Közgazdasági Nobel-emlékdíj 2022: ők mentették meg a világot az összeomlástól?

2022. október 11. 08:40

A 2022-es közgazdasági Nobel-emlékdíjat Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig kapta. A bizottság a pénzügyi krízisek elleni küzdelemben elért eredményeiket díjazta. 

2022. október 11. 08:40
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

Sok hasonlóság van az idei közgazdasági Nobel-emlékdíj díjazottjai között. Mindhárman amerikaiak. Mindegyikük akkor izgulhatott, amikor a tanár az osztálynapló elejét nézegette. Mind az 1950-es években születtek. És 2022. október 10-én mindhárman gazdagabbak lettek 3,33 millió svéd koronával, ami fejenként 129,5 millió forintnak felel meg.

Bernanke a Harvard és az MIT padjait koptatta, majd tanított a Stanford-on, a New York-i Egyetemen és a Princetonon. 2006 és 2014 között az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et vezette. Azóta a Brookings Institution munkatársa, illetve a Citadel és a PIMCO vezető tanácsadója. 

Diamond a Brown és a Yale egyetemeken tanult, majd a chicago-i egyetem professzoraként tanított. Korábban elnöke volt az American Finance Association-nek és a Western Finance Associationnek is.

Dybvig az indianai és a pennsylvaniai egyetem után a Yale-en tanult, majd tanított a Yale-en, a Princetonon, a kínai Southwest University-n és a washingtoni egyetemen. Korábban szintén elnöke volt a Western Finance Associationnek, emellett számos szakmai folyóirat szerkesztőjeként is tevékenykedett. 

Pénzügyi krízisek és bankpánikok modellje

Diamond és Dybvig szakmai körökben leginkább a róluk elnevezett modellről ismert, mely a pénzügyi krízisek és bankrohamok (bankpánikok) megértését segíti. A modell alapgondolata az, hogy a bankok által meghitelezett szereplők jellemzően hosszú távú projektekbe fektetnek (ingatlan- vagy gépkocsi-vásárlás, vállalati beruházás), míg forrásoldalon a bankok betétesei a bármikor könnyen hozzáférhető megtakarításokat preferálják. 

A fentiek komoly likviditási kockázatot jelentenek a banknak, hiszen elméletileg elképzelhető, hogy minden betétes ugyanazon a napon szeretné kivenni a pénzét a bankból. Ez azonban a bank csődjét jelentené, hiszen a betétek nagy része hosszú távú hitelekben van, így nyilván nem mobilizálható rövid távon. 

Fizetőképességi kockázatok vs. ügyfél-magatartás

Ez a kockázat mégsem jelent komoly fejtörést a bankároknak, hiszen az ügyfelek jellemzően egymástól függetlenül, véletlenszerűen veszik ki betétjeiket. Így a betétek egy meghatározott részének likvid eszközökben tartásával a bank fizetőképessége lényegében 100 százalékos biztonsággal garantálható. 

Az előzőkből azonban az is következik, hogy a nem véletlenszerű betétkivétel továbbra is komoly kockázat a banknak. A bankrohamok – azaz azok az alkalmak, amikor az ügyfelek egymást taposva próbálnak pénzükhöz jutni, ezzel jellemzően további ügyfeleket sarkallva ugyanerre – jelentik a bankrendszer Achilles sarkát. 

A Diamond-Dybvig modell tette egyértelművé a közgazdászok számára, hogy miért fontos a betétbiztosítás és a jegybank végső hitelező szerepe. 

A nagy világválság tanulsága 2008-ban

Bernanke az 1929-ben kirobbant nagy gazdasági világválság egyik legelismertebb kutatója. Megmutatta, hogy a pánik következtében bekövetkező bankrohamok a válság elmélyülésének és időbeni elhúzódásának egyik legfontosabb okai voltak. 

Ezen tudás birtokában a 2008-as világgazdasági válság kezelésekor amerikai jegybankelnökként számos unorthodox eszközt vetett be a bankrendszer stabilitásának megőrzése érdekében. Az alapkamatot kevesebb mint egy év alatt 0,00 százalékra vágta 5,25 százalékról. 

Emellett 2008 novembere és 2010 júniusa között 1,3 ezermilliárd dollár pénzt pumpált a bankrendszerbe és a gazdaságba. Az USA-ban példátlan pénznyomtatásnak pozitív következménye volt, hogy – a bankok lényegében korlátlan anyagi forrásokkal való ellátása okán – az 

ügyfelek bizalma nem ingott meg a bankrendszerben. Így – szemben az 1930-as években történtekkel – a 2008-09-es válság során a bankrendszert sikerült megvédeni a csődhullámoktól. 

Az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-emlékdíjasai: 

2012: Alvin E. Roth és Lloyd Shapley (a piactervezés gyakorlata és a stabil piaci allokáció)
2013: Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller (a részvény- és kötvénypiaci árak előrejelzése)
2014: Jean Tirole (kevésszereplős piacok)
2015: Angus Deaton (a fogyasztás, a szegénység és a jólét kutatása)
2016: Oliver Hart és Bengt Holmström (szerződéselmélet)
2017: Richard H. Thaler (viselkedési közgazdaságtan)
2018: William D. Nordhaus és Paul M. Romer (hosszú távú fenntartható növekedés)
2019: Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer (a globális szegénység enyhítése)
2020: Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson (árverések)
2021: David Card, Joshua D. Angrist és Guido W. Imbens (munkagazdaságtan és ok-okozati összefüggések elemzése)

2012: Alvin E. Roth és Lloyd Shapley (a piactervezés gyakorlata és a stabil piaci allokáció) 2013: Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller (a részvény- és kötvénypiaci árak előrejelzése) 2014: Jean Tirole (kevésszereplős piacok) 2015: Angus Deaton (a fogyasztás, a szegénység és a jólét kutatása) 2016: Oliver Hart és Bengt Holmström (szerződéselmélet) 2017: Richard H. Thaler (viselkedési közgazdaságtan) 2018: William D. Nordhaus és Paul M. Romer (hosszú távú fenntartható növekedés) 2019: Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer (a globális szegénység enyhítése) 2020: Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson (árverések) 2021: David Card, Joshua D. Angrist és Guido W. Imbens (munkagazdaságtan és ok-okozati összefüggések elemzése)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qvasimodo
2022. október 13. 22:46
Na ez az emberek pofánvágása. MINDENHATÓ Bankok mindenekfelett.
hátakkor
2022. október 12. 22:57
"A bankok az abszolút semmiből teremtik a hitelezett pénzt és kamatot szednek utána." Téged viszont nem fenyeget Nobel-díj..
az ember
2022. október 12. 22:57
a közgazdasági Nobel díjat az amerikai zsidó maffia osztogatja magának, ők jelölik a haverokat csak néha csúszott be véletlenül kivétel, akik közül egyedül Hayek érdemelte meg
Akitlosz
2022. október 12. 22:57
Láthatod a cikkből, hogy mikért adnak Nobel díjat. Olyanoknak olyasmikért, akik a bankok javára, a társadalom kárára ténykednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!