Erősödik a forint: a 400-as lélektani határ alá esett az EUR/HUF árfolyam 

2022. november 08. 07:33

Új lendületet vett ma a forint erősödése, melynek köszönhetően az elmúlt hetek trendjét folytatva ismét sikerült átlépnie a 400-as küszöböt. Legutoljára szeptember 20-án mozgott a 400-as szint alatt a hazai valuta euróval szembeni árfolyama. Legelőször pedig június 13-án lépte át a 400-as határt, melyet követően alapvetően egy leértékelődési folyamatnak lehettünk szemtanúi. Ez a trend fordult meg október közepén, a jegybanki kamatfolyosó szélesítés hatására, és tartja lendületét továbbra is.

2022. november 08. 07:33
null

Czeczeli Vivien írása a Makronómon.

írása a Makronómon.

A forint mai erősödése az október 14. óta tartó trend része, amikor a jegybank egy váratlan lépés keretében 950 bázisponttal megemelte az O/N fedezett hitel kamatának értékét, jelentősen megemelve a spekulatív műveletek költségeit. Az említett dátum óta az O/N kamat mértékét továbbra is 18 százalékon határozza meg a jegybank, ami azt jelenti, hogy a forint elleni spekulatív műveletek – a korábbiakkal ellentétben – már nem vonzóak, következésképpen azok fokozatosan alábbhagytak. 

Ma a HUF/EUR árfolyam legerősebb pontja az elmúlt órákban a 398-as szint volt. Ez azt jelenti, hogy az október 14-i MNB döntés óta, amikor az árfolyam a 432-es történelmi mélypontját is elérte, közel 7,3 százalékos erősödést mutatott a forint. 

1. ábra: EUR/HUF árfolyam. Forrás: MNB.
1. ábra: EUR/HUF árfolyam. Forrás: MNB.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a jegybanki döntés továbbra is érezteti kedvező hatását, azonban a mai árfolyammozgásban főként külső tényezők játszottak szerepet. Mivel itthon jelentősebb eseményre, bejelentésre nem került sor, ezért a mai árfolyam erősödés mögött elsősorban a dollár árfolyammozgása játszott szerepet, illetve annak a hazai valuta piacára begyűrűző hatása. 

A forint árfolyama – és általában a feltörekvő országok valutái – érzékenyen reagálnak a dollár árfolyamváltozására. A dollár gyengülése jellemzően a feltörekvő országok fizetőeszközeinek erősödésével jár együtt. Az amerikai fizetőeszköz leértékelődése mögött pedig az USA friss munkaerőpiaci adatai állnak.

Az USA munkaerőpiaca a jelek szerint továbbra is feszes marad, és a vártnál jobban teljesítő számokat produkált, annak ellenére is, hogy a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra nőtt. Ez azonban továbbra is meglehetősen alacsonynak számít, és a fentiek alapján a piacok már mérsékeltebb ütemű kamatemelésekre számítanak. Míg korábban tehát a befektetők a FED kamatemelését árazták, kiváltva ezzel a dollár erősödését, most pont ellentétes folyamatok játszódtak le. 

Másik tényező, ami kiemelhető, hogy erősödnek azok a piaci feltételezések, amelyek szerint

Kínában a Covid-19 járványhoz kapcsolódó korlátozások rövidesen lezárulnak. 

Alapvetően nő tehát a kockázatvállalási hajlandóság, melyet az amerikai időközi választások eddig eredményei is erősítenek. 

A dollár menekülővalutának számít, ami azt jelenti, hogy gazdasági bizonytalanságok esetén a befektetők szívesen menekítik ebbe a valutába a pénzüket, vagyis a nagyobb dollár iránti kereslet árfolyamerősödést vált ki. Bizakodóbb hangulatban azonban nő a kockázatvállalási hajlandóság is, mely a fentiekkel ellentétes folyamatokat, és a dollár gyengülését okozza. 

A forint erősödésének lendülete mögött áll az is, hogy az EU-s pénzeket illetően is bizakodóbb lett a hangulat. Az autonóm államigazgatási szervként megalapított Integritás Hatóság, illetve annak vezetőinek kinevezése szintén pozitív üzenetet küldhetett a piacok számára. 

Hétfőn napközben a 398-402 közötti sávban ingadozott a forint euróval szembeni árfolyama. Kiemelendő azonban, hogy a régiós valutákat tekintve a cseh koronához és a lengyel zlotyhoz képest szintén mérsékelt erősödést mutatott a forint. Az euró dollárral szembeni további erősödése szintén kedvező hatásokkal jár a forint számára. A mai nap folyamán többször nagyon közel került a paritáshoz a két valuta. Amennyiben folytatódik a fent leírt nemzetközi és hazai irányvonal, úgy további forinterősödésre számíthatunk a következő időszakban. 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. november 09. 15:38
Ez a bizonyíték arra, hogy hazai befektetők spekuláltak a forint shortolásával. Hazugság volt tehát a kormány és Orbán részéről, hogy külföldi spekulánsok akarják bedönteni a forintot, nekik nem lett volna szükségük O/N fedezett forint hitelre. Igazam volt, ezt az árfolyam rontást a NER Befektetési és Kockázat kezelési Alapjai, a kereskedelmi bankokkal közösen csinálták, talán még ( a külföldi tulajdonú hazai kereskedelmi bankok anyacégei) a külföldi tőzsdéken is. (A nemzeti Bank által nyújtott forint hitelből.) Ezért kap Matolcsy horribilis fizetésére, horribilis emelést? Ö találta ki, hogy jusson a kormány az infláció által óriási nominálisan megnőtt ÁFA bevételhez? Ha nem tévedek, és ez így van, az orbánkormány és a Pénzpiaci Felügyelet nem fog eljárni a forint spekulációs hazai támadói ellen.
metálgitár
2022. november 09. 09:26
Remélem, be tetszett vásárolni euróból 435-ön. :)
5m007h 0p3ra70r
2022. november 09. 09:26
Kamuneved van kötsög!
Isten jobb keze
2022. november 08. 18:02
A helyedben jól elszégyelném magam, ha ennyire Orbán nyalonc lennék! Xdxd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!