A családi házból a több ezer négyzetméteres üzemcsarnokig

2022. augusztus 08. 14:28

Családi vállalkozás a székesfehérvári Macher Zrt., a generációváltás azonban nem a legszokványosabb módon ment végbe a cégnél.

2022. augusztus 08. 14:28
null


A Macher Zrt. elnöke, Macher Endréné Márta, valamint vezérigazgatója, Macher Gábor voltak a Trend FM „Fejlődik a hazai” című műsorának vendégei július 26-án.

Sokrétű innováció

A cég Macher Gépészeti és Elektronika Kft. néven egyfajta kényszervállalkozásként indult 1991-ben, Székesfehérvár ugyanis olyan körzet volt a rendszerváltás után, ahol nagyon magas lett a munkanélküliek száma. A vállalkozást a Macher-házaspár és Macher Endre nagybátyja alapították egy családi házban. Ahogyan a vállalat elnöke fogalmazott:

jövőképük mindig volt, de rengeteg munkával, erőfeszítéssel és lemondással járt, hogy a bérmunkától eljussanak az integrátori szerepkörig. 

A cég alapításától kezdve a nyereséget folyamatosan visszaforgatták. 1994-ben zöldmezős beruházással már üzemcsarnokot építettek, a fejlesztések innentől kezdve pedig egy pillanatra sem álltak le. Szisztematikusan keresték a piaci réseket, monitorozták az igényeket, gépeket vásároltak, majd egy idő után már az alapanyagokat is ők tudták beszerezni a megrendelésekhez. „Olyan innovációs folyamat volt ez, amely során hol a géppark, hol a tudás, hol a termék és a piac került előtérbe” – mondta a műsorban Macher Endréné Márta. 

A vállalat – amely 2016-ban lett zrt. – kezdetben bérmunka tevékenységet folytatott,

ma már egy 2500 négyzetméteres üzemcsarnokban 50 százalékban exportra termelnek: Németországba, Dániába, Svájcba, Franciaországba és Spanyolországba.

Fő tevékenységi körük a kábelkonfekcionálás, elektronikai fejlesztés és elektromechanikai szerelés. Többek között a cég végzi a mentőautók betegkiszolgáló egységének kábelezését, de jelen vannak a nehézgépjármű-ipar, a robotika és orvosdiagnosztika területén is. 

Nem szokványos generációváltás

A cégnél a közelmúltban történt meg a generációváltás: a családban a szülők mellett a három gyerekből ketten is a cégnél dolgoznak, a Macher-szülők pedig a hetekben adták át a vezérigazgatói pozíciót fiuknak, Gábornak, aki a tanulmányait Németországban végezte, majd egy nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott. A cég elnöke elmondta: a váltás egy hosszú, alaposan előkészített, több éves munka eredménye, amely során azt is szem előtt tartotta, hogy fia ne érezze kényszernek a családi vállalkozás továbbvitelét, hanem

alapos felkészülés és közös gondolkodás után foglalja el helyét a vezérigazgatói székben, így biztosítva a folytonosságot. 

Macher Gábor szerint az elsődleges cél az, hogy a cég minőségét és értékeit megőrizve helyezze előtérbe a digitalizációt és innovációt. „Stabil alapokra tudunk építkezni, a feladatunk, hogy olyan építményt húzzunk rájuk, amelyek gyors növekedéssel és új piacok meghódításával kiállják az idő próbáját” – mondta. 

A sikerek mellett a Macher Zrt.-nek a kihívásokból is bőven kijut. Ahogyan globálisan mindenhol, jelenleg a szakképzett munkaerő hiánya és az ellátási láncok bizonytalansága okozza a legnagyobb problémát. A jelenlegi és a közeljövőben várható energiaárak újabb próbatétel elé állítanák a céget, ám ezt a kihívást a Macher-szülők még a válság előtt megoldották, amikor egy GINOP-pályázatnak köszönhetően teljeskörűen napenergiával kezdték működtetni a vállalkozást. Ami a pályázatokat illeti: a vezérigazgató elmondása szerint

folyamatosan szemmel tartják a kiírásokat, és minden olyan hazai lehetőséget igénybe vesznek, amely illeszkedik a fejlesztési terveikbe.

A vállalat sikerét számos országos szakmai és társadalmi elismerés, többek között két Nemzeti Minőség Díj, a Nemzeti Kiválóság Díj, az Üzleti Etikai Díj, több ízben a Legjobb Munkahely középvállalat kategóriájának díja, valamint a Családbarát Munkahely elismerés is igazolja.  

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. augusztus 12. 01:08
Ausztriában autózgatva az tűnt fel, hogy minden falu végén van egy-két üzemcsarnok. Nálunk max. kukoricatároló. Ilyenből kell rohadt sok, aztán menni fog a gazdaság. Sajnos az elvtársak elintézték hosszú időre, hogy ez ne így legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!