Irdatlan pénzt focizott össze a Fradi az EL-ben: kiszámoltuk, hogy mennyit

2022. november 20. 09:08

A magyar bajnok megnyerte az Európa Liga H csoportját, és 10 ponttal menetel tovább a nyolcaddöntőbe. A hatalmas presztízsnyereség mellett ez jókora bevételt is jelent a Ferencvárosnak. Sportközgazdász segítségével számoltuk össze, pontosan hány milliárd forintot, és mennyit szerezhetnek még, ha tavasszal folytatódik a csoda.

2022. november 20. 09:08
null

„Ha valaki augusztusban felveti, hogy a Ferencváros akár a csoportelsőséget is kiharcolhatja a labdarúgó Európa-ligában, alighanem jót nevettünk volna rajta, hiszen ennél még az is valószínűbbnek tűnt, hogy nulla ponttal kiesik a csapat” – mondja a Makronómnak Szabados Gábor sportközgazdász. Ehhez képest – mint mondja – megtörtént a csoda: a magyar klubcsapatnak sikerült 10 pontot begyűjtenie a csoportkörben. A sportközgazdász segített  a Makronómnak abban, hogy utánajárjunk: mennyi pénzt fociztak össze a zöld-fehérek a nemzetközi porondon, és mennyit kereshet még a csapat, ha tavasszal újra megtörténne a csoda. A szakember a Fradi bevételeinek örvendetesen hosszú listáját  a sikersorozat presztízs vonzatával kezdi, hiszen mint fogalmaz ez a forintosítható bevételeknél is többet ér.

„Talán a legértékesebb a Ferencváros számára az, hogy alaposan letette a névjegyét Európában.

Ez akkora meglepetés, amire senki nem számított. Elképesztő belegondolni, hogy a Barcelona és a Manchester United azért meccsel most egymással, hogy valamelyikük játszhasson a Fradival” – mutat rá Szabados Gábor, hozzátéve, hogy hamarosan ennek a presztízsnek is meglesz a számszerűsíthető haszna, ugyanis növeli a meglévő játékoskeret értékét, és bár a Ferencvárosra nem jellemző, hogy a téli átigazolási szezonban értékesítésbe kezdene, ha megtenné, jóval kedvezőbbek lennének a feltételek. A mérleg másik serpenyőjében pedig az áll, hogy egy ilyen parádés szereplés után olyan játékosokat is az Üllői útra lehet csábítani, akik korábban nem vagy csak csillagászati összegért vették volna fel a zöld-fehér mezt, amivel komoly költséget tud a csapat megspórolni.  

3,6 milliárd forintos gigabevétel

Természetesen hatalmas az azonnali nyeremény is: az UEFA díjszabása szerint ugyanis csak az a tény, hogy a Ferencváros bejutott az Európa-liga csoportkörébe, 3,63 millió eurót ért. Ezen felül a Fradi az elmúlt tíz év együtthatója alapján újabb 924 ezer euróra jogosult.

„Minden egyes megszerzett pont után jön még 210 ezer euró, így az FTC a tíz pontjával is keresett 2,1 millió eurót, és a csoportgyőzelemért is járt további 1,1” – mondja Szabados Gábor. Az UEFA a nyolcaddöntőbe jutást is jelentősen honorálja – emelte ki – 1,2 millió euróval, vagyis

mindent összeadva a Ferencváros markát összesen nagyjából 8,95 millió euró, vagyis 3,6 milliárd forint üti

a sikerrel végigvitt csoportkör után. És ha tavasszal is csodát csinálnak a zöld-fehérek, akkor ez a csinos summa tovább növelhető, ugyanis a nyolcaddöntőért 1 200 000, a negyeddöntőért 1 800 000 euró jár, és ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat, akkor ott van még az elődöntő 2 800 000-ért, és persze az álmok álma, a döntő, amelyből a vesztes 4 600 000 euróval, a győztes pedig 8 600 000 euróval száll ki. Persze ez most még csak matek, de persze augusztusban még a mostani eredmény is az volt.

Szabados Gábor úgy látja, a legnagyobb eredmény a Ferencváros kapcsán  a folyamatos fejlődés
Szabados Gábor úgy látja, a legnagyobb eredmény a Ferencváros kapcsán a folyamatos fejlődés
 

„Ehhez jönnek még hozzá a televíziós bevételek, amelyeket a nézettség arányában a sorozat végén oszt majd el az UEFA annak tükrében, hogy ki mennyit tölt el a képernyőn. Ez szintén hatalmas bevételt jelent majd, ahogyan a jegyeladások, hiszen ne feledjük, még legalább egy teltházas meccs biztosan lesz” – mutat rá a sportközgazdász.

Milyen Konferencia Liga? Semmilyen!

Korábban Szabados Gábor azt sem tartotta volna rossz eredménynek, ha a Ferencváros csoportharmadikként a Konferencia Liga egyenes kieséses szakaszába jut be, amivel szintén nem elhanyagolható pénzjutalmak járnak, de óva int attól is, hogy a korábban elúszott BL-szereplést sirassuk.

„A Bajnokok Ligája egy teljesen más szint, ennek megfelelően nagyobb pénzek is mozognak ott, és nagyon erős csapatok játszanak. Velük szemben jóval nehezebben tudott volna akár csak egy pontot is megszerezni a Fradi” – mutat rá a sportközgazdász. Szerinte a BL-ben egyre inkább csak a topcsapatoknak van helyük, az elmúlt években folyamatosan szorultak ki az Európa Ligába azok, amelyek csak hajszállal maradtak le tőlük, a kevésbé erősek pedig csúsznak le a Konferencia Ligába. Így viszont a Ferencvárosnak sikerült a 10 pont, amivel már most bebiztosította, hogy a szezonra szóló bevételeinek legalább a felét kitermeli az EL-szereplés.

Kitartó, stabil fejlődés

Szabados Gábor úgy látja, a legnagyobb eredmény a Ferencváros kapcsán az a folyamatos fejlődés, amit évek óta látunk tőlük, tehát mint állítja: nem arról van szó, hogy derült égből jött most a jó szereplés.

„Nagyon jól látható szerves fejlődés ez, először bejutottak az Európa Liga csoportkörébe, utána két éve jött a BL és most pedig ez a szép szereplés.

Az így keresett pénzt pedig visszaforgatják a csapatba, így tudtak továbblépni a következő szintre,

és amit most keresnek, az megint továbblépésre ad lehetőséget” – vélekedik a sportközgazdász, aki szerint ez azért is érdekes, mert a magyar bajnokságból már régóta kilóg a Fradi, és bár anyagiak tekintetében a Fehérvár nincsen fényévekre tőle, nekik nincs nemzetközi bevételük, ami a Ferencvárosnak óriási segítség. 

„Ez is az oka annak, hogy simán nyeri a magyar bajnokságot már évek óta a Ferencváros minden különösebb megerőltetés nélkül. És ez még nagyon sokáig így is lesz, mivel a nemzetközi kupákból származó plusz bevételek konzerválják a fennálló különbségeket” – mutat rá Szabados Gábor. 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. január 23. 11:20
"Irdatlan pénzt focizott össze a Fradi az EL-ben: kiszámoltuk, mennyit" Ami irdatlan az az a közpénz, amit a versenysportra költ a kormány, közvetlen és közvetett módon (TAO). A versenysport ma közpénzszivattyú, semmi több.
nuknuk
2023. január 23. 11:20
Persze egy közepes európai csapat ennek a tízszeresét.
cutcopy
2023. január 23. 11:20
Kubatovék remekül összerakták ezt a csapatot, pedig 15 éve még az NB 2-ben szenvedett..
scorpicores
2023. január 23. 11:18
Egyedül a fradinál folyik minőségibb munka itthon, egy rakás játékost adtak már tovább nagy haszonnal az elmúlt években, nagyon jó a megfigyelő hálózatuk is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!