Olaj és gáz fel, minden más le – Ezt mutatja az ETF piac hőmérője

2022. július 31. 08:31

A tőzsdei befektetések idei alakulása egyértelmű képet mutat. Az energetikai szektor szárnyal, a részvénypiacok, a kötvények és az alternatív befektetések nagy része pedig szenved.

2022. július 31. 08:31
null
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

Száznyolcezermilliárd forint. Másképp megfogalmazva a teljes magyar GDP duplája. Ekkora vagyona van a világ legrégebbi, egyben legnagyobb ETF-ének. A State Street Global Advisors befektetési alapkezelő „SPDR S&P 500” befektetési alapja a világ talán legismertebb tőzsdeindexének, az 500 legnagyobb amerikai vállalat részvényeit követő S&P 500 indexnek az árfolyammozgásait követi le. 

De mik is ezek az ETF-ek, melyek egészen elképesztő összeget, több mint 10 ezer milliárd amerikai dollárnyi (a magyar éves GDP több mint 77-szeresét kitevő) befektetést kezelnek?

Az ETF az Exchange-Traded Fund, magyarul Tőzsdén Kereskedett Alap rövidítése. Ezek olyan befektetési alapok, melyek befektetési jegyei tőzsdén megvásárolhatóak, és passzívan, azaz szolgai módon másolnak és követnek tőkepiaci indexeket. 
Egy ilyen ETF-fel lehetőségünk van a BUX, a NASDAQ, a DAX vagy bármelyik másik index hozamát olcsón, költséghatékonyan, akár kis összegből megvásárolni. Ezek ráadásul nagyon likvid befektetések, azaz bármikor könnyen vásárolhatunk újakat vagy adhatjuk el azokat, amikre már nincsen szükségünk. 

Egy ilyen ETF-fel lehetőségünk van a BUX, a NASDAQ, a DAX vagy bármelyik másik index hozamát olcsón, költséghatékonyan, akár kis összegből megvásárolni. Ezek ráadásul nagyon likvid befektetések, azaz bármikor könnyen vásárolhatunk újakat vagy adhatjuk el azokat, amikre már nincsen szükségünk. 

Az alapok többsége úgynevezett long, magyarul hosszú alap, mely a mögötte lévő indexet megveszi. Így ha az index értéke növekszik, akkor a befektető vagyona is emelkedni fog, és fordítva. Az ETF-ek egy kisebb csoportja pedig short, azaz rövid alap, mely a mögöttes index esésére spekulál. Ezeknél a mögöttes index esése esetén keres pénzt a befektető, ha az index emelkedik, akkor viszont esni fog a befektetési jegy értéke. 

Az ETF-ek komoly haszna, hogy segítségükkel könnyen át lehet tekinteni, hogy egy adott időszak alatt mely befektetések teljesítménye volt a legjobb vagy legrosszabb.

Az 1. ábra 2022 első hét hónapjának húsz legjobban teljesítő tőzsdén kereskedett befektetési alapjának teljesítményét mutatja. Az oszlopok színei az adott alap befektetési stratégiáját mutatják. 
 

Ahogyan az ábra szemléletesen mutatja a legjobb húszból 12 alap,

a legjobb háromból pedig mindegyik az olaj és/vagy a gáz árának növekedésére spekulált.

Az első helyezett „ProShares Ultra Bloomberg Natural Gas” a földgáz árváltozásának dupláját adja a befektetőinek. A gázárak drámai emelkedése ezzel a kettes szorzóval kombinálva érthetővé teszi az ETF csillagászati, 203 százalékos hét hónapos hozamát. 

Ugyancsak a gáz árának növekedésére tett a 116 százalékos hét hónapos hozamával második helyen álló „United States Natural Gas Fund LP”, valamint 115 százalékos időszaki hozamával bronzérmes „iPath Series B Bloomberg Natural Gas Subindex Total Return ETN” alap is. Az olaj- és gázipari alapok csillagászati hozamai mögött a világgazdaság COVID utáni visszapattanása miatt megnövekedett energiaéhség, az orosz-ukrán háború és az Európai Unió hibás szankciós politikája állt. 

A rangsor negyedik helyén lévő „Direxion Daily Dow Jones Internet Bear 3X Shares” részvény short alap, azaz a tőzsdei árfolyamok esésére spekulál. Ezen konkrét ETF ráadásul a nagy internetes cégek árfolyamainak átlagos mozgásait háromszorosára nagyítja, majd egy negatív előjelet tesz elé. Az Alphabet (korábban Google), Meta (korábban Facebook) és társainak idei rossz teljesítménye magyarázza az alap kiemelkedő, 101 százalékos hét hónapos hozamát. 

A húszas listán négy további részvény short alap is található. A részvény alapok rossz teljesítménye a magas inflációnak, és az emiatt bekövetkező kamatemeléseknek a következménye. A magasabb kamatok ugyanis nem csak a vállalatok felvett hiteleinek költségnövekedésén keresztül rontják a vállalati profitokat, hanem a fogyasztók részére rendelkezésre álló elkölthető pénz csökkenésén keresztül a vállalati bevételeket is visszafogják. 

A toplistán három állampapír short alap is megtalálható. Esetükben az államkötvények árának kamatemelések miatti csökkenése okozta az adott kötvények árfolyamesésére spekuláló alapok jó teljesítményét. 

Az összkép egyszerre világos és megdöbbentő. A magas energiaárak természetes módon segítették az olajba és gázba fektető invesztorokat. Ám az energiaárak növekedése, az infláció emiatti meglódulása és az ezek következtében meglépett kamatemelések viszont kifejezetten kedvezőtlenül érintették a hagyományos befektetések piacát. 
Hogy mit hoz a jövő, az elsősorban az energiahordozók további áralakulásától függ. Ez pedig jelen pillanatban jelentős mértékben az orosz-ukrán konfliktus alakulásának lesz a függvénye. 

A magas energiaárak természetes módon segítették az olajba és gázba fektető invesztorokat. Ám az energiaárak növekedése, az infláció emiatti meglódulása és az ezek következtében meglépett kamatemelések viszont kifejezetten kedvezőtlenül érintették a hagyományos befektetések piacát.  Hogy mit hoz a jövő, az elsősorban az energiahordozók további áralakulásától függ. Ez pedig jelen pillanatban jelentős mértékben az orosz-ukrán konfliktus alakulásának lesz a függvénye. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!