Kína nagy szennyező lesz: nem fogják siettetni a tiszta energiára való átállást

2022. október 30. 08:15

Hszi Csin-ping kínai elnök azt ígérte, hogy Kínában csak nagyon lassan és folyamatosan vetnek véget a bolygót felmelegítő kibocsátások növekedésének, mert az energiabiztonságot helyezik előtérbe. Eközben az ország a lanyhuló gazdasággal és a globális üzemanyagpiacokon tapasztalható zavarokkal küzd.

2022. október 30. 08:15
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Legfontosabb az energiabiztonság

Az egyhetes kommunista pártkongresszus nyitányaként tartott kétórás beszédében Hszi azt mondta, hogy óvatosság fogja vezérelni Kína erőfeszítéseit a szén-dioxid-kibocsátás csúcspontjának elérésénél, majd végül a nullára való csökkentésénél. A korábbinál sokkal óvatosabb megfogalmazás az elmúlt években tapasztalt, nagy visszhangot kiváltó áramhiány után született, miközben a globális energiaköltségek az egekbe szöktek, ahogy Oroszország ukrajnai inváziója felborította a kereskedelmi folyamatokat.

Hszi beszéde világossá tette Kína útját a szén-dioxid-mentességhez: addig nem hagy fel a fosszilis tüzelőanyagok használatával, amíg nem biztos abban, hogy a tiszta energia megbízhatóan helyettesítheti azokat. A beszéd nagyobb hangsúlyt fektet az energiabiztonságra és a szén jelentős szerepére Kína energiaellátásában, tekintettel az erőforrásokkal való ellátottságra.

 „Aktívan és körültekintően fogunk dolgozni a szén-dioxid-kibocsátás csúcsértékének elérése, majd a szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében”- mondta Xi a beszédében. „Kína energia- és erőforrás-ellátottsága alapján olyan kezdeményezéseket fogunk előmozdítani, amelyek célja a szén-dioxid-kibocsátás csúcsértékének elérése, jól megtervezett és szakaszos módon, összhangban azzal az elvvel, hogy az újat a régi eldobása előtt szerezzük be.”

Hszi két évvel ezelőtt villanyozta fel a klímaaktivistákat, amikor megfogadta, hogy a kibocsátások 2030 előtti tetőzése után 2060-ra eléri a szén-dioxid-semlegességet. A bejelentés a helyi önkormányzatok és az állami tulajdonú cégek tiszta energiába történő beruházásainak hatalmas növekedését váltotta ki.

Előtérben a fosszilis tüzelőanyagok

Tavaly azonban Kína figyelme visszatért fő tüzelőanyagára, a szénre, miután a gyárakban a hiány miatt széles körű áramkorlátozások léptek életbe, ami lelassította a gazdasági növekedést. Az ország fogadkozott, hogy növeli a bányászati kapacitást, és a termelés idén rekordszintre emelkedett, így a raktárakat jól feltöltötték, és csökkent az import.

Kína az energiaellátás biztonságát szolgáló intézkedések részeként az olaj- és gázforrások feltárását és fejlesztését is bővíteni fogja, valamint növelni fogja a tartalékokat és a kitermelést 

– áll a kongresszus munkajelentésében, amelyet Hszi beszéde után tettek közzé.

Kína minden más országnál többet fektet be a tiszta energiába, és idén megdönti az új napenergia-berendezések üzembe helyezésének rekordját. Ezzel azonban viszont az energiaigényének növekedését nem tudta túlszárnyalni, ami arra kényszerítette, hogy még több szenet égessen. Tavaly is fogyasztási rekordot állított fel, amelyet 2022-ben valószínűleg felülmúlnak majd.

Hszi világossá tette, hogy a fosszilis tüzelőanyagoknak és a megújuló energiaforrásoknak párhuzamosan kell működniük. „A szenet tisztább és hatékonyabb módon fogjuk felhasználni, és fel fogjuk gyorsítani az új energiarendszerek tervezését és fejlesztését” - mondta.

Azt is megfogadta, hogy Kína aktívan részt fog venni az éghajlatváltozásra adott globális válaszlépésekben. A kínai kormányt bírálatok érték, miután augusztusban megszakította az Egyesült Államokkal folytatott klímatárgyalásokat, miután Nancy Pelosi képviselőházi elnök a vitatott hovatartozású Tajvan szigetén tett látogatást.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
daermon
2022. október 31. 13:01
Innentől kezdve nincs más megoldás: Kínát körbe kell venni 1 'égigérő fallal, h. ne veszélyeztesse a globális klíma-erőfeszítéseket!
tintapaca
2022. október 31. 13:01
Kína szuverén kül- és gazdaságpolitikát folytat, az ötezer éves kínai állambölcselet elvei szerint. Csak mi vagyunk olyan hülyék - illetve az illetékesek -, aki egy óriási szénvagyonon ülve - önként lemondunk saját forrásain hasznosításáról gőzös és bizonyítatlan klímacélok és széndioxid kvóták önként vállalt hülyesége miatt. Bár a helyzet most annyiban változott, hogy a középtávú célok között megjelent a városi távfűtőművek 75 százalékban geotermikus energiára való átállítása. A hülye Hernádinak a MOL-torony helyett (situated by Rákóczi-híd) hekytt, fúrótornyot kellett volna állítania a Fővárosi Távfűtőművek mellett. (Képletesen gondolom, az elpocsékolt pénz miatt.) Ma már a MOL is képes akár 5 ezer méteres mélyfúrásra! Nosza rajta, költse erre az évenkénti 2,5 Md dollár eredményét!
nemecsekerno_007
2022. október 31. 11:02
Egy lakosra lebontva kb. 1/3-a mint az USA karbon lábnyoma.
Lmcwelt
2022. október 31. 08:53
A nagy klímabarát Nyugat most áll át - vissza a fosszilis energiákra! Na ezek a kommunisták barátai!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!