bővüléstől. 2021-ben 8,1 százalékos fellendülés következett be.

Sok elemző azonban úgy véli, hogy Kína keményen sújtott gazdasága az év második negyedévétől kezdve visszatérhet a növekedési pályára, ahogyan enyhülnek a COVID-félelmek, és az emberek újra elkezdenek költekezni. 

„Arra számítunk, hogy a COVID-hullám elmúlása után a fogyasztás jelentősen fellendül, köszönhetően a többletmegtakarításnak és a munkaerőpiac javulásának" – mondta Wang Tao, a svájci UBS bank vezető kínai közgazdásza.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!