Kisgyermekek vagyunk? – Az új rezsirendszer margójára

2022. augusztus 11. 14:10

Augusztus elsejétől a rezsicsökkentett lakossági áram és gáz csak az átlagfogyasztásig jár. Bár a díjszabás az átlag feletti fogyasztás esetén is kedvezményes, a módosítást mégis sokan támadják. Néha úgy tűnik, hogy ők egy alternatív univerzumban élnek.

2022. augusztus 11. 14:10
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Miért kellett módosítani a rezsirendszert? Miért nem tankolhatnak olcsóbb benzint a vállalkozások? Miért drágább az átlag feletti áram- és gázfogyasztás? És miért ennyire? Most tényleg pulóvert kell majd otthon viselnem? Hogyan fogjam vissza az energiafogyasztásomat, ha nincsen pénzem energiatakarékos izzókra? Hogyan gondolják, hogy ezeket az élelmiszerárakat ki fogom fizetni? Az elmúlt napokban számtalanszor hallottam ezeket a kérdéseket.

A híres hegymászó és író, Jon Krakauer Into the wild (Út a vadonba) című könyvében (melyből Sean Penn forgatott magával ragadó filmet 2007-ben a zseniális Emile Hirsch főszereplésével) így fogalmaz: „Könnyű fiatalon azt hinni, hogy amire vágysz, nem kevesebb, mint amit megérdemelsz, és azt feltételezni, hogy ha valamit eléggé akarsz, akkor az Istentől kapott jogod.” Ezt az idézetet a fenti kérdésekkel összevetve néha úgy érzem, hogy sokan még mindig nem nőttünk fel.

Tekintettel arra, hogy a szomszédunkban egy olyan pusztító háború zajlik, melyben eddig több tízezren haltak meg, közöttük többezer civil áldozattal és gyermekkel, több millió ukrán (köztük közel kétmillió gyermek) volt kénytelen elhagyni hazáját, és megbecsülhetetlen a lerombolt otthonok száma, számomra hihetetlen, hogyan gondolhatják egyesek, hogy a saját életükre ezeknek az eseményeknek semmilyen kihatása nem lesz.

Azt, hogy az Európa szélén zajló harcoknak, melyekben két, összesen közel kétszázmillió lakossal bíró ország feszül egymásnak, komoly hatása lesz a mi életünkre, már akkor lehetett sejteni, amikor az orosz támadás utáni két hétben Európában két és félszeresére emelkedett az áram és négyszeresére a gáz ára.

Itthon talán hamis illúziókat keltett a 2013 óta jól működő rezsicsökkentés múltja, valamint a kormányzat gyors és határozott lépései az árak és kamatok kordában tartására. Közgazdasági szempontból egyértelmű volt azonban, hogy ezek az intézkedések csak rövid távú kilengések kezelésére alkalmasak.

Mi ebben reménykedtünk. A magyar kormány a háború kitörésének lényegében első napjától azt az állaspontot képviselte, hogy mindent meg kell tenni a békéért, a kialakult helyzetet csillapítani és nem eszkalálni kell.

A kulcsszereplők azonban sajnos más utat választottak, az Európai Unió elhibázott szankciós politikája pedig fényévekre vitte az energiaárakat attól a szinttől, ahol a korábbi rezsirendszer tartható volt.

Emellett a szankciós politika ma már nem csupán az árak elszállásáért felelős, hanem azért is, hogy Európa több állama megalapozottan félhet attól, hogy télen nem lesz elég gázuk a lakások kifűtésére és az ipari termelés szintjének fenntartására. Nem véletlen, hogy az EU döntéshozói már konkrét lépéseket tettek a gázfogyasztás 15 százalékos visszafogása érdekében.

Mindezek oda vezettek, hogy

bár technikailag Európa nem háborúzik, gazdasági szempontból minden hatását lehet érzékelni egy komoly katonai konfliktusnak.

Nem hullanak bombák, de veszélyben a gázellátás. Nem soroznak be katonákat, de kevés az élelmiszer. Nem kell attól tartanunk, hogy ránk lőnek, de akadozik az üzemanyagellátás.

De úgy látszik, hogy sokan nem értik, mi történik most a világban. Értetlenül nézik az élelmiszerek áremelkedését. Mintha nem tudnák, hogyan hat egy háború az élelmiszerek kínálatára. Aki elfelejtette, annak szívből ajánlom Pilinszky János Francia fogoly című versét, mely hűen mutatja be, mi történik az élelmiszer-ellátással egy háború alatt. Ahogy ezt nálunk kevésbé szerencsés országok most is megtapasztalják.

Salamon Ferenc A négy ló című verse pedig szívbe markolóan mutatja meg, hogy háborúk idején az élelem mellett a meleg is ritka luxus. Ma mégis sokan háborognak azon, ha a mostani krízis idején nem kapnak rezsicsökkentett áron áramot és gázt.

Az igazság azonban az, hogy Európában pusztító háború dúl, mely a mi életünkre is hatással van. Az, hogy a fizikai pusztítást megússzuk, nem teszi semmissé ezt a tény. A gazdaságunkra ettől függetlenül komoly és negatív hatással vannak az események.

A mostani helyzet megoldása számunkra – és mindenekelőtt az ukrán lakosság számára – a háború lezárása lenne. Amíg azonban ez nem történik meg, addig a magas árak és az alacsony kínálat életünk részét fogja képezni.

A kormány intézkedéseinek hála Magyarországon ma nem kell attól félni, hogy komoly hiány lesz élelmiszerből, áramból vagy gázból. A nemzetközi folyamatok azonban ránk is hatással vannak. Felháborodhatunk, tarthatjuk ezt igazságtalannak, sajnálkozhatunk a régi szép idők miatt, mindez azonban nem változtat a tényen, hogy a világgazdaság mostani helyzete gyökeresen más, mint 2022 előtt volt.

Igen, az idei télen egyeseknek magasabb lesz a fűtésszámlájuk. Lehet, hogy alacsonyabbra kell csavarnunk a termosztátokat. Elképzelhető, hogy pulóverben leszünk majd otthon is. A lámpákat hamarabb le kell majd oldani, és tovább kikapcsolva hagyni. És a nagybevásárlás többe kerül, mint tavaly.

A fentiekkel együtt azonban

még mindig egyértelmű, hogy a mostani európai háború számunkra, mai magyarok számára sokkal kevesebb áldozattal jár, mint a korábbi nagy konfliktusok.

Mert a vezetékekben lesz gáz. A konnektorban lesz áram. A kocsinkat meg fogjuk tudni tankolni. És szinte bármilyen élelmiszert meg tudunk venni, amihez csak kedvünk van.

Összefoglalás

Őseink között kevés olyan generáció volt, mely élete során ne élt volna meg legalább egy komoly katonai konfliktust. Sajnos ettől a mi nemzedékünk sem menekülhetett meg. A kérdés csak az, hogy a mostani – bármilyen összevetésben csekély – terheket mi felnőttként vagy gyermekként fogjuk viselni.

Őseink között kevés olyan generáció volt, mely élete során ne élt volna meg legalább egy komoly katonai konfliktust. Sajnos ettől a mi nemzedékünk sem menekülhetett meg. A kérdés csak az, hogy a mostani – bármilyen összevetésben csekély – terheket mi felnőttként vagy gyermekként fogjuk viselni.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trash5
2022. augusztus 12. 17:02
Micsoda egy hazug cikk. Már a háború előtt rekordárak voltak. Akkor miért nem érveltek, hogy ne legyünk gyerekek. Amikor még lett volna idő házat szigetelni, hőszivattyút venni. Miért tiltja mai napig orbán a szélerőműveket? Miért tiltotta a naperőműveket évekig? Miért kellett lerohasztani a villamosenergiaelosztó rendszert, hogy most ne tudja fogadni a naperőműveket? Csak azért hogy mészáros zsebre rakhassa az elosztó hálózatot is. Most meg itt állunk letolt gatyával b+. Ruszkifüggőkként. Miért nem hőszigetelésre fordítottuk a hőszigetelésre szánt EU-s pénzeket? Mi lett a pénzzel amikor évekig többet fizettünk a "rezsicsökkentett" gázra mint a világpiaci gázár? Akkor a gyurcsány/soros/hanyatlónyugat/nemváltóovodás volt a hülye, hogy mit takarékoskodik. Most meg MI ne legyünk gyerekesek?
Turius
2022. augusztus 12. 17:01
Félrebeszélés. Mindenki érti, hogy mi a valóság. Az átlagembernek az nem tetszik, hogy a választáskor MZP-t hogyan támadta a Fidesz-oldal majd a válsztás után megtette pontosan azt, amiért támadták. Ez ugyan olyan szinten kétszínű mint az osztrákok "szárnyas kapuja". Ilyent nem szabad semmilyen választópolgárnak sem szó nélkül hagynia, vagy oda jutunk, mint a nyugatiak. Had érezze Orbán a negatív következményeket, külömben legközelebb is ilyet tesz.
certus
2022. augusztus 12. 15:59
Hát húzd fel a gatyádat, és ne beszélj hülyeségeket. Eddig senki nem tett annyit a diverzifikációért, mint a mostaniak. Visszavásárolták a MOL-t az oroszoktól, a korábbi kettő helyett hét csővezeték van a szélrózsa minden irányában a magyar oldalon, stb. Hány és hány támogatási lehetőség volt eddig is, most is van ezekre a beruházásokra. Csak az nem vette igénybe, aki nem akarta.
certus
2022. augusztus 12. 15:59
Vagy egyiket nem értetted mit mondott, vagy másikat, vagy egyiket sem. Maki gyakorlatilag felajánlotta, hogy semmiben nem döntene az ország önállóan, minden kívámságnak elébemenne. A kormányoldalon pedig igyekeznek mindent megtenni hogy az ország távolságot tartson a konfliktustól amennyire lehet, és tompítsanak minden negatív hatást, amennyire csak lehetséges. A két hozzáállás egymás szöges ellentéte, ezt nem lehet nem látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!