Háborús csatatérré változhat az Északi-sarkvidék az olaj és a földgáz miatt

2022. november 21. 09:22

Az Északi-sarkvidék a rendkívüli hideg miatt kietlen hely volt az emberek számára, az elszigeteltsége és rendkívül nehéz éghajlata meghatározta stratégiai környezetét is. A globális felmelegedés azonban kezdi megváltoztatni ezt az általános nézőpontot.

2022. november 21. 09:22
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A tengeri jég kiterjedése és vastagsága jelentősen csökkent. Az elmúlt években a nyári tengeri jég kiterjedése mintegy 50 százalékkal volt kisebb, mint az azt megelőző 30 évben. Ez nagyjából megegyezik az Egyesült Államok szárazföldi területének egyharmadával.

Bár még mindig nem nevezhetjük trópusi paradicsomnak, de sokkal elérhetőbbé vált az Északi-sarkvidék, a jég csökkenése megnövelte a régió gazdasági jelentőségét. A régió bőséges olaj- és földgázkészletekkel rendelkezik. A becslések szerint az

Északi-sarkvidék tartalmazhatja a világ fennmaradó kőolaj- és földgáztartalékainak akár 25 százalékát is.

Óvatos becslések szerint ez az érték több mint 100 milliárd hordó kőolajra tehető, amelynek becsült értéke elérheti 20 ezer milliárd dollár.

Ugyanilyen fontosságú, hogy a kereskedelmi hajózásban is felértékelődött az Északi-sarkvidék. Mint lehetséges alternatív tengeri útvonal, potenciálisan versenyre kelhet az Európa és az ázsiai-csendes-óceáni térség közötti kereskedelemben hagyományos, a legtöbb hajózási útvonal által használt Szuez-Malakka-szoros útvonalával.

Oroszország északi partjai mentén különösen érdekelt az úgynevezett Északi tengeri útvonal (NSR) fejlesztésében. Az átjáró vonzó az Európán és Ázsián keresztül történő hajózás számára,

a Sanghaj és Hamburg közötti távolság 5200 kilométerrel rövidebb a sarkvidéki útvonalon keresztül, mint a Szuezi-csatornán és a Malakkai-szoroson keresztül.

Mivel az Északi-sarkvidék kiterjedése és vastagsága fokozatosan csökken, várható, hogy a globális felmelegedés folytatódása lehetővé teszi, hogy a sarkvidéki útvonal 2030-ra évente 110 napig nyitva maradjon, ami átalakíthatja a globális hajózási szokásokat.

A sarkvidéki útvonalat használó hajók száma a 2011-es 41 hajóról 2021-re 92-re emelkedett. Ráadásul, Oroszország a következő években arra számít, hogy az áthaladások száma megharmincszorozódik.

Kína a „sarkvidék-közeli állam”

Nincs egyedül Oroszország az Északi sarkvidék fejlesztésében.

Kína, amely „sarkvidék-közeli” államnak nevezte magát,

2018-as hivatalos jelentésében felvázolta sarkvidéki politikáját. Ebben Peking kitér a kutatásra, az infrastruktúra fejlesztésére és az erőforrások kitermelésére vonatkozó terveire az Északi-sarkkörön belül. Kína a régiót az „Északi-sarki Selyemút” kritikus elemének tekinti, amely kiegészíti az „Övezet és Út” kezdeményezését.

Ezek a gazdasági és kereskedelmi fejlemények jelentősen megnövelték az Északi-sarkvidék stratégiai jelentőségét, amely mostanában katonai területként is figyelmet kap. Oroszország buzgón őrzi az Északi-sarkvidéket, mint „saját övezetét”, ami érthető, hiszen az összes sarkvidéki állam közül ők birtokolják a legnagyobb katonai lábnyomot a régióban, közel egy tucat kikötővel és katonai bázissal, Murmanszktól Petropavlovszkig.

Ráadásul egyetlen más ország sem fektetett több erőforrást sarkvidéki erőibe, mint Oroszország.

Moszkva évtizedes elhanyagoltság után újjáépíti és megerősíti katonai jelenlétét ebben a térségben,

különösen a Kola-félsziget körüli „magas északon”, ahol az orosz Északi Flotta található.

Oroszország 2008 óta két (körülbelül 9000 katonából álló) sarkvidéki dandárt állított fel, és újra megnyitotta a haditengerészeti létesítményeket, légibázisokat és radarállomásokat a Kola-szigeteken és az orosz sarkvidéki partok mentén. Oroszország jelenleg mintegy 100 nagy hatótávolságú repülőgépet tart készenlétben a Kola-szigeteken, köztük Tu-22-es nagy hatótávolságú bombázókat, valamint Tu-142-es és Il-38-as tengeri felderítő repülőgépeket. Ezek az eszközök rendszeres felderítő és gyakorlatozó repüléseket hajtanak végre az Északi-sarkvidék felett. Oroszország a Novaja Zemlján lévő repülőterét is korszerűsíti, hogy modern vadászgépeket fogadhasson, valamint modern S400 légvédelmi rendszereket telepíthessen.

Oroszország különösen sokat fektetett északi flottájának korszerűsítésébe, amelynek központja a Kola-félszigeten található Szeveromorszkban van. Az Északi Flotta az otthona Oroszország ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjáró-flottájának. Ez a flottilla több új Borei-osztályú tengeralattjárót is magában foglal, valamint a Belgorod tengeralattjárót, amely nemrégiben került a címlapokra, amikor rövid időre eltűnt nagy félelmet keltve, hogy valamiféle világvége küldetésre indult.

Kína még nem katonai hatalom a térségben, de Peking „határtalan” partnersége Moszkvával nagyon is valószerűvé teszi a kínai-orosz együttműködés gondolatát az Északi-sarkvidéken. Kínának hosszú távú katonai tervei vannak az Északi-sarkvidékkel kapcsolatban. Kína is a régiót tekinti a nukleáris meghajtású rakétahordozó tengeralattjáróinak jövőbeli lehetséges működési területének. Emiatt Peking jelenleg egy harmadik jégtörő építését tervezi a kínai hadsereg számára.

Mindez viszont NATO versus Oroszország és Kína versenyt indíthat el az Északi-sarkvidéken.

Mivel Svédország és Finnország is csatlakozni fog az Atlanti Szövetséghez, az Északi-sarkvidéki Tanács valamennyi tagja (az Egyesült Államok, Kanada, Izland, Dánia, Norvégia, Svédország és Finnország) Oroszország kivételével NATO-tag lesz. Az Északi-sarkvidék, valamint a skandináv régió távol-északi vidéke valószínűleg egy új hidegháború kulcsfontosságú katonai területévé válik. A NATO kiterjesztett együttműködésének szüksége az Északi-sarkvidéken fontosabbá válhat, mint valaha.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. november 21. 20:24
Sokat fogunk hallani majd a jegesmedvék emberi jogairól. Mindig ilyennel jön Usák bácsi, amikor valahová ki akarja nyújtani a karmait
kovsa
2022. november 21. 19:44
"Mindez viszont NATO versus Oroszország és Kína versenyt indíthat el az Északi-sarkvidéken." Szóval, ezért kell/kellene Oroszországot meggyengíteni Ukrajnában. 20ezer-milliárd dollár. Ez minden pénzt megér Amerikának. (Ez a költség, aprópénz a remélt haszonhoz képest.) Pláne, ha Ukrajna a ráadás az üzletben, tokkal, vonóval.
minekkellregisztralni
2022. november 21. 18:54
Az USA-nak jégtörőhajója sincs, de azért feszkózni akarnak. Az oroszoknak meg van kb. 20.
Akitlosz
2022. november 21. 14:04
Ugyanazt a cikket jelenteti meg a Mandiner többször. Ez a cikk már volt itt régebben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!