Eurázsia Fórum: Képes-e az emberiség tanulni a múlt hibáiból?

2022. szeptember 21. 14:08

Ez volt az egyik legfontosabb kérdése a hét elején Budapesten megrendezett Eurázsia Fórumnak, amelyet a Magyar Nemzeti Bank szervezésében negyedik alkalommal tartottak meg. A „Fenntartható növekedés és együttműködés – Hogyan nyerjük meg a 21. századot?” címmel létrejött tanácskozáson a két földrész, Európa és Ázsia országainak számos gazdasági és kulturális vezetője, üzletembere, geopolitikai és technológiai szakértője vett részt.

2022. szeptember 21. 14:08
null

Pósa Tibor írása a Makronómon.

A jelenlegi helyzetre adandó sürgető válaszok adták meg a negyedik budapesti Eurázsia Fórum sava-borsát. A világ és benne a gazdaság számos sebből vérzik. Az egyszerre jelentkező mind magasabb infláció, benne a növekvő élelmiszerárakkal, az enerigiakrízis, amely országokat ránthat magával, a lassuló növekedés, amelynek következtében az egész világon reszesszió ébredezik, a klímaválság miatt bekövetkező katasztrófák és a közelünkben pusztító háború – mind-mind olyan témák, amelyek most egyszerre várnak megoldásra.

Titkos recept

A Magyar Nemzeti Bank szokásos őszi nemzetközi fórumán Európa és Ázsia 18 országának 48 előadója, gazdasági és politikai szakértője vett részt, és kereste a a válaszokat a fenti felvetésekre. A hibrid konferencián az előadók többsége személyesen volt jelen, de voltak olyanok is, akik videóhívással kapcsolódtak be a tanácskozás munkájába.

A résztvevők olyan neves személyiségek közül kerültek ki, akiknek véleményére adnak a gazdasági, pénzügyi és üzleti életben, a nemzetközi kapcsolatokban, de akár az oktatás, a társadalomtudományok, a technológia és az innováció területén is.

A fórum munkájában részt vett például Jeffrey D. Sachs, az amerikai Columbia egyetem oktatója és Raekwon Chung dél-koreai professzor is, aki 2017-ben többedmagával környezetvédelmi tevékenységéért kapott Nobel-békedíjat.

A kétnapos fórumot Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitotta meg, aki elmondta: szerinte a párbeszédben rejlik az együttműködés és a gazdasági növekedés „titkos receptje”.

A gazdasági fenntarthatóság érdekében fel kell gyorsítani a zöld átmenetet és a digitális átállást – mondta a jegybankelnök. Hozzáfűzte, hogy hét bő esztendő után most „a tudás, a tehetség és a technológia fúziójára” van szükség ahhoz, hogy a megújulás és fejlődés útján maradjunk. Matolcsy György kifejtette: a gazdaságtörténetben megfigyelhető, hogy jellemző mintázatok követik egymást. A jelenleg tapasztalt fejlemények nagyon hasonlítanak az 1940-es és 1970-es években tapasztaltakra.

A szélsőséges helyzeteket el kell kerülni, és ezt csakis párbeszéddel lehet elérni.

A közgazdászoknak meg kell tanulniuk azt, amit a természettudományok művelői már régóta használnak, mégpedig, hogy „komplex rendszerekben” gondolkodjanak. A „szabályok és minták” könnyen ismétlődhetnek, ezért kiismerhetők. Végezetül nyitó beszédében kifejtette azt a reményét, hogy az emberiség tanulni fog a múlt hibáiból, és azokat nem követi el újból.

Családsegítő programok

A kultúra és a gondolkodásmód legalább annyira fontos, mint a gazdasági kapcsolatok erősítése – ezt hangoztatta felszólalásában Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Kihangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a társadalom reprodukálja magát. A magyar kormány különböző családsegítő programokon keresztül támogatja a gyermekszületések számának növekedését.

Az innovációt is felügyelő miniszter elmondta, hogy hazánk ezen a téren kiemelkedően jó eredményt ér el Európában.

Ezen kívül a kormány gazdaságpolitikájában nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, 2030-ra a jelenlegi 6000-ről 9000-re akarja növelni a kutatók számát. A miniszter véleménye szerint az országok fejlődésének egyik kulcsa az, ha a kormányok békét és biztonságot nyújtanak az állampolgároknak.

A nyitó blokkban felszólalt még Sethaput Suthiwartnarueput, a thaiföldi jegybank elnöke is.

Mint mondta, a világgazdaság nagy kihívások előtt áll, amelyet hatékonyan csak összehangolt monetáris politikával lehet kezelni. Az olyan kis és nyitott gazdasággal rendelkező országoknak, mint Thaiföld és Magyarország – emelte ki az elnök – az innovációban és a digitális átállásban kell élen járniuk, hogy ezzel hatékonyan tudjanak válaszolni a globális kihívásokra. 

Egyedülálló fórum

A konferencia két napján a meghívott vendégek és a hozzájuk interneten csatlakozó szakértők hat tematikus panelbeszélgetésen vettek részt. Az előadások visszahallgathatók az esemény weboldalán. Olyan témákat érintettek többek között, mint az új pénzügyi központok kiemelkedése Eurázsiában, vagy éppen, hogy mi a markánsabb: a globalizáció vagy a regionalizáció a geopolitikában.

Hallhattak az érdeklődők arról is, hogy melyek a sikeres export- és tőkekihelyezési formák az eurázsiai piacokon, és hogyan érdemes gondolkodni az emberek közötti kapcsolatok szerepéről az átalakuló világban.

A jegybanki rendezvények közül ez a fórum egyedülállónak számít a közelmúlt hasonló eseményeit tekintve, ugyanis kevés helyen szerveznek vitákat ilyen nagy számú résztvevővel, akik ennyire szerteágazó témakörökben fejthetik ki gondolataikat. 

(Fotó: Pixabay)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. szeptember 23. 21:34
Nem. Mert a múlt hibái sikerként lettek tanítva: A Marxizmus az jó ötletek gyűjteménye csak rosszul csinálták. A második világháború "győztesei" nem tűntek el a történelem szemétdombjára mint a Brit gyarmatbirodalom, a francia gyarmatbirodalom, vagy a Szovjetunió maga. Nem beszélve a szerb és a cseh gyarmatbirodalmacskákról.
Láncfűrészes Attasé
2022. szeptember 23. 17:42
"Nem beszélve a szerb és a cseh gyarmatbirodalmacskákról." Mégis hol a fenében vannak ezek? Koszovót épp most nyúlják le tőlük. A cseheknek mégis miféle gyarmatbirodalmuk van? Ami nem tűnt el, az a szovjet gyarmatbirodalom, és a restaurálásának igénye, Baltikummal, tokkal, vonóval, a Kreml céljai világosak.
Dr. Greta Grünberg
2022. szeptember 23. 17:38
Az emberiséget az emberektől kell megvédeni, mesterséges intelligencia, robotzsaruk, drónkutyák és mecha-kígyók segítségével, mert jól látható, ahogy tönkretesszük a Földet. Ne bízzunk magunkban, ideje, hogy merjünk kicsik lenni.
kerekperec
2022. szeptember 23. 11:33
Képes-e az emberiség tanulni a múlt hibáiból? NEM !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!