Puszan harcba száll a szaúdi fővárossal: Dél-Korea akarja rendezni a 2030-as Világkiállítást

2022. augusztus 06. 17:45

A város polgármestere a K-poppal szeretné elnyerni a rendezés jogát.

2022. augusztus 06. 17:45
null

Park Heong-joon, Puszan polgármestere bizakodását fejezte ki a 2030-as világkiállítás megrendezésére kiírt pályázat elnyerésével kapcsolatban, mondván, hogy a nemzet „soft powerje” és az üzleti közösség erős támogatása segít majd a kikötővárosnak abban, hogy legyőzze az olajban gazdag szaúd-arábiai fővárost, Rijádot.

„Rendelkezünk olyan erőforrásokkal, amelyekkel felhívhatjuk a nagyközönség figyelmét. Ezek közé tartozik a K-pop és a K-kultúra. Tehát, még ha jelenleg le is vagyunk maradva a szervezésért folyó harcban Szaúd-Arábia mögött, az igazi verseny még nem kezdődött el. Ha mindent megteszünk, megnyerhetjük ezt a versenyt” – mondta Park a The Korea Timesnak adott interjújában.

A polgármester elismerte, hogy városa majdnem egy évvel később vágott bele a pályázatba a 2030-as világkiállítás megrendezésére, mint Szaúd-Arábia. Amikor Korea legnagyobb tengerparti városa tavaly elkezdett dolgozni a rendezésért, akkor

a közel-keleti riválisa már lobbizott különböző országoknál, hogy fővárosa legyen a végső győztes.

A lehetséges rendezők listája a párizsi Bureau International des Expositions (BIE) székhelyén júniusban tartott bemutatók után Puszanra, Rijádra és Rómára szűkült. A jelenlegi kilátások alapján azonban Puszan és Rijád jóval az olasz főváros előtt jár.

Park megérti, mennyire elszántak a szaúdiak a 2030-as világkiállítás megrendezésében. Az ország királya és miniszterelnöke, Szalman szaúdi király a 2030-as évet jelölte meg országa jólétének új kiindulópontjaként, és az expó megrendezését tűzte ki, mint a cél megvalósításának kritikus lépését. A BIE néhány muszlim tagállama már nyilvánosan is Rijádot támogatta Puszan helyett.

A puszani polgármester - aki már a második ciklusát tölti - azonban úgy véli, hogy városa megelőzheti Rijádot, mielőtt mind a 170 BIE-tagállam szavaz a rendező városról jövő év novemberében.

„Hazánk kormányának diplomáciai képviselői, valamint a nagy üzleti konglomerátumok már elkezdtek dolgozni a győzelemért” – mondta Park. „Úgy tűnik, hogy néhány ország már támogatta Rijádot, de valójában nem vetették papírra a támogatásukat. Inkább diplomáciai okokból tették ezt. Több mint 100 tagállam még nem döntött” – tette hozzá a polgármester.

Az esemény – ha bebiztosítják – várhatóan ötször nagyobb gazdasági értéket teremt, mint a korábban Tedzsonban (1993) és Joszuban (2012) megrendezett expók, a lépték és a kiterjedés miatt.

„A résztvevő országoknak 2030-ra mélyen a zsebükbe kell nyúlni, így biztos, hogy többlettel zárul a rendezvény. Mi csak a hátteret biztosítjuk számukra, ők pedig a saját pénzükből 50-100 milliárd won értékű épületeket fognak felhúzni” – mondta Park. „A 2030-as világkiállítással Korea a világ hét legnagyobb gazdasága közé kerülhet” – tette hozzá a polgármester.

A város egyik sürgős feladata – amelyre még 2030 előtt szükség van – egy új repülőtér megnyitása a várostól délre fekvő Gadeok-szigeten. Park szerint ez nem csak az expóra érkezőket fogadja majd be, hanem a város gazdasági versenyképességét is növeli.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2022. augusztus 06. 21:24
Az amcsik felbérelték a koreaiakat, hogy megbüntizhessék Szaud-Arábiát? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!