Észak-Korea bármikor előveheti atomfegyvereit, ha fenyegetve érzi magát

2022. szeptember 12. 10:13

Észak-Korea új törvényében rögzíti, hogy megelőző atomcsapásokat alkalmazhat saját védelmére, ha fenyegetve érzi magát. Kim Dzsongun vezető szerint ez a lépés „visszafordíthatatlanná” teszi az ország nukleáris státuszát, és kizárja a denuklearizációs tárgyalásokat – jelentette az állami média. A regionális feszültség ennek kapcsán tovább nő.

2022. szeptember 12. 10:13
null

A megfigyelők szerint Észak-Korea a jelek szerint 2017 óta először készül újraindítani a nukleáris kísérleteket, miután Donald Trump akkori amerikai elnökkel és a világ más vezetőivel 2018-ban tartott történelmi csúcstalálkozókon nem sikerült meggyőzni Kimet, hogy hagyjon fel a fegyverfejlesztéssel.

Az észak-koreai parlament, a Legfelsőbb Népi Gyűlés csütörtökön fogadta el a jogszabályt.

„Az atomfegyver-politika törvénybe iktatása azért fontos, hogy ne lehessen alkudozni az atomfegyvereinkről” – mondta Kim a közgyűlés előtt tartott beszédében, hozzátéve, hogy

soha nem hagy fel a fegyverfejlesztéssel, még akkor sem, ha az országot 100 évig tartó szankciókkal sújtják.

A  Legfelsőbb Népi Gyűlés egyik képviselője szerint a törvény erős jogi garanciaként szolgálna Észak-Korea nukleáris fegyverállamként való megszilárdításához, és biztosítaná nukleáris politikájának „átlátható, következetes és szabványos jellegét” – jelentette a Koreai Központi Hírügynökség, a KCNA.

A két törvény közötti különbség

A 2013-as törvény előírta, hogy Észak-Korea használhat atomfegyvereket egy ellenséges atomállam inváziójának vagy támadásának visszaverésére, illetve megtorló csapásokat mérhet – állítja a The Guardian.

Az új törvény viszont ezen túlmutat:

mostantól megelőző atomcsapást mérhet ellenfelére, ha tömegpusztító fegyverekkel vagy az ország vezetői ellen irányul a támadás.

Ez nyilvánvaló utalás a dél-koreai „kill chain” stratégiára, amelyet Dél-Korea először egy évtizeddel ezelőtt dolgozott ki, és amely megelőző csapásokat irányoz elő Phenjan rakétái és esetleg a felső vezetés ellen.

„Van néhány nagyon homályos és kétértelmű helyzet, ahol Észak-Koreának lehet, hogy be kell vetnie az atomfegyvereit” – írta Chad O'Carroll, az NK News észak-koreai „nyomkövető” weboldal alapítója a Twitteren. „Szerintem Észak-Korea meg akarja félemlíteni az amerikai és dél-koreai katonai tervezőket” – tette hozzá.

Hajthatatlan a vezér

Joe Biden felajánlotta, hogy bármikor és bárhol tárgyal Kimmel, a dél-koreai elnök, Yoon Suk-yeol pedig azt mondta, hogy országa hatalmas mennyiségű gazdasági segélyt nyújtana, ha Phenjan lemondana a fegyverkezésről.

Dél-Korea csütörtökön felajánlotta, hogy tárgyalásokat folytat Észak-Koreával az 1950-53-as koreai háborúban elválasztott családok újraegyesítéséről. Észak-Korea azonban visszautasította ezeket az ajánlatokat, mondván, hogy az USA és szövetségesei „ellenséges politikát” folytatnak, szankcióznak és hadgyakorlatoznak, ezek pedig aláássák a békéről szóló üzeneteiket.

Kim megjegyzései tovább fokozzák a növekvő regionális feszültséget, miközben felgyorsítja nukleáris fegyver- és rakétaprogramjának bővítését. Az elmúlt hónapokban egyre provokatívabb nukleáris konfliktusokkal fenyegetőzött az Egyesült Államok és ázsiai szövetségesei felé, és arra is figyelmeztetett, hogy fenyegetés esetén Észak-Korea képes lesz bevetni atomfegyvereit.

Kim idén rekord sűrűséggel rendelt el fegyver-teszteket. Észak-Korea több mint 30 ballisztikus fegyvert indított, köztük 2017 óta először mutatta be interkontinentális ballisztikus rakétáit.

Borítókép: MTI/EPA/KCNA/KCNA

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. szeptember 12. 21:50
Még szerencse, hogy az író beszédeit ukránra sem és koreaira sem a google fordítója fordítja!!!
Brandon the great Negro
2022. szeptember 12. 21:49
Megvan honnan a Zelenszkij beszédek stílusa.
Nehidd El
2022. szeptember 12. 21:49
"soha nem hagy fel a fegyverfejlesztéssel, még akkor sem, ha az országot 100 évig tartó szankciókkal sújtják" Ugyanaz írja a beszédeit, mint Zelenszkijnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!