Az USA haditengerészete a drónhajók fejlesztését szorgalmazza

2022. augusztus 06. 12:13

Ehhez azonban a költségvetési döntéshozókat is meg kellene győzni, akik az elmúlt évek bénázásait látva meglehetősen szkeptikusak.

2022. augusztus 06. 12:13
null

Kína számos területen megelőzi az Egyesült Államokat, az orosz-ukrán háború egyértelmű nevető harmadikjaként pedig még jobban erősödik majd hegemóniája. Nincs ez másképp a hadiipar területén sem – míg a távol-keleti óriás haditengerészeti programja még magasabb fokozatba kapcsolt, az USA látványosan küszködik saját eszközeivel. Olyannyira, hogy az elmúlt tíz évben hibát hibára halmoztak a hadihajók tervezése, építése vagy üzemeltetése során. 

Pedig jó ötletnek tűnt

A part menti kísérleti LCS-hadihajók közül tavaly és idén többet is kényszernyugdíjazni kellett, az egymilliárd dolláros kivitelezés gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult, az üzemeltetési költségük csillagászati volt, a hajók további fejlesztése pedig vagyonokat emésztett volna fel, amelyhez a Kongresszus már nem adta hozzájárulását. 

A Zumwalt lopakodó romboló 2016-tól kezdve egy San Diegói kikötőben ringatózott, és hosszú évek teltek el azelőtt, hogy egyáltalán kísérleti útra kelhessen.

Eredetileg több mint harminc ilyen hadihajó építését tervezték, ám kiderült, hogy a fegyverrendszeréhez annyira drága a lövedék (darabja 800 000 dollár), az építési költségei pedig annyira magasak, hogy az egyszerűen nem éri meg a Pentagonnak.

A hajó fegyverzetén végül spóroltak, így a rakéták hatótávolsága  annyira lecsökkent, hogy a Zumwalt éppen eredeti céljait nem tudta ellátni. A projekt teljes káoszba fulladt, a közvélemény és a döntéshozók pedig erősen morogni kezdtek amiatt, hogy az adófizetők pénzét felelőtlenül költik.. 

Pedig a legszebb még csak ezután jött. A világ legdrágább hadihajójának kikiáltott Gerald Ford szuperhordozón annyi tervezési hiba volt, hogy már számolni is alig lehetett. A 13 milliárd dollárból épített hajón összevissza működött a repülőket indító elektromágneses rendszer, mindennek tetejébe a fegyverliftek teljesítménye is erősen kifogásolható volt. Hogy a mérnököknek még a WC-rendszert is sikerült elrontaniuk, az már csak hab volt a tortán.

A rengeteg kudarc miatt érezhető a Kongresszus döntéshozóinak rosszallása és bizalmatlansága a haditengerészettel szemben. Így amikor az illetékesek bevetették a drónhajók fejlesztéséről szóló ötletet, nem mindenki volt elragadtatva a költségvetés elbírálói oldalán.


Mernek nagyot álmodni

A haditengerészet Kína fenyegető előnyére hivatkozik, amikor a drónhajók programját szorgalmazza. (Ezzel azt is beismeri egyben, hogy a legnagyobb rivális köröket ver rá a hadiiparban.) Indoklásukban azt hozzák fel, hogy a drónok segítségével jobban szemmel tudják tartani a Csendes-óceán térségét, nagyobb hatósugarú rakétákat tudnak kilőni fenyegetés esetén, valamint nem sodorják veszélybe az emberi személyzetet, vagyis a katonákat. Mindezt megfejelték egy igen erős fogadkozással, hogy többé nem követik el azokat a hibákat, amelyeket gyakorlatilag húsz éve halmoznak egymásra. 

A csúcsvezetés valóban mert nagyot álmodni:

a meglévő néhány mellé 2045-re egy százötven – felszíni és víz alatti – drónhajóból álló flottát vizionálnak, a projekt beindítására pedig már a következő pénzügyi évben mintegy 1 milliárd dollárt kérnek.

Tény, hogy egy robothajó megépítése sokkal kevesebbe kerül, mint egy hagyományosé, de a Kongresszusban egyelőre nem csattannak ki a boldogságtól a U.S. Navy ötletelésétől.

Elaine Luria demokrata képviselő, aki maga is a haditengerészetnél szolgált, finoman úgy fogalmazott: „Nem adhatunk egyszerre ekkora összeget robothajókra, amikor láttuk, hogy az elmúlt húsz évben mennyi kudarc érte az eddigi projekteket”. Más szóval: kísérletezgetésekre a haditengerészet nem fog pénzt kapni.

Először elő kell állniuk egy használható, meggyőző technológiával, valamint egy centre pontos büdzsétervezettel, hogy egyáltalán érdemben foglalkozzanak a kérésükkel.

„Egyszerűen nem hihető, hogy ezen a technológiai szinten, ahol állunk, észszerű legyen egy ekkora volumenű program finanszírozása” – mondta a képviselő. 
Mazi Hirono szenátor, a haditengerészettel foglalkozó albizottság elnöke szintén a rengeteg kudarcra és a kidobott dollármilliárdokra hivatkozott, amikor azt mondta: a haditengerészetnek nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie jelenleg, és nagyon erősen kell bizonyítania ahhoz, hogy a Kongresszus elkötelezze magát egy ilyen projekt mellett.

Fotó: U.S Navy

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2022. augusztus 25. 19:59
Nem világos még? Sehol sem kérnek már belőletek a világon, ugyanis nagyon szarok a tapasztalatok!!! Kifosztás, káosz, instabilitás, ez szokott maradni utánatok!!!
matykox
2022. augusztus 07. 21:24
Ahogy látom, napelemes tengeralattmászó is a tervek közt van. Az ötlet jó, különösen a sarkvidékeken lenne ász, ahol fél évig nem megy le a nap. Szélkerekes hadihajókat nem fognak tervezni? Az is egy baró ötlet lenne.
USsange
2022. augusztus 06. 14:55
"már a következő pénzügyi évben mintegy 1 milliárd dollárt kérnek." Ezer milliárd lesz az... Vagy akkor nem értem miért kapott ukrajna már több, mint 50 milliárdot...
B_kanya
2022. augusztus 06. 13:02
"Robot nem helyettesíthet egy embert, aki az életét adná a hazájáért." De megsokszorozhatja a hatékonyságát. Persze a végén ott kell állni a bakának az ellenörző pontokon és a helyieket igazgatni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!