Görög intézet: ketyegő bomba Európa LNG-mániája

2022. november 06. 09:12

„Ketyegő bomba” a cseppfolyósított gáz (LNG) hajókon keresztüli szállítása Európa számára – véli az Analyst nevű görög kutatóközpont. Az intézet elemzése szerint azon kívül, hogy a vezetékes szállításhoz képest egy kiszámíthatatlan és megbízhatatlan módszerről van szó, a szállítmányok időzítése is az iparág spekulánsaitól függ.

2022. november 06. 09:12
null

Az Analyst állásfoglalásában az áll, hogy míg a vezetéken keresztüli gázkereskedelem kiszámítható, megbízható és mindkét fél által komolyan megállapodott árak jellemezték, addig az „új”, hajókon keresztüli gázkereskedelem inkább számít  megbízhatatlannak, amit tovább nehezít, hogy olyan árturbulenciák jellemzik, amelyeket spekulánsok alakítanak.

Európa kikötőin dokkolnak a hajók 

Múlt hétfő délután a földgáz ára a holland „ICE-Endex” energiatőzsdén a történelemben először negatívban állt – vagyis, ha valaki földgázt akart volna eladni, akkor fizetnie kellett a vásárlóknak, ahelyett, hogy neki fizetnének, kezdi elemzését az Analyst nevű kutatóközpont. A görög intézet szerint ez nem okozhat nagy meglepetést, mivel a bolygón lévő 641 cseppfolyósított gázszállító tanker közül legalább hatvan Európában horgonyoz, ahol nem tudják vagy nem akarják kirakni rakományukat, annak ellenére, hogy tehetetlenségük napi 500 000 dollárba kerül

Az Analyst úgy véli, hogy a jelenséget megmagyarázza az a tény, hogy

az Európai Unióban átlagosan közel 94 százalékban tele vannak a tárolók, míg a legfontosabb importpiacokon – Németországban és Olaszországban – egyáltalán nincs tárolóhely.

Ezért csak annyi gázt lehet a hálózatba betáplálni, amennyi elfogy, vagyis jelenleg elég alacsony mértékben, hiszen az európai átlaghőmérséklet még mindig magas az időszakhoz képest, ráadásul Közép-Európában akár 8 fokkal is magasabb az átlagnál, jelenik meg az elemzésben. 

Az intézet továbbá azt is kiemeli, hogy mindezzel párhuzamosan nőtt a cseppfolyósított gáz hajókon történő tárolása is, hiszen számos ország nem rendelkezik a megfelelő tároló létesítményekkel, ami 10 százalékkal csökkenti az LNG-flotta teljes kapacitását.

Válság várható

Az Analyst úgy véli, hogy mindez egyet jelent egy ketyegő bombával Európa számára, amely majd akkor robban fel, amikor elkezd csökkenni a hőmérséklet és az LNG-kereskedők tömeges csőd veszélyével néznek szemben.

Pontosabban, a csökkenő hőmérséklet a fogyasztás meredek emelkedéséhez vezet majd és az európai terminálokon, ahol a kirakodási és visszagázosítási képességek nem elegendőek ahhoz, hogy a tartályhajókból a gázt olyan gyorsan juttassák a hálózatba, ahogyan elfogy, nagy fennakadások láthatóak figyelmeztet előre a görög kutatóközpont. 

Az elemzés szerint ez egyszerre azt is jelenti, hogy a tankerek is lassan térnek vissza, mivel már az európai kikötőkben is késlekednek. 

Ezen túlmenően fennáll az a veszély is, hogy az iparág spekulánsai megvárják az árak emelkedését, hogy eladják rakományaikat, amelyek a késésen kívül torlódásokhoz is vezethet a kikötőkben – hangsúlyozza az intézet. 

Megbízhatatlan szállítási módszerek

Az Analyst szerint egyszerűen fogalmazva, míg a vezetéken keresztüli gázkereskedelem kiszámítható, megbízható és mindkét fél által komolyan megállapodott árak jellemezték, addig az „új”, hajókon keresztüli gázkereskedelem kaotikus és megbízhatatlan,

ráadásul irracionális árdinamikának van kitéve, amelyet spekulánsok határoznak meg. 

Az intézet szerint a tartályhajós gázellátáshoz kifinomult menetrendek, megfelelő terminálok és készletigények szükségesek, az Unióban pedig ezekből semmi nem létezik. Ezért is vihar várható a láthatáron az alacsony gázárak ellenére, amelyek sokak szerint az energiaválság mérsékléséhez vezetnek – emeli ki az Analyst. 

A kutatóközpont végül hangsúlyozza, hogy szintén komikusan tragikus, hogy az EU második legnagyobb LNG-szállítója az Egyesült Államok után Oroszország, ráadásul a cseppfolyósított gáz szállítása erősen megterheli a környezetet. A következő anekdota valószínűleg pedig az lesz, hogy az orosz kikötők közelebb vannak Európához, ezért az Uniónak ismét szüksége lesz Oroszországra – zárja elemzését az Analyst.

(Fotó: 123RF)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2022. december 10. 01:22
a zOrbán vétózza a fizikát!! is!
apika2
2022. november 12. 09:13
Amúgy hol vannak most a sötétzöldek, amikor amerikai palagázról esik szó? Iszonyatosan környezetszennyező, és a jövőre nézve beláthatatlan következményei lehetnek.
Rocktoberi
2022. november 08. 15:27
Az Európai Unió intézményeit tökkelütött hülyék vezetik. Ide vezet a női, faji, LMBTQ kvóta.
concret
2022. november 08. 15:22
Illett volna hozzátenni: a Gazprom fizetett hirdetése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!