Katasztrófálisan vezetik nagyvárosaikat a zöld polgármesterek a franciáknál

2022. szeptember 10. 09:30

Két esztendeje a zöldek az önkormányzati választásokon hét nagy francia városban szerezték meg a polgármesteri címet. A képviselőik a zöldhullámot meglovagolva más városokban is jelentős megbízásokat kaptak. Az azóta eltelt idő elégséges ahhoz, hogy tevékenységükről mérleget vonjanak a francia szakértők. Katasztrofális jegyek sorakoznak a bizonyítványaikban.

2022. szeptember 10. 09:30
null

Pósa Tibor írása a Makronómon.

Bő két esztendeje, 2020 nyarán a francia önkormányzati választásokon a zöldek hatalmas diadalt arattak, a média akkoriban velük volt tele. Országosan a legtöbb polgármester a jobbközép párt, a Köztársaságiak soraiból került ki, ez azonban nem érdekelt senkit.

A változás a lényeg, például számos jobboldali bástyát bevettek a környezetvédők.

A hivatalos nevén Környezetvédelmi Európa - Zöldek (EELV) polgármesterjelöltjeinek hét, egyenként 100 ezer lakosnál nagyobb várost - Lyont, Bordeaux-t, Strasbourgot, Grenoble-ot, Tours-t, Poitier-t, Besancont - sikerült meghódítaniuk, de a párt erőteljesen képviselteti magát a marseille-i és rennes-i közgyűlésben is, sőt számos, az ő támogatottságukat élvező  “független” pályázó is győzedelmeskedett. De bátran ideszámíthatjuk Párizst is, ahol a főpolgármester asszony, Anne Hidalgo két éve újrázni tudott. Bár szocialista jelvényt tűzött magára, az eddigi tevékenysége zöldebb a sötétzöldnél.

 

Értékelhetetlen teljesítmények

Mi váltotta ki ezeket a valóban fontos győzelmeket? Bár a zöld jelöltek a helyi politikában ismertek voltak, de az biztos, hogy nem őket sztárolta a média. A francia választópolgár már 2017-ben Macron megválasztásával is bizonyította, hogy elege van a régi arcokból. Húsz-harminc év óta szinte ugyanazokból a jelöltekből - ezek főleg szocialisták és a mérsékelt jobboldal tagjai - tudott csak választani.

Változás kell.

Ez a megközelítés nyomta rá a bélyegét a két évvel ezelőtti önkormányzati választásokra, majd az idei elnökválasztásokon tetőzött, amelyen kijózanító csapást kaptak a szocialisták és a mérsékelt baloldali jelöltek. Az idei parlamenti választásokon meglepően jól szerepelt az új baloldali tömörülés. A zöldek, akik abban bíztak, hogy most végre beveszik a parlamentet, viszont nem tudták megismételni az önkormányzati választáson elért sikerüket.

Ebbe persze belejátszott az is, hogy milyen teljesítményt tettek le az asztalra a korábban megválasztott polgármesterei, milyen döntéseket hoztak a városházán. Egyes megfigyelők szerint egész tevékenységük az értékelhetetlen kategóriába tartozik.

 

Amikor a zöldek a városba érkeztek…

Még a zöldeket is meglepte a 2020-as sikerük, nem voltak felkészülve erre, különösen nem a nagyvárosokban. Inkább a falvak vagy közepes települések irányítására számítottak. “A környezetvédők felfogásában - jelentette ki Aurélien Martinez újságíró, aki a Le Figaro francia napilapnak nyilatkozott könyvéről, amely az Amikor a zöldek a városba érkeztek címet viseli - a város szégyenteljes település. Itt megtalálható az összes rossz, amely ellen harcolnak: zaj, szenny, stressz, és maga az élet is számtalan veszélyt hordoz.”

Ám jó szereplésük eredményeként most ezen a terepen kell bizonyítaniuk.

“Nem fogják fel a jelenkor gazdasági kihívását - szögezte le a szerző -, számukra a termelékenység egy túlhaladott fogalom. A zöld logikában a gyártás, a szállítás, a logisztika, a lakhatás, de még a kultúra is másodlagos dolog.”

 

Környezetvédelem helyett baloldali ideológiák

A tavasszal megjelent könyv írója külön hangsúlyozta mélységes hitüket abban, hogy ők a jobb élet mikéntjének letéteményesei, amely alapján mindenkinek át kell alakítania eddigi életmódját: “Ők a jók, akik megmondják, hogy mit kell tenned, miben kell változnod, hogy te is elérd az ő szintjüket.” A választók viszont két éve nem fogták fel, hogy ilyen mértékig beleszólnak majd az életükbe.

Azt várták, hogy maguknak és gyermekeiknek zöldebb, természetközelibb, barátságosabb, élhetőbb környezetet fognak teremteni. Ám ebben csalódniuk kellett.

A valódi környezetvédelem helyett kaptak bőven a baloldali szélsőséges ideológiákból: kioktatták őket a kapitalizmusellenességből, az amerikai woke-izmusból (a woke, wokism éberséget jelent, Amerikában az illiberális bal identitáspolitikájának megjelölésére használatos – a szerk.) , a gendertanokból, a határok eltörlésére irányuló szándékokból, de akár a feljődés tagadásából is.

A zöldek másik nagy tévedése, hogy még mindig úgy beszélnek a környezetvédelemről, mintha az kizárólag őket foglalkoztatná.

Jó pár évtizede leesett a többi pártnak is, hogy a klímaválság mindenkit érint, ezért azzal nekik is törődni kell. Van a baloldali ideológiák által vezérelt környezetvédelem, és vannak a pártlogóktól mentes praktikus cselekvések. Már rég lezárult az a korszak, amelyben a legfőbb környezetvédő szerepében tündökölhetett egy politikai tömörülés, csak épp a zöldek erről nem akarnak tudomást venni.

 

Ez nem Lyon, “Ez Bagdad!”

A közbiztonság hiánya egész Franciaországban tapasztalható, különösen a nagyvárosokban. Ez alól a zöldpárti polgármestereket adó városok sem kivételek. Amiben itt a helyzet más, az az, hogy úgy tesznek, mintha nem látnák ezt az egyre erősödő jelenséget. Minden eszközzel hárítják a felelősséget, amely a tehetetlenségből, bűnös félrenézésből fakad. A Le Parisien bemutatott egyet a számos zűrös helyből. A lyoni Guillotiere negyed központja már a délelőtti órákban tele van a különböző csempészárukat kínáló gyanús elemekkel. “Vigyázzon az értékeire, de főleg magára. Ez Bagdad” - így figyelmeztette az idelátogató újságírót a taxisofőr.

A Péri téren mintha mindenki drog hatása alatt állna. Főleg olyan típusú gyógyszereket szednek, amelyek az agyra hatnak, a heroinhoz hasonló hatást fejtenek ki. A kábítószer-kereskedelem a külső kerületekben zajlik, jól tudják a dílerek, hogy ez szem előtt lévő hely. Rendszeresen megjelenik egy rendőrjárőr-autó, hogy érezzék a felügyeletet.

Csak az idén a rendőrség a téren és környékén több mint ezer őrizetbe vételt foganatosított.

Hatszázból lett valamilyen ügy, de a bíró megítélése alapján az ezekben részt vevők egy ejnye-bejnyével már másnap szabadultak, és ott folytatták, ahol abbahagyták.

Óvatosan kell járni, kerülgetni kell a hányadék- és vizelettócsákat.

Mohamed Chihi, Lyon alpolgármesterének biztonságért felelős helyettese azt nem tudta tagadni, hogy ez a közterület valóban mocskos, de a város köztisztasági kiadásaiból ez a kerület kapja a legtöbbet. A környék lakói meg semmit se tudnak tenni, hogy a tér visszanyerje korábbi állapotát. A téren előforduló emberek “bevándorló hátterűek” - így kell veretes francia nyelven mondani, hogy nagy többségük felmenője arab. A taxisofőr ott tévedett, amikor ezt a helyet Bagdadnak minősítette, mert még ott sem engednék meg egy városrész ilyen fokú lezüllését.

 

Muzulmán elkövetők, kisebbségi kérdések

A zöldek az iszlámmal különleges viszonyt ápolnak. A rasszizmus elítélésében természetesen élen járnak. Több egykori muzulmán harcostársuk helyet kapott városok irányításában mint kisebbségi vezető. Így viszont nehéz beismerni azt a tényt, hogy annak a fajta bűnözésnek az elkövetői - utcai lopás, rablás, nemi erőszak, drogügyletek -, amely a leginkább zavarja a lakosságot, nagy számban muzulmánok.

Ha konkrét ügyre kérdeznek rá az újságírók, csak mismásolnak.

Bordeaux-ban például a polgármester kijelentette, hogy ilyen elszigetelt esetek nem foglalkoztatják a közvéleményt, miután tömegverekedés alakult ki a bandák között. De Grenoble első embere sem tudott mit mondani, amikor szembesítették azzal, hogy az országos tiltás ellenére miért viselnek a muzulmán nők burkinit - olyan úszódresszt, amely a bokától a fej búbjáig eltakar - a városi strandon. Strasbourgban miért engedi meg a polgármester asszony az egyik tanácsadójának, hogy fátyolt viseljen az önkormányzati üléseken? A közösségi tereken és eseményeken Franciaországban ezt szintén törvény tiltja. Egyszerű a magyarázat, hogy miért ez a nagy engedékenység, mert szükségük van a muzulmán közösség szavazatára a következő választáson is.

 

Van közös pont: le az autókkal!

Ha van valami, amiben egy húron pendülnek a zöld városok, az az autóellenesség. Az önkormányzati utakon harminc kilométer/órában korlátozzák a sebességet. Ebben Párizs járt az élen. Lyon két legyet ütött egy csapásra, amikor levette a napirendről a repülőtérre vezető út tervezett korszerűsítését. Így a lyoni autósok továbbra is szenvedhetnek. És teljesült Grégory Doucet polgármester másik vágya, hogy kevesebb turista érkezzen a városba repülővel. Bordeaux-i párttársa ki is mondta a valós célt: “Az a szándékunk, hogy az autósok fokozatosan megutálják a városi közlekedést.” Tours-ban “kísérleti jelleggel” megtiltották a városközpontba és környékére a behajtást.

 

Ami fejlődés lenne, az ellenség

Grenoble-ban már rég túl vannak azon, hogy sávokat fessenek fel a kerékpároknak. Itt már folyik a “kerékpárpályák” kivitelezése, az autópályák mintájára, csak itt két keréken nagy sebességgel lehet majd “repülni”.

Nincs mit kertelni, az igazi álmuk a személygépkocsi nélküli város.

De vajon miért nem örül a Lyon és Torino közti nagy sebességű gyorsvasút építésének Doucet polgármester? Mert mindennek, amely fejlődést jelent, ő az ellensége, és ez elmondható a többi város zöld polgármesteréről is. Ő még azt is ellenzi, hogy az olasz-francia vonalon sínen szállítanák a kamionokat nem szennyezve tovább a környezetet. Még jó, hogy a nemzetközi szerződésekbe nincs beleszólása.

 

5G-s pornó a liftekben

Szinte mindegyik zöldpárti polgármester ádáz ellensége az 5G internethálózatnak, amely nemcsak hogy jelentős változást jelent a kommunikációban, hanem gyorsabb és korszerűbb az előzőnél. “Ez a technológia veszélyes, és csak arra jó, hogy a liftekben is pornót nézzenek” - ez a bordeaux-i városvezető, Pierre Hurmic velős véleménye. Ő volt az, aki betiltotta a köztéri karácsonyfa állítását, mondván “halott fákkal mi nem ünneplünk semmit”, és még hozzáfűzte, hogy a rendelete ellen tiltakozók “a múltból itt maradt, primitív, fasiszta katolikusok”.

Lyonban a polgármester a koronavírus-járvány alatt megpróbálta ráerőltetni a diákokra a saját vegetáriánus étkezési módját, lett is belőle jó nagy botrány.

Doucet elrendelte, hogy a város iskolai menzáin ezentúl csak hús nélküli ételeket szolgálhatnak fel. A felhördülésre meg azt válaszolták, hogy erre azért volt szükség, hogy a diákok gyorsabban végezhessenek az ebéddel, így a koronavírussal kevéssé tudják megfertőzni egymást.

A kiváló ötlet azonnal követőkre talált, Párizs is bevezette.

Ha a lyoniak elolvasták volna Doucet programpontjait, amelyekkel nekivágott a választásának, az egyikben szó szerint szerepel, hogy “a bolygó megóvása érdekében fokozatosan be kell vezetni a menzákon a vegetáriánus étkezést”. Hát most egy csapásra rendelte el. De az ügy nem állt meg itt, még a párizsi miniszterek is azzal foglalkoztak, hogy mi kerül a lyoni diákok tányérjába. Az egyikük “ideológiai botránynak” nevezte a történteket. Végül a nyomást érzékelve a polgármester visszavonta rendeletét.


 
A foci túl fiús, a bicikliverseny meg minek

De más döntésekben is kilóg az ideológiai lóláb. A grenoble-i vezető szerint a “labdajátékok túlzottan fiúsak”, ezért a testnevelő tanároknak ezeket hanyagolni kell. Rennes például nem kért a Tour de France egyik szakaszából, amely érintette volna a várost. “Képzeljék el azt a sok ezer embert, aki idejön, és csak szennyezi a településünket” - ez volt a polgármester meglátása.

Tavaly Lyon is borsot tört az állam orra alá, ugyanis nem engedélyezte, hogy a nemzeti ünnepre Párizsba tartó vadászrepülőgépek átszálljanak a város fölött. Az indok a koronavírus-járvány volt. De valójában a polgármester antimilitarizmusa húzódott meg a döntés mögött.

Párizsban a zöldítés keretében egy japán kertész ötletére elkezdtek minierdőket telepíteni. Az Opera mögötti területen aztán rájöttek, hogy a városban annyi a közmű és nincs termőtalaj, hogy az egész tervezet többet árt, mint használ.

Helyette inkább a fővárost körülölelő autópálya-gyűrű egy részére telepítenek 70 ezer fát, amely majd elnyeli a benzingőzt.

A Föld megmentésére önmaguk által felkent jóemberek Franciaország-szerte megszállottan munkálkodnak. Az egyszerű polgár meg csak néz, és abban bízik, hogy négy év múlva újra lesz önkormányzati választás…

(Fotó: Pixabay)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. szeptember 11. 09:42
Pontosítom a címet: "Katasztrófálisan vezetik nagyvárosaikat a zöld polgármesterek a franciáknál is". Ez a fajta zöld aktivizmus, amit ezek képviselnek, igazából a szellemi hajléktalanok valláspótléka. Nem több, mint egy barbár hit, bármiféle tudás és racionális alapok nélkül. Ezek kinyilatkoztatásokat tesznek, azokban hisznek, és azok mellé sorakoznak fel az elképzelhető legbigottabb módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!