Elfogyott már a karácsonyfa? Ön milyet vásárol?

2022. december 20. 10:02

Valamivel drágább, de nagy választékban kapható idén is a fenyőfa, ám a négymillió magyar háztartásból csak mintegy 2,7 millióban állítanak fát, ezek több mint a felében ráadásul műfenyőt. Fenyőfapiaci összeállításunk következik árakkal, tippekkel, piaci trendekkel.

2022. december 20. 10:02
null

Ne vágj ki minden fát! – figyelmeztet egy hazai online fenyőfarendelő oldal, a fenyofa.com szlogenje. Ez a pofonegyszerű, mégis a digitalizációt zseniálisan felhasználó magyar „találmány” arról szól, hogy az ember egy weblapon, fotó és sorszám alapján pár perc alatt kiválasztja a karácsonyfának valót, és a kereskedő így kizárólag azokat vágja ki, amelyekre ténylegesen szükség van, nem lesz eladatlan felesleg. 

Persze, mondhatjuk, hogy a földlabdás fa még jobb ötlet és megoldás, de egyrészt nem mindenki szereti ezt a verziót, nem is mindig marad meg az ilyen kis fa. Továbbá a gyökeres verziók szállítási költsége (így ökológiai lábnyoma) jelentősen nagyobb, mert nem csak a súlya, de a helyigénye is 3-4-szer több az ilyen kaspós verziónak, azaz egy teherautó jóval kevesebb gyökeres fát tud egy fuvarban elhozni.

Továbbá a nagyobb méretű fák ilyen módon már nem is szállíthatók, a lakásokba pedig ki cipelne be egy körülbelül 80-100 kilós dézsában egy 2 méternél magasabb fenyőt. Arról nem is szólva, hogy ekkora korában még valószínűtlenebb, hogy a szobahőmérsékletet, majd az újabb átültetést, a kiültetést elviseli a növény. 

Bár a gazdasági nehézségek és kihívások jól ismertek, a fenyőkereskedelem idén is jó szezont zár. Az árak felmentek, de azért nem nőttek jobban, mint az általános infláció. Az érdeklődést pedig jól mutatja például az említett fenyofa.com oldalának már 24-e előtt egy héttel is olvasható nyitóoldali üzenete: „Kedves Érdeklődő! Idén már nem tudunk több megrendelést fogadni! Találkozzunk 2023-ban! Kellemes ünnepeket kívánunk!” 

Mindenhol van fa? A műfenyő menő?

A Cofidis Hitel Monitor nemrég közölt kutatásból fontos adatokat tudhatunk meg. E szerint nincs karácsony (mű)fenyő nélkül. Megkérdezésükből kiderül ugyanis, hogy a magyarok kétharmada idén is állít karácsonyfát. Ez több mint 2,7 millió háztartást jelent. A felmérés szerint azonban ahol lesz fa, ott az otthonok több mint felében már műfenyőt díszítenek! 

A nagyvárosi, fiatalabb, különösen kisgyerekes korosztályokban, családokban természetesen gyakoribb az élő fenyőfa, ám az országos kutatás szerint vágott fenyőt a magyar családok mindössze 30 százaléka vesz,10 százaléka pedig földlabdás verziót választ. Ez azt jelenti, hogy

hozzávetőleg bő egymillió vágott fenyő és mintegy 300-400 ezer földlabdás fácska díszíti szezononként a magyar otthonokat.

A Cofidis Hitel Monitor kutatás alapján az ünnepi fenyőre legtöbben 10 ezer forint körüli összeget szánnak (részleteket lásd a lenti ábrán).

 

A karácsonyi költések témájában több cikket is készítettünk, legutóbbi elemzésünk az év végi hitelezési helyzetről szól.

Érdekesség eközben, hogy az ünnepi dekoráció, például a készülődést jelképező adventi koszorúk vagy az ünnep előtt kirakott apróbb kiegészítők, díszek másodlagosak: a magyarok 73 százaléka idén egyáltalán nem költ erre. (E a témával külön írásban is foglalkozunk majd.)

Mi a helyzet fenyőfa fronton?

Akik rutinos favásárlók, már tudhatják, hogy nem minden évben ugyanazon az áron juthatunk hozzá a karácsonyfához.

Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát: az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60-70 százalékát megsemmisíti, a szárazság lassítja a növekedést, és a termelőkre is hat az áremelkedési nyomás.

Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő, a már említett fenyofa.com portál tulajdonosa kifejti: az árak nagyban változtak az eddigi évekhez képest. Sajnos a háború negatívan érintette rengeteg termék árát. Erre még rájöttek az energiaválság miatt megemelkedett rezsiárak. Ez kihat a fenyőfa termesztésre is, mint minden másra. 

Így például a gyomirtó és a műtrágya ára a négyszeresére nőtt, de az üzemanyagárak és a bérek is sokat emelkedtek. 

A műtrágya árának emelkedése hónapok óta nagy kihívás Európa-szerte, ahogyan erről korábban a Makronóm is beszámolt.

, ahogyan erről korábban a Makronóm is beszámolt.

A permetszerek árai is emelkedtek, így főleg az ezüstfenyőt veszélyeztető rozsdagomba elleni védekezés is sokkal nehezebb és költségesebb lett. Sok termelő ezért nem is neveli két méternél nagyobbra az ezüstfenyőket, illetve a lucokat sem, mivel nem éri meg. Ennek tükrében a nagyobb ezüst- és lucfenyőkből idén kevés lesz a piacokon. Mint mostanában minden évben, az aszály szintén sokat ront a helyzeten. Sajnos így drágábbak a fenyők idén – fejti ki a szakértő.

Ez azt jelenti, hogy a nordmann fajta 9-10 ezer, az ezüstfenyő 6-7, a luc pedig 4-5 ezer forint átlagáron kapható méterenként.

Udvardy Zsolt ehhez hozzáteszi: a magyarok kedvence a nordmann, hiszen évről-évre megfigyelhető, hogy e fenyőfajta iránt nő a leginkább a kereslet, és ez idén sincsen igazán másképp. Az ezüstfenyő a második helyen szerepel a cég eladásaiban, miközben az olcsóbb lucból adják el a legkevesebbet.

Tanácsok az utolsó pillanatos favásárlóknak

  • A nordmann fenyő nagy előnye, hogy levelei puhák és sokáig megmaradnak, viszont szinte semmilyen illatanyagot nem árasztanak. 
  • Ezzel szemben a lucfenyő illata karakteres, ám ez a fajta hullajtja el a leveleit a leghamarabb. 
  • Talán ezért is keresik a lucnál jobban az ezüstöt, amely illatos, tartósabb, ugyanakkor szúrós levelű. 
  • Jó megoldás lehet az is, ha a nordmann fenyő mellé lucfenyő ágakat vásárolunk. 

„Mindenképp a hazai termelőket ajánlom, mert az importfenyő több száz kilométerről érkezik, így az útja során jóval több szennyezőanyag jut a levegőbe, ráadásul hamarabb vágják ki.

Ha hazai termelőtől vásárolunk, akkor a magyar gazdaságot erősítjük!

Továbbá, a műfenyő sem környezetbarát megoldás: a műanyag előállításával rengeteg mérgező anyag jut a környezetbe, ráadásul ez sok energiát igénylő folyamat. Miután pedig a fák kidobásra kerülnek, sok ezer év, mire lebomlanak” – fejti ki a fenyofa.com szakértője

Udvardy Zsolt úgy látja: egy fenyőárus készletének 5-10 százaléka megmarad, ez országos szinten akár 50-100 ezer feleslegesen kivágott fenyőt jelenthet minden évben. Éppen ezért döntöttek úgy nyolc évvel ezelőtt, hogy még a kivágás előtt fotózzák le és teszik megrendelhetővé a fákat a webáruházukban – ahogy ezt már fentebb említettük. Szolgáltatásuk pedig évről-évre egyre népszerűbb. 

A hazai vállalkozó így maga is sokat tesz a környezetért, miközben saját számítását is megtalálja, hiszen csak azt a fát vágják ki, amit már megrendeltek. A többi marad, és majd jövőre talál gazdára! 

 

A fakivágások szabályozása már korábban is fontos témánk volt, nem elsősorban a fenyők, hanem az energetikai és ipari alapanyagoknak használt fák kivágásának idei szabályozása kapcsán.

kapcsán.

Ha a karácsonyi készülődésben a halra is gondolunk, és kíváncsiak vagyunk a piaci folyamatokra, trendekre, akkor érdemes a játékos, egyúttal figyelemfelkeltő címmel megjelent Halipari galiba – valami bűzlik című cikkünkbe is beleolvasnia.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!