Hiába a figyelmeztetés: nem takarékoskodnak a németek

2022. október 11. 08:00

Egy hét alatt a négyéves átlagnál 10 százalékkal több gázt használt el a lakosság Németországban. Pedig Habeck már alig használja a zuhanyt.

2022. október 11. 08:00
null

Durván csökkenteni kellene a németeknek az energiafogyasztást, ha viszonylag biztonságban akarják átvészelni az idei telet. Az energiaválságban és saját szankciós politikájának csapdájában vergődő Németország polgárai azonban az első nagyobb hideghullám beköszöntével figyelmen kívül hagyták a kormány nagyívű spórolási javaslatait, sőt az sem nagyon hatotta meg őket, hogy alkancellárjuk és gazdasági miniszterük, Robert Habeck ünnepélyesen bejelentette: öt percnél többet nem tartózkodik a zuhany alatt,  majd hozzátette, hogy a lemondásokra büszkének kell lennie a németeknek.

Úgy tűnik, nem lettek azok, vagy ha igen, azt nem a takarékoskodással érték el. A múlt héten a német háztartások és kisvállalkozások földgázfogyasztása 10 százalékkal haladta meg az adott hét négyéves átlagát. A Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) elnöke, Klaus Müller ismét a spórolás fontosságára figyelmeztette a felhasználókat. Mint mondta, ha ez nem történik meg,

Németországot már ezen a télen el fogja érni a gázvészhelyzet, vagyis a tározók sokkal hamarabb fognak kiürülni, mint azt bárki gondolná.

Müller szerint az egyetlen megoldás a tél beköszöntével az országos földgázfogyasztás 20 százalékos csökkentése lenne.

A Bundesnetzagentur legutóbbi jelentése szerint a legutóbbi mért héten a gázfogyasztás 10 százalékkal, heti 618 Gwh/hét-re nőtt az előző heti 483-ról. „Jelentős megtakarítások nélkül a magánszektorban is nehéz lesz elkerülni a téli gázhiányt” – mutatott rá Müller, hozzátéve: ha továbbra is emelkedik a gázfogyasztás, a tél pedig kemény lesz, az a német vállalatokra és állampolgárokra nézve egyaránt katasztrofális hatással lesz. 

Fotó: 123rf

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2022. november 04. 07:55
"A carpe diem kifejezés egyik értelmezése, hogy csak a ma számít, a holnappal nem érdemes törődni, hiszen lehet, hogy el sem jön."
Camael
2022. október 12. 00:08
az még érthető hogy nem hajlandóak a németek bemondásra megváltoztatni az életvitelüket, csak azt nem értem hogy miért nem zavarják el azokat akik erre akarják kényszeríteni őket
Kybon
2022. október 11. 23:58
"Lavórban 5 liter elég egy teljes mosdáshoz" - Bitte, bitte, Ungárischer Lavór bitte! Billig, tragbar, und eine gute Waffe gegen einen Messerangriff!
kaffogó hebrencs
2022. október 11. 23:12
Fogyasztásra nevelt woke társadalom majd spórolásba fog? Ezt bárki komolyan gondolta ott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!