Nem kell a dollár: itt „baráti pénznemben” fizetnének az orosz olajért, gázért

2023. január 31. 14:07

Pakisztán és Oroszország megállapodnak abban, hogy március végéig befejezik az olaj- és gázexport új elszámolásáról szóló tárgyalásokat, és Iszlámábád amerikai dollár helyet ezentúl „baráti országok valutáiban” fizetne. Tárgyaltak a Pakstream vezeték megépítéséről is.

2023. január 31. 14:07
null

Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter elmondta, hogy a két ország abban is megállapodott, hogy keresni fogják a további együttműködési lehetőségeit. „Megvitattuk a pénzügyi és banki együttműködést, és megállapodtunk abban, hogy a kifizetések baráti országok valutáiban történnek majd” – mondta anélkül, hogy részletesen kifejtette volna.

Sulginov közösen tartott sajtótájékoztatót Ayaz Sadiq pakisztáni szövetségi gazdasági miniszterrel. A közös nyilatkozat szerint mindkét fél megállapodott abban, hogy tovább erősítik és fokozzák az együttműködést. Mégpedig 

a kereskedelem és a beruházások, az energia, a kommunikáció és a közlekedés, a felsőoktatás, az ipar, a vasút, a pénzügyi és bankszektor, a vámügyek, a mezőgazdaság, a tudomány és a technológia, valamint az informatika területén.

A kereskedelmi, gazdasági, tudományos és műszaki együttműködéssel foglalkozó pakisztán-orosz kormányközi bizottság (IGC) nyolcadik ülését január 18-20. között tartották Iszlámábádban Sadiq és Shulginov vezetésével. Az ülésen mindkét fél magas rangú küldöttei, köztük miniszterek és tisztviselők is részt vettek. 

Iszlámábád és Moszkva megállapodott abban is, hogy miután konszenzus született a műszaki előírásokról, az olaj- és gázkereskedelmi tranzakciót úgy alakítják ki, hogy az mindkét ország számára kölcsönös gazdasági előnyökkel járjon, és a folyamat 2023 márciusáig lezáruljon. Megállapodtak, hogy 2023 végéig átfogó gázinfrastruktúra terv készül az energetikai együttműködéshez.

Az orosz küldöttség azt követően érkezett Iszlámábádba, hogy a Musadik Malik kőolajipari államtitkár vezette pakisztáni küldöttség decemberben Moszkvába látogatott, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a kedvezményes áron történő kőolaj- és földgázbeszerzésről.

Több vámügyi és technikai megállapodást is kötöttek, és mellette mindkét ország 

megerősítette elkötelezettségét a Pakstream gázvezeték-projekt megvalósítása mellett, 

amely az „Átfogó gázinfrastruktúra-terv” egyik pillére. Elvi megállapodás született az orosz nyersolaj és kőolajtermékek Pakisztánba történő szállításáról, amelynek technikai részleteit legkésőbb márciusban véglegesítik.

Pakisztán és Oroszország 2015-ben és 2021-ben már két megállapodást is aláírt a 2,5 milliárd dolláros gázvezeték megépítéséről, amelynek tavaly kellett volna megkezdődnie, de a Moszkva elleni globális szankciók miatt nem tudták elindítani.

Pakisztán egyre növekvő energiaigényekkel küzd, főként olajra és gázra volna szüksége, valamint gondot okoz számára az olajfizetések miatt felduzzadó folyó fizetési mérleg hiány.

Megjegyeznénk:
A fenti hír szervesen kapcsolódik ahhoz a dedollarizációs folyamathoz, amelyben elsősorban Kína jeleskedik, amely már számos arab országgal kötött megegyezést az olaj jüanban való elszámolásáról. Az oroszok hasonlóan igyekeznek kikerülni a dollárt, és a nem nyugati országokkal ez többnyire sikerül is.
Hogy mi lehet a baráti valuta? Az már részletkérdés, ha azt vesszük, hogy Oroszország például az Egyesült Arab Emírségek dirhamjaiban kéri Indiától az olaj kifizetését. 
Az Emirátusok dirhamja azért lehet vonzó, mert az Egyesült Arab Emírségek központi bankja alapítója a
mBridge CBDC projektnek, ahol a dirhamokat el lehet adni kínai renminbiért, mégpedig a központi banki digitális valuták segítségével. (A CBDC, a Central Bank Digital Currency rövidítése, ami központi banki digitális pénzt jelent – a szerk.)
Az  mBridge CBDC projektet az Emírségek mellett a kínai, hongkongi és thaiföldi jegybank indította, és a bevezetett rendszerük valós idejű, egyenrangú, határokon átnyúló és devizatranzakciókat tesz lehetővé a CBDC-k segítségével, és 

mindezt anélkül, hogy bármilyen szinten is érintenék az amerikai dollárt vagy a nyugati bankok hálózatát. 

 

Pakisztán - ahol a legnépszerűbb jelölt el van tiltva a politikától

De miközben Pakisztán nagyrészt elszegényedett lakossága az újjáépítéssel küzdött, a 2018-ban megválasztott Imran Khan miniszterelnök, krikett játékosból lett populista politikus, úgy döntött, hogy egyszemélyes showműsorba kezd. Nem csoda, hogy Khant 2022 áprilisában egy bizalmatlansági szavazáson leváltották, és Shehbaz Sharifot, a jobbközép Pakisztáni Muszlim Liga (PML) képviselőjét nevezték ki miniszterelnöknek az idei, 2023-as választásokig.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. február 01. 18:52
Sajnos igen.
Bolognese
2023. február 01. 18:52
a Zunió deviánsok gyülekezete.
pollip
2023. február 01. 06:46
Az oroszok felkészültek, vannak terveik. Haladnak is a terveik szerint. Az unió még csak kapkod, csapkod, ezért sokszor saját magát találja el.
kaffogó hebrencs
2023. február 01. 00:07
A dollár már nem világpénz többé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!