Szerbiai fegyvert szállított az ukrán repülő Bangladesbe

2022. július 20. 07:51

Bangladesbe szállított volna szerbiai fegyvereket az az ukrán repülőgép, amely szombaton este (július 16-án) a délkelet-szerbiai Nis városában szállt fel, majd Görögország északi részén, Kavála város közelében lezuhant. Mint ahogy azt a szerb védelmi miniszter Nebojša Stefanović (Nebojsa Sztefánovity) a napokban elmondta, az Antonov-12 típusú repülőgép az ukrán Meridian LTD tulajdonában volt. A zuhanást követően a teljes 8 tagú legénysége odaveszett.

2022. július 20. 07:51
null

A szállított szerbiai fegyverek végső felhasználója a bangladesi védelmi minisztérium lett volna, amely Szerbia számára „megengedett end user” – emelte ki a tragédia kapcsán megtartott sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović. Kiemelte, a szerb hadiipar mintegy 11,5 tonnányi gyártmányával, aminek a tulajdonosa a szerbiai Valir magánvállalat, a repülő este 8 óra 40-kor szállt fel a nisi repülőtérről. Miután felszállt, technikai leszállást tervezett Ammánban, Rijádban, Ahmadábádban, a végállomás pedig Dhakában lett volna.

„A járat rendelkezett minden szükséges engedéllyel, a nemzetközi előírásoknak megfelelően történt a szállítmányozás”

– hangsúlyozta a szerb védelmi miniszter azokra a a felvetésekre reagálva, amelyek arra vonatkoztak, hogy Szerbia ezzel a repülővel kívánt fegyvert küldeni Ukrajnába. A miniszter kihangsúlyozta, ezek rosszindulatú felvetések, amelyeknek nincs semmilyen igazságalapjuk.

Ukrán repülők szállítanak fegyvert, de nem Ukrajnába

Stefanović rámutatott, már korábban is megvádolták Szerbiát azzal, hogy fegyvert szállít Ukrajnába, ám akkor éppen Algériába küldött egy szállítmányt.

Beszámolt arról is, hogy július 2-án szintén egy ukrán repülő szállt le, akkor a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren. Akkor az Iljusin Il-76 repülő az Egyesült Arab Emírségekből hozott két harcjárművet a szerbiai Jugoimport SDPR fegyverexporttal foglalkozó cég számára.

Emlékeztetett arra, hogy

a fegyverek és haditechnikai eszközök szállítására használt nagy kapacitással rendelkező teherszállítású repülőgépek többségét a volt Szovjetunióban gyártották,

és elsősorban Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna használta azokat.

„Jelenleg a nemzetközi szankciók miatt az orosz és a fehérorosz gépek nem szállíthatnak fegyvereket, az ukrán repülőgépek pedig az ukrajnai helyzet miatt nem tudnak visszatérni és leszállni Ukrajnában, miközben a fegyverszállítást ők végzik világszerte. Ukrán szállító-repülőgépekről van szó, illetve Ukrajnában alapított cégek tulajdonában lévő repülőkről, ám ezeknek az áruknak semmi közük Ukrajnához, és Szerbiából sem jut fegyver Ukrajnába. Szerbia nemzetközi engedélyekkel szállít fegyvert olyan végfelhasználók számára, akik esetében az megengedett” – hangsúlyozta Stefanović.

A múlt évben valamivel több, mint egymilliárd dollár értékű harcászati eszköz kivitelére adtak ki engedélyt, ám csupán annak felét valósították meg a szerbiai exportcégek, vagyis mintegy 500 millió dollár értékben szállítottak fegyvert Szerbiából más országokba.

A miniszter számításai szerint azonban ebben az évben a szerbiai hadiipar már nagyobb mennyiségű árut szállít majd ki. Jövőre pedig a harcászati eszközök gyártási kapacitásainak növelését is tervezik.

A miniszter rámutatott, körülbelül 22 ezer embert foglalkoztatnak Szerbiában a fegyvereket és haditechnikai eszközöket gyártó hazai cégek, és amellett hogy a hadiipar sok ember számára megélhetést jelent, ebből az ágazatból az állami költségvetésbe a különböző adókon keresztül befolyó összeg is jelentős. Szavai szerint a hadiipar jelentős kihatással van a bruttó hazai termékre, illetve szerbia gazdasága számára is nagy lehetőségeket kínál.

A lezuhant repülő előtte Bosznia-Hercegovinában járt

A Kliks inernetes portál jelentései szerint a Görögországban lezuhant repülő három nappal korábban Bosznia-Hercegovinában a szarajevói repülőtéren landolt. Akkor pénzt szállított, mégpedig Párizsból a Bosznia-Hercegoviai-i Központi Bankba (Centralnu banku Bosne i Hercegovine). Az a szállítmány minden gond nélkül megérkezett.

A teherszállító repülőgép a portál információ szerint ezt követően Szarajevóból Belgrádba, onnan Ankarába, majd pedig Nisbe folytatta útját.

Azonosították a flotta tagjait

A görög hatóságok megtalálták az ukrán repülőgép személyzetét alkotó 8 személy holttestét – írja a görög Kathimerini.

A görög média információi szerint miután megtörténik a testek szakértői véleményezése, Ukrajna görögországi diplomáciai képviseletének adják át azokat.

A görög tűzoltóegységek jelentése szerint a repülőgéproncsok körül nem találtak veszélyes anyagokat, a szétszóródott töltények felkutatása folyik. Közzé tették ugyanakkor azt is, hogy a gép lezuhanása környékén talált fehér színű anyag sem radioaktív, emberi szervezetre nem veszélyes.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. július 20. 21:50
Ez a repülők sorsa... Béke poraikra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!