Csak Szerbia és Magyarország maradt ki az USA katonai támogatásából

2022. szeptember 30. 11:53

Abból a 2,2 milliárd dolláros hosszú távú katonai támogatásból, amit a Foreign Military Financing programon keresztül az Amerikai Egyesült Államok azoknak az európai országoknak szán, akiket közvetlenül érintenek az Ukrajnában dúló háború következményei, illetve akik biztonsági támogatást nyújtottak Ukrajnának a háború kitörésekor, az Ukrajnával szomszédos államok közül egyedül Magyarország, míg a nyugat-balkáni államok közül csupán Szerbia nem részesül.

2022. szeptember 30. 11:53
null
Miklós Hajnalka írása a Makronómon

Igaz, az Antony Blinken amerikai külügyminiszter által kiadott közlemény szerint a katonai támogatással a szövetségesek és a partnerek biztonságát (az esetleges orosz támadástól) célozták meg a régióban, és az is igaz, hogy Szerbia kitart a katonai függetlensége mellett azzal, hogy az Észak-atlanti Szerződéshez való társulás egyelőre nincs is napirenden, mégis a legmagasabb szintű partnerséggel rendelkezik a NATO-val, de támogatás nem jár neki.

Az USA belgrádi nagykövetségének a téma kapcsán a Szabad Európa Rádiónak adott válasza szerint az Amerikai Egyesült Államok tisztelettel tekint Szerbia hadseregére és vezérkarára, ahogy a két ország katonai együttműködésére is, ami megmutatkozott John Harris, az Ohio Nemzeti Gárda vezérőrnagyának belgrádi (szeptember 8-i) látogatásában is, amikor Szerbia a Nemzeti Gárdával 15 éve tartó együttműködését erősítették meg. Aleksandar Vučić szerb államfő ez alkalommal John Harrist a Szerb Zászló Érdemrendjének Második Fokozatával tüntette ki.

A nagykövetség írásos válaszában arra is kitért, hogy Amerika Szerbiára barátsággal és partnerként, sőt esetleges NATO-szövetségeseként tekint. Kiemelte, hogy 2001-től a NATO-bombázásokat követően 1,2 milliárd dollár támogatást nyújtott az USA Szerbiának az ország felépülésére, és számos projektre a gazdasági fejlődéstől kezdve a környezetvédelemig. Amerika és Szerbia együttműködése soha nem volt erősebb, mint most, szögezte le a nagykövetség közlemény.

A Stockholmi Nemzetközi Béke Kutatóintézet (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI) 2022-es adatai alapján Albánia 2021-ben 187, 2022-ben 236 millió dollárt, Bosznia-Hercegovina tavaly 167, az idén 192 millió dollárt, Észak-Macedónia 2021-ben 153, míg 2022-ben 192 millió dollárt, Montenegró tavaly 83, az idén 98 millió dollárt, Koszovó pedig 2021-ben és 2022-ben is 79 millió dollárt fordított a katonaságára. A szomszédos országokkal szemben viszont Szerbia csak a múlt évben 1,12 milliárd dollárt, az idén pedig 1,27 milliárd dollárt fordított a hadseregének erősítésére.

Milyen katonai támogatást nyújt az USA?

A Foreign Military Financing program felöleli Albániát, Bulgáriát, Csehországot, Horvátországot, Észtországot, Észak-Macedóniát, Görögországot, Litvániát, Lengyelországot, Lettországot, Montenegrót, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát, a partnerországok közül pedig Bosznia-Hercegovinát, Grúziát, Koszovót, Moldáviát és Ukrajnát, közölte a Reuters hírügynökség az amerikai külügyminisztérium (State Department) közleményére hivatkozva. A bejelentések szerint Ukrajnának egymilliárd dollárt szánnak, a többi összegen pedig a kelet- és közép-európai, valamint a Balkán-félsziget országai osztoznak majd. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Nyugat-Balkán országai mennyi pénzt kapnak, de nagy valószínűséggel Montenegrónak 23 millió dollárt szánnak.

A montenegrói védelmi minisztérium a Szabad Európa Rádiónak adott írásos válasza alapján a felkínált összeget a kibervédelemre fordítja majd, ugyanis az ország augusztus vége óta küzd azzal a kibertámadással, ami a montenegrói kormányt érte. Emiatt ugyanis a kormány, de az ügyészség, a bíróságok, a földtani intézet, a vámigazgatóság és az adóhivatal hosszú ideig nem tudott sem a saját honlapjához, sem pedig az e-mailekhez hozzáférni. A fontos állami intézményeket ért kibertámadás következményeit a mai napig nem sikerült még teljes mértében szanálni.

Montenegró 2017 óta tagja a NATO-nak. Az USA azóta több millió dollárral támogatta a montenegrói katonai védelmi rendszert.

Észak-Macedónia 2020-ban vált a NATO tagjává. Mint ahogy arra a macedón védelmi minisztérium a Szabad Európa Rádiónak rámutatott, Észak-Macedónia és Amerika stratégiai partnerségének eredménye a macedón hadsereg korszerűsítésére irányuló támogatás, aminek alapvető célja a régió biztonságának és a NATO-szövetség kollektív biztonságának erősítése. Rámutattak, a két ország még 1996-ben kezdte meg együttműködését. A nemzetközi katonai támogatásnak köszönhetően az USA azóta 160 millió dollárt fordított Észak-Macedónia katonai fegyverzetének korszerűsítésére.

Željko Komšić, Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja szerint Joe Biden, az USA elnökének terve, miszerint Bosznia-Hercegovina védelmét is, ahogy a többi európai ország védelmét is, támogatni kell az esetleges orosz támadástól, megkérdőjelezhetetlen, ezért is olyan fontos országa számára Amerika gondviselése. Arról, hogy mire fordítják az összeget, a boszniai védelmi minisztérium nem adott ki információt. Kiemelték ugyanakkor, hogy 13 programra kértek támogatást a partnereiktől a boszniai hadsereg kompetenciáinak és operativitásának megerősítésére.

Miért kap a Nyugat-Balkán támogatást?

Ezt Bruno Lete, a brüsszeli Német Marshall Alap volt munkatársa azzal magyarázta, hogy a régióban pattanásig feszült a helyzet. Szavai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és a Kremlnek nagy hatása van a régióra, ezért Amerika növelni szeretné a befolyását a Nyugat-Balkánon, a NATO szintjén is, növelve ezzel a biztonságot a régióban.

Az amerikai külügyminisztérium (State Depatment) magyarázata alapján, amennyiben a programot megszavazza az amerikai kongresszus, a támogatásukkal szeretnék, ha az adott országok bővítenék és korszerűsítenék a fegyverállományukat, valamint védelmi rendszereiket, illetve hogy válaszolni tudjanak azokra a fenyegetésekre, amelyek veszélyt jelenthetnek az adott országok szuverenitásának és területi integritásának megőrzésére, továbbá felkészüljenek a kiber- és hibrid támadásokra. 

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2022. november 26. 17:20
Elég nagy támogatás nekünk az új nagykövet. És a "felesége"...
Kvasztics Fedor
2022. november 26. 17:15
Te még mindig hiszel a követelmények nélküli ingyen pénzben, támogatásban?
kozakgabor
2022. november 26. 17:15
Nem kell...! Nem kell Hányszor mondjam nem kell Akkor sem kell semmi Semmi nem kell, nem kell Tőled nem kell, nem kell Mégha nem kell sem kell semmi Semmi nem kell Nem nem, nem, nem kell! Nem kell, hát hányszor mondjam, nem kell Akkor sem kell semmi Semmi nem kell nem kell Tőled nem kell, nem kell Mégha nem kell sem kell semmi, Semmi nem kell, Nem kell, nem, nem, nem kell! Na, de várj! Mert ért már téged sok-sok csalódás, Azért várj! Mert érni fog még sok - sok csalódás, Egy pofon nekem, egy pofon neked! Egy pofon nekik, hát még egyet nekik! Nem kell, hát hányszor mondjam nem kell Akkor sem kell semmi Semmi nem kell, nem kell Tőled nem kell, nem kell Mégha nem kell sem kell semmi Semmi nem kell Nem kell, nem kell, nem kell, nem kell, NEM! Na, de várj! Mert ért már téged sok-sok csalódás, Azért várj! Mert érni fog még sok - sok csalódás, Egy pofon nekem, egy pofon neked! Egy pofon nekik, hát még egyet nekik. Nem kell Hát hányszor mondjam nem kell Akkor sem kell semmi Semmi nem kell, nem kell Tőled nem kell, nem kell Mégha nem kell sem kell nem kell Nem kell nem kell, nem kell, nem kell, nem kell, Nem kell, hát hányszor mondjam nem kell!!!
mysstes
2022. november 10. 08:18
és jól teszik. mi sem bízunk bennük. jobb ha a seggükön maradnak odaát, a nagy vízen túl! amerikának semmi keresnivalója európában! önálló/független európát/középeurópát - középeurópai katonai szövetséget! JUSTICE FOR HUNGARY!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!