Egyre több külföldi országban működnek az orosz bankkártyák

2022. augusztus 01. 16:36

A Visa és a Mastercard szankciós kivonására az oroszok már 2014 óta készülnek, nem is érte őket meglepetés: a Mir-rendszer zavartalanul működik.

2022. augusztus 01. 16:36
null

Bár tavaly még nagyjából 200 millió Mastercard és Visa kártya volt használatban Oroszországban, a bankrendszer már akkor sem az amerikai hálózatokat vette igénybe a belföldi kifizetéseknél, hanem egy sajátot, amelyet 2014-ben épített ki. Akkor a Krím-annektálás miatti szankciók részeként a két óriásvállalat több orosz bankkal is felmondta az együttműködést. Moszkva erre válaszul alkotta meg a Nemzeti Fizetési Kártyarendszert, amely függetleníteni tudta a kártyás tranzakciókat a pénzügyi revolverezéstől – ironikus módon az amerikai kártyák esetében is. 

A rendszer saját kártyát is kibocsátott: a Mir névre hallgató eszközt az elmúlt hét esztendőben 100 millióan igényelték, biztosítva az orosz fizetési rendszer függetlenedését. (A sikertörténethez hozzá kell tenni: az összes állami alkalmazottnak és nyugdíjasnak kötelezővé tették a használatát.)  

A hálózatnak csupán egyetlen szépséghibája volt: Oroszországon kívül nem nagyon lehetett használni.

Úgy tűnik, a szankciós politika következtében kialakuló pénzügyi átrendeződés lassan azt a problémát is megoldja. Oroszország Ázsiában, Dél-Amerikában és a Közel-Keleten új piacok felé fordult, ezzel pedig az utalási és vásárlási tranzakciók lehetőségeinek kiterjesztése is elkezdődött, függetlenül attól, hogy a két nagy amerikai cég kivette Oroszországot ügyfelei köréből.

A Mir egyre több helyen használható, a partnerországok közé most Irán is bekerült, amely – szankciókkal szembeni túlélési képességének köszönhetően –  jelenleg egyébként is igen erős partnerségi viszonyban áll Oroszországgal. (Csak a legfrissebb: a Gazprom a napokban írt alá egy 40 milliárd dolláros megállapodást az iráni állami olajtársasággal fejlesztési, LNG- és exportterületen.)

Moszkva tárgyalásokat folytat a fizetési rendszere kiterjesztéséről Kubával és az Egyesült Arab Emírségekkel is, nem titkoltan azzal a céllal, hogy

a jelenlegi és jövőbeli gazdasági szövetségesekkel együtt létrehozzák a SWIFT rendszer alternatíváját.

Ennek látványos eleme a dollár kiiktatása a tranzakciók során: az Irán és Oroszország közötti kereskedelem immár hivatalosan is rubelben történik, a közeljövőben pedig ugyanez a váltás fog megtörténni Kína, Törökország és India esetében is. 

Ami a Visát és a Mastercardot illeti: a szankciók meghozatalakor a vezetők figyelmeztették az amerikai Pénzügyminisztériumot, hogy kivonulásuk nagyon is kontraproduktívvá válhat, hiszen ezzel tulajdonképpen a Mirre terelik át az összes pénzügyi forgalmat. Így is történt: a rubel erősödése mellett a Mir-hálózaton működő kártyák igénylése márciusig több mint kétszeresére nőtt az egy esztendővel ezelőttihez képest.
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wallachdomi
2023. január 25. 08:53
MIR. De szimpatikusak, béke. Ezek tényleg Orwell világában éreznék jól magukat, elmebeteg soviniszta diktátorok, akik egymással üzletelnek. Mi meg igyekszünk megbontani az ellenük fellépő nyugati egységet. Alávaló kutyák vagyunk, Putyin láncos kutyái.
Paskai
2023. január 25. 08:53
A Mir egyre több helyen használható, a partnerországok közé most Irán is bekerült Nyihaha, micsoda siker!
fatman
2023. január 25. 08:53
Idióta nyugati faszkalapok... Nincsenek pótolhatatlan emberek, és cégek sem...
citromosParizer
2023. január 25. 08:53
sír a nyugat, hogy nem diverzifikáltak eléggé a gáz szállítások... ha a gáz nem is, de majd a pénzügyi szolgáltatások lesznek azok, aztán elesnek a monopol helyzet miatti bevételtől és kontrolltól... ciki lesz nekik, amikor egyre inkább abból kell majd élniük, amit maguk termeltek és nem abból, amit másoktól húztak le :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!