Az EU inkább nem erőlteti az orosz gáz ársapkájának eleve labilis tervét

2022. szeptember 13. 15:30

A magyar kormány álláspontja egyértelmű volt: nem támogatjuk az ársapka bevezetését az orosz gázra. Úgy tűnik, már nincs miről vitatkozni ez ügyben.

2022. szeptember 13. 15:30
null
Révész Béla

Szétpattant buborék

A Guardian egy olyan brüsszeli tervezet belső dokumentumához jutott hozzá, amely az energiaminiszterek múlt pénteki tanácskozása óta és annak eredményeképpen született. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ott megvitatott öt javaslatból négyet megfontolandónak tartott Magyarország számára is, az ötödiket, a fölgázra bevezetett ársapka ötletét elfogadhatatlannak tartotta. Mint fogalmazott: „az az elképzelés, mely kizárólag az orosz földgázra vezetne be ársapkát, teljes mértékben ellentétes az európai és benne a magyar érdekekkel. Egy ilyen intézkedés tragédiát okozna az európai energiaellátásban, hiszen az orosz gázszállítások azonnali megszüntetésével járna”

Putyin valóban kijelentette, hogy élni fog ezzel a lehetőséggel, a nemzetközi szerződések ugyanis már nem fogják kötni a kezét. Bár egyesek szerint a kijelentés csupán blöffnek tekinthető, a közelgő tél nem gondolkodik politikusi aggyal, így más országok is azon az állásponton voltak, hogy

jobb nem kipróbálni, meddig megy el az ügyben a Kreml.

Magyarországon kívül Ausztria és Szlovákia is élesen elutasította az ötletet (amelyet csak „rejtett szankciónak” lehet nevezni, mivel gazdasági intézkedésnek álcázva a megszavazása nem igényelte volna valamennyi tagállam beleegyezését), de Németország, Hollandia és Dánia sem igazán lelkesedett érte.

Pénteken végül nem született megállapodás. Ahogyan Szijjártó fogalmazott: vita volt, döntés nincs. A következő javaslat-vázlatot erre a hétre ígérték, ennek a dokumentuma szivárgott ki kedden, éppen idejében ahhoz, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke holnapi, az energiaválság megoldására vonatkozó terveit is tartalmazó beszédét megelőzze. 

Négy marad, egy repül

A Guardian által megszellőztetett dokumentumban benne maradt az a négy javaslat, amelyet az tagállamok nagy valószínűséggel elfogadnak majd. Ezek tartalmazzák többek között az állami garanciákat az energiaszolgáltatók felé, de feltűnően hangsúlyosan szerepel köztük az alacsony költségű villamos energiát (nap, szél, víz, nukleáris erőművek) előállító vállalatok extraprofit adója. Ugyanezen elv alapján az olaj- és gázszektor profitjának egy részét is (szolidaritási hozzájárulás néven) a lakossági fogyasztók segítésére, valamint tiszta energia-beruházásokra fordítanák. A javaslatok közül nem került ki a csúcsidőszaki áramfogyasztás csökkentése sem, amely az elmúlt öt évi átlaghoz képest 5 százalékos takarékosságot céloz meg tagállami szinten.

Nem szerepel ugyanakkor az orosz gázra kivetendő ársapka ötlete, ez az ötlet teljesen eltűnt a csomagtervezetből, nem csak egyes tagországokat, de az irányadó holland tőzsdét is megnyugtatva ezzel.

Már a pénteki miniszteri megbeszélés után, amikor kiderült, hogy több tagország élesen ellenzi az ötletet, a tőzsdei árfolyam csökkenni kezdett, és a gáz egységára egy hónap után először esett 200 euró alá.

Hogy mi lesz benne véglegesen a javaslat szövegében, azt persze még nem tudni, a kiszivárgott dokumentum mindenesetre rávilágít arra, hogy az Európai Bizottság sem megy bele eleve vesztes csatába, és hiába tartja remek ötletnek az ársapka bevezetését, a tagországok előzetes támogatása nélkül meg sem próbálja erőltetni azt. 

Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2022. október 01. 16:23
"Bloomberg: von der Leyennek el kell mondania Európának a szörnyű igazságot Az Európai Bizottság vezetőjének, Ursula von der Leyennek "egyértelműen és világosan" el kell mondania az Európai Unió lakosságának, hogy kemény tél vár rájuk, amely áldozatokat követel majd az energiaválság bármely fejleményében. Ezt Lionel Laurent, a Bloomberg újságírója nyilatkozta. A cikk szerzője elmondta, hogy von der Leyen vezetői próba előtt áll, mert helyre kell állítania az európaiak hatóságaiba vetett bizalmát, de őszintének kell maradnia velük, és azt mondani, hogy nyilvánvaló lesz, hogy nehéz lesz túlélni a tél orosz gáz nélkül. "Von der Leyennek világosan el kell mondania a polgároknak, hogy a tél áldozatokat követel, és az energiafogyasztást tíz-tizenöt százalékkal kell csökkenteni. És azt is el kell mondania nekik, hogy az EU-tagállamok mindent megtesznek a költségek megosztása és az ellátás maximalizálása érdekében, nem orosz forrásokból – mondta Laurent. Az újságíró azt is hozzátette, hogy ez a költségmegosztás a korábbi döntések visszavonását vonja maga után. Németországnak például ki kell terjesztenie az atomerőművek működését, mivel az Európai Uniónak "minden utolsó" energiaforrásra van szüksége ahhoz, hogy a gyárak és a háztartások egyáltalán ne maradjanak fűtés nélkül.   „Az ilyen döntések meghozatalához erős politikai vezetésre van szükség, ami nincs meg, mert az olyan nehézsúlyúak hangja, mint Angela Merkel és Mario Draghi már nem hallatszik, Olaf Scholzot és Emmanuel Macront pedig figyelmetlenül hallgatják. Von der Leyen esélyt a hiánypótlásra, de habozás nélkül kihirdetheti a „veszélyállapotot” az egész EU-ban” – tette hozzá a szerző. A nyugati országok növekvő energiaárakkal és az infláció megugrásával szembesülnek a Moszkvával szembeni szankciók és az orosz üzemanyag elhagyásának politikája miatt. Az energiahordozók – elsősorban a gáz – drágulásával összefüggésben az európai ipar nagymértékben elvesztette versenyelőnyeit, ami a gazdaság más ágazatait is érintette. Emellett az Egyesült Államok és az európai országok évtizedek óta rekord inflációval néznek szembe." Via Vadhajtások
hlaci83
2022. szeptember 14. 21:54
Az üzérek között kihagytad az összes ország vezetőjét, akik tőlük veszik a gázt, olajat, uránt, élelmiszert. A fegyvereladásokról már nem us beszélek. De neked az fáj, hogy mi veszünk energiahordozót és lesz áram/fűtés. Egy rohadt kis nyomoronc vagy.
kolozsv
2022. szeptember 14. 17:51
" az olaj- és gázszektor profitjának egy részét is (szolidaritási hozzájárulás néven) a lakossági fogyasztók segítésére... fordítanák" Mi van? Nyugaton a szent piac már smafu? Magyar támogatás rossz, eu-s támogatás jó?
Megtalálta
2022. szeptember 14. 17:51
Kíváncsi lettem volna, mennyi sapkázott gázt adtak volna az oroszok Európának. Tippem az, hogy semennyit. Sapka-sál-kesztyű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!