Az EU-csúcs elé: lesz-e sapka, lesz-e ernyő?

2022. október 06. 07:58

Prágában ma a fő téma Németország 200 milliárdos önmegmentő csomagja és a földgázárak korlátozási lehetősége lesz. Nem ígérkezik egyszerű menetnek.

2022. október 06. 07:58
null
Révész Béla

Megkezdődött a rendkívüli EU-csúcs Prágában. A téma nem is lehet más: az orosz-ukrán háború gazdasági hatása a tagállamokra. Bár az első szankciós csomagok megszavazásakor Brüsszel még teljesen magabiztosan hirdette, hogy annak hatásai térdre kényszerítik Oroszországot, mára világossá vált, hogy előre ivott a medve bőrére. A tomboló energiaválság problémakezelése nem egységes, a tagállamok – jobb lehetőség híján – önjáróvá válnak, von der Leyen pedig a magabiztos mosoly álcája mögött egyre kétségbeesettebb. 

A Scholtz-kormány a napokban sokkolta az Európai Uniót 200 milliárdos hitelfelvételi tervével, amellyel gyakorlatilag megpróbálná kivásárolni magát az energiaválságból. A terv azért okozott közfelháborodást, mert Berlin ezzel a húzással szembe menne a közös piac alapelveivel és szellemiségével,

óriási versenyelőnyre téve szert azokkal a tagországokkal szemben, amelyek fiskálisan nem engedhetnek meg maguknak ilyen lépést.

A németek terve nyilván központi témája lesz a mai csúcsnak, miután a tagállamok és az Európai Bizottság joggal aggódik attól, hogy Scholtzék a hitelfelvételt úgy fordítják előnyükre, hogy – saját készleteik feltöltése érdekében –  rálicitálnak a földgáz beszerzési árára, így gyakorlatilag megfosztanak más államokat az energiabeszerzési lépések lehetőségeitől.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előzetes levelében azt írta az uniós kormányfőknek: súlyos szakaszába lépett az energiaválság,

a tagállamoknak így közös beavatkozási tervet kell kidolgozni a földgázpiaci árak korlátozására.

Ez gyakorlatilag a gáz ársapka bevezetésének ötletét takarja, amelyet több ország – köztük Magyarország is – határozottan ellenez. A terv leghevesebb támadója eddig éppen Németország volt, amely attól tart, hogy az ársapka bevezetésével csökkenni fog az Európába áramló gáz mennyisége, mivel az importőrök piaci és nem ideológiai alapon gondolkodnak, így oda viszik a szállítmányokat, ahol többet fizetnek érte. 

A magyar kormány álláspontja egyértelmű: a vezetékes földgázra kivetett ársapka gyakorlatilag újabb szankciót jelent, amely tovább csökkentené a földgázkínálatot, mélyítené a válságot, és újabb, megfizethetetlen terheket róna az amúgy is kétségbeejtő helyzetben lévő európai állampolgárok vállára.

Von der Leyen a német csomagra válaszul arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet nem az önmegvalósítások ideje, így csak együttes európai válaszlépésekkel lehet csökkenteni a gázár-költségeket. Mint mondta, közös uniós gázbeszerzési terv kell, hogy ne fordulhasson elő olyan túllicitálás a világpiac felé, amely csak még jobban felhajtaná az energiaárakat. Hangsúlyozta azt is, hogy le kell ülni a „baráti országok”, elsősorban az USA és Norvégia vezetőivel tárgyalni az importárak csökkentéséről, miután a jelenleg Európába a területükről érkező gázszállítmányok számláira már nem is vastagon fogó ceruzával, hanem alkoholos filccel írnak összegeket. (Robert Habeck éppen tegnap akadt ki az amerikai importok csillagászati, teljesen elszállt árain.)

Von der Leyen szerint az EU-nak foglalkoznia kell a villamosenergia-termelés során használt gázárak plafonjának bevezetésével, de szót kell ejteni az Unió zöldenergiás beruházásairól is, amely szerinte jelenleg nem elegendő. 

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. október 09. 19:20
fogy a levegó Von der Leyen körül
Tehetős Totó
2022. október 09. 13:45
A csih-masz(k)ból lett cseh-rebogár anyutól kunyízott pénzen svejkeskedik az aranyos Prágában!
ÁrPi
2022. október 06. 22:12
(nick név nélküli hozzászólónak aki ma okt06,09h35m -kor irt.) Osztom a folyamat-értelmezésedet "Ha megegyeznek abban, hogy közös hitelfelvétel lesz, az a FÖDERÁCIÓ ELŐSZOBÁJA, MEGALAPOZÁSA LESZ!!!" A Covid-utáni helyreállítás EU-s közös hitelfelvétele (Melyet nekünk és a lengyeleknek tán csak törlesztenünk kell, mert nem is kapjuk részünket) után ez máris új alapcölöp az ojrópai FÖDERÁCIÓs hatalom kialakítására! ( LESZ-E VÉTÓD VITO?!)
Lisa
2022. október 06. 21:54
Orbán aláír még egy közös kölcsönt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!